Válassza az Oldal lehetőséget

Könyvajánló: A vérzivataros 20. század
Könyvajánló: A vérzivataros 20. század

Szerző:
Balassa Réka

2021.05.06.

Olvasási idő:

Mindig meglepett, hogy vannak emberek, akik nem szeretik a történelemórákat. Nekem a töri volt az egyik kedvenc tárgyam az iskolában. Később kiderült, hogy azért, mert hihetetlen nagy szerencsém volt a két történelem tanárommal, általános és középiskolában is. Mindez az egyetemen vált nyilvánvalóvá számomra, amikor második szaknak a német nyelvészet mellett a történelmet vettem fel, azzal a céllal, hogy német és történelem tanár lehessek, ha nagy leszek. Ekkor jöttem rá, hogy a törit lehet borzalmasan is tanítani. A töri szak ugyanis nem szólt másról, csak dátumokról, nevekről és fogalmakról. Rövid úton le is adtam ezeket az órákat és így lettem kizárólag nyelvtanár, amikor nagy lettem. De a történelem szeretete továbbra is velem maradt.

Így tehát amikor Édesanyám Ken Follett Évszázad trilógiáját olvasta és ajánlotta nekem, azonnal nekikezdtem a könyveknek. Azt hiszem, úgy kéne a történelmet oktatni, ahogy Ken Follett teszi. A trilógia első kötete az első, a második a második világháborút dolgozza fel, a harmadik könyv pedig a hidegháború időszakát mutatja be olvasóinak.

Az emberiség talán legizgalmasabb és egyben legborzalmasabb évszázadának történetét családok generációinak életén keresztül ismerhetjük meg. Az író óriási munkát végzett, hiszen minden esemény megfelel a valóságnak, a könyv mégis olvasmányos. Zseniálisan ér össze a történet és a történelem.

Rengetegszer merül fel bennünk a kérdés a 20. századdal kapcsolatban, hogy “ez hogyan történhetett meg?”. Follett kristálytisztán megmutatja, hogy milyen gazdasági és politikai változások, történések indukálták ezeket az eseményeket.

De nem is szaporítom tovább a szót, olvassátok el ti magatok a könyveket!

Ui.: Romantikus alkatok ne aggódjatok! Szerelem is van a könyvekben, és nem is akármilyen! Azt hiszem, kevesen tudnak úgy mesélni vonzalomról, testi és lelki szerelemről, mint Ken Follett.