Válassza az Oldal lehetőséget

Koraszülés: Min megy keresztül az édesanya?
Koraszülés: Min megy keresztül az édesanya?

Szerző:
Csáktornyai Katalin

2020.11.14.

Olvasási idő:

Idő előtt

Képzeld el, hogy világ legpuhább, legkényelmesebb helyén vagy és a legnagyobb nyugalomban végzed az egyetlen, de igen fontos feladatodat: Apró sejtből egy csodálatos teljesen egyedi új lénnyé készült válni. Egy saját személyiséggel, gondolatokkal bíró ember leszel. 

De most még pici vagy, és törékeny. Figyeled a homályos és tompa fényeket, a kedves és szokatlan hangokat, kíváncsian szemléled a kezeden növekvő ujjacskákat.  Nem sietsz, hiszen pontosan tudod, hogy még van időd.

Aztán hirtelen mégis indulnod kell, és puha óvóhelyedtől elszakítva a hideg világba csöppensz. Még nem álltál készen! És az egyetlen, akit ismersz, akihez kötődsz, az édesanyád nem ölelhet magához boldogan. Talán csak percekre látod, és még hosszú heteket, vagy hónapokat kell eltöltened hiányától szenvedve.

Minden tizedik gyermek így érkezik közénk. 

Hazánkban 2012 óta emlékezünk meg róluk a Koraszülöttek Világnapján, vagyis minden évben november 17-én. 

Koraszülöttnek számítanak azok a babák, akik a várandósság 37. hete előtt jönnek világra. 

Az extrém koraszülött kategóriába esnek azok, aki a 22-27. héten születnek, a 28-31. héten érkezők alacsony gesztációs korúnak számítanak, míg a 32-36. héten világra jövő babák az “enyhe” koraszülött kategóriába tartoznak. 

Túlélési esélyük a születési súlytól is függ. Az 500 gramm alatti babák alig tizede marad életben, az 500-1000 grammosok között pedig 50%-os eséllyel számolhatunk.

Támogatás helyett támadások

Sajnos még mindig sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a tévhitekkel ellentétben a koraszülés nem csak a káros szenvedélyekkel élő kismamáknál következik be, hanem egészségesen élő nőket is érinthet, így az édesanyák gyakran találkoznak megbélyegzéssel, vagy bántó megjegyzésekkel, kérdésekkel.

Nővérem mindkét gyermeke koraszülöttként jött világra. az ő segítségével szeretném megmutatni, hogy a kíváncsiskodás milyen fájó érzéseket kelthet egy érintett édesanyában.

Koraszülőket érintő kérdések, amik bántóak lehetnek

-Fog tudni járni/beszélni/normális életet élni?

Ezt az anyuka is szeretné tudni, de az orvosok is többnyire a legrosszabb esetre próbálják meg felkészíteni. Gondoljuk át, hogy mekkora erő kell egy ilyen kérdés megválaszolásához, ha nem tudom teljes bizonyossággal azt mondani, hogy “Igen, fog tudni!”

-Ugye nem lesz fogyatékos?

Erre a kérdésre sem a szülő, sem az orvos nem tud teljes bizonyossággal válaszolni egy pár hónapos babánál. Egyszerűen tapintatlanság így rákérdezni olyan dologra, ami egyébként is fájó bizonytalanságban tartja az érintetteket.

-És minden rendben lesz vele?

A fentihez hasonlóan elmondhatjuk, hogy nagyon jó lenne erre a legnagyobb nyugalommal azt felelni, hogy “Igen!” Sok koraszülöttnél azonban évekkel később derül ki, hogy esetleg gondjai lesznek a beszédfejlődéssel, vagy a mozgásával.Ne kérdezzünk olyat, amire sem a szülő, sem az orvosok nem tudnak biztos választ adni.

-Mit jelent az, hogy vízfejű/halmozottan sérült/stb

Ha kíváncsi vagy, hogy mit jelent, nézz utána a neten. Borzasztóan felkavaró egy érintett édesanyának erről beszélni, magyarázni és közben újra meg újra átélni a probléma felett érzett fájdalmat. 

-Nem lenne jobb, ha angyalka lenne belőle?

Számomra hihetetlen, hogy nem egy, hanem több koraszülőtől hallottam, hogy ezt a kérdést valóban nekik szegezték már. Soha, semmilyen körülmények között ne kérdezzünk ilyet egy édesanyától!

Hogyan fordulhatsz egy érintett édesanyához?

Természetes minden anyuka örül, ha szeretettel és érdeklődéssel kérdezik gyermekéről, de meg lehet ezt tenni oly módon is, hogy ne bántsuk meg vele.

Például:

-Hogy van a kisbabád?

-Hol tart a fejlődésben?

-Hová jártok fejlesztésre? (Ha tudod, hogy járnak)

-Van segítséged? 

A fenti kérdések lehetőséget adnak a szülőnek, hogy beszámoljon a pozitív fejleményekről, vagy ha arra van szüksége, akkor az aggodalmairól is. 

A kíváncsiskodás, a tolakodás nem egyenlő az őszinte érdeklődéssel, az odafigyelő meghallgatással, amire pedig mindenkinek szüksége lehet. 

A legtöbb idő előtt érkezett gyermek még évekig fejlesztésre szorul, akkor is, amikor már látszólag teljes és egészséges életet él, és ez bizony sokszor megterheli a szülőket lelkileg és anyagilag is. Gondoljuk ma erre, amikor lila színbe öltözött édesanyákat és édesapákat látunk, és forduljunk feléjük szeretettel és tisztelettel.