Válassza az Oldal lehetőséget

Könyvajánló: Férfiidők lányregénye
Könyvajánló: Férfiidők lányregénye

Szerző:
Balassa Margó

2020.11.14.

Olvasási idő:

F. Várkonyi Zsuzsa : Férfiidők lányregénye

F. Várkonyi Zsuzsával mint pszichológussal ismerkedtem meg, sajnos nem személyesen, hanem az előadásain és a pszichológiai támájú könyvein keresztül. Először a Momentán társulat egyik előadásán találkoztam vele, és mondhatom remekül kiegészítette a színészek játékát. Örömmel hallottam, hogy regényt is írt, hát még akkor, amikor a kezembe is vettem a művet.

A könyv történelmi regény, a második világháború után játszódik. A holokauszt túlélőiről, a testileg és lelkileg megnyomorított emberek életéről olvashatunk. Egy különös találkozással kezdődik: azt mutatja be, hogy egy középkorú férfi és egy tizenéves kislány – orvos és betege -, akik mindketten elveszítették a családjukat és rettenetes traumán mentek keresztül, hogyan találják meg egymásban a kapaszkodót. Még fel sem dolgozták a rémségeket, és újra sötét felhők gyülekeznek az égen: elkezdődik a kommunista rémuralom, a rettegés az ÁVO-tól, besúgóktól, barátoktól. Amikor inkább megszakítod a kapcsolatot, csak hogy ne hozz a barátodra bajt, amikor inkább öngyilkos leszel, csak hogy a családodat, a gyerekeidet védd. Nehéz elképzelni mai ésszel, hogy hogyan történhettek meg ilyen esetek, szinte hihetetlen. Még gondolatban átélni is szörnyű, megélni rettenetes lehetett.

Hogy ne csak a szomorú oldalát mutassam, mert voltak szép, örömteli és humoros részei is, befejezésül egy kedves párbeszéd:

„– Papele, ha nem egyezel bele, hogy összeházasodjunk, holnap csinálunk egy gyereket!
Kern úr megdöbbent a szabadszájúságnak ezen a mértékén, az ő „kicsi lányától”, de olyan nagyon nem bánta. Egy pillanatig gondolkozott, aztán megkérdezte:
– Tegnap még nem csináltatok?
– Nem – somolygott Ilona.
– Jó, mert akkor ma még agyonüthetlek. Az unokámat sajnálnám.”

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...