Válassza az Oldal lehetőséget

Környezetbarát mosás – tanácsok kezdő “zöldeknek”
Környezetbarát mosás – tanácsok kezdő “zöldeknek”

Szerző:
Balassa Margó

2021.07.13.

Olvasási idő:

Van már vagy 20 éve is, hogy elkezdtem a háztatásban lecserélni a mosószereket és a kozmetikai szereket környezetbarát termékekre. Ennek a húsz évnek a tapasztalatait szeretném megosztani veletek, mert mint azt tudjuk “egy újszülöttnek minden vicc új”. 

Miért tértem át a környezetbarát mosószerekre?  

Először bevallom nem a környezetünk védelme volt a célom, hanem az egészségünk. Az akkor még pici lányomnak kiütések jöttek ki a bőrén, és az orvos azt javasolta, cseréljem le a  mosószert. Keresgéltem, próbálkoztam, de nem jártam nagy sikerrel a szintetikus mosószerekkel, aztán rátaláltam a mosódióra. 

Mosódió

A mosódió a szappanfa termése, barnás színű héját használjuk mosásra.  

Ne lepődjetek meg ha ragacsos a mag és összeállt egy tömbben, ettől nem romlott el, nem járt le a szavatossága. Én ilyenkor kicsit odaütögetem valami stabil tárgyhoz, és szétesnek az összeragadt szemek.

Általában kis tasakot is találhatunk a vásárolt csomagban, amelybe 7-8 db diót tegyünk. Először aggódtam, hogy mi lesz ha kibomlik a tasak, de szerencsére ez még sohasem fordult elő. 

Három alkalommal is használhatjuk ezt a mennyiséget. Ha elvékonyodik a héj, akkor már nem sok szaponin van benne, cseréljük ki a diókat. Ezt sem kell azonnal kidobni, még forralással kioldható belőle némi hatóanyag, ami takarításra, felmosásra és kézi mosásra is használható. De akkor sem kell a szemétbe dobni ha nem szeretnénk vele bajlódni, hanem el lehet komposztálni, mivel természetes, lebomló anyag. 

Az ajánlat szerint fehér ruhákat is lehet vele mosni, de én látva, hogy mennyire megfogja a mosózsákot inkább más szert használok: a mosószódát. 

Mosószóda 

A mosószóda is természetes anyag, a növények hamujában található. Vízben oldva erősen lúgos hatású anyag, ezért ha kézzel mosunk, gumikesztyű használatát mindenképpen javaslom. 

Nagy előnye, hogy az egyik legkedvezőbb árú termék a természetes mosószerek között.

Gyakorlati tanácsok:  

A mosógépben mindig a ruhákra szóróm rá a fehér port, mert ha a mosószer adagolóba teszem bele, akkor a hideg víz hatására összecsomósodik, szinte megkövesedik. Amikor először így jártam, megmondom nektek őszintén, elég nehéz volt kibányászni azt a félig megkövesedett, nyálkás anyagot a tartályból. Brrr…

Evőkanállal mérem ki a mosószert, attól függően, hogy mennyire szennyezett a mosnivaló. Alapesetben három evőkanál port szórok a mosógépbe, de ha szennyezettebb természetesen emelem a “tétet”.  

Frosch mosószer   

Ha a színes ruhák nagyon szennyezettek, akkor a Frosch mosószert használom, ez vált be nekem a legjobban. Ez is környezetbarát mosószer, ami: “Természetes tenzideket tartalmaz, amelyek elősegítik a tökéletes mosási eredményt. A mosószer nem tartalmaz színezéket, optikai fehérítőt, tartósítószert és nem tartalmaz állati eredetű összetevőket sem.” 

Meg kell mondjam nem olcsó, de nagyon sokáig elég, mert annyira sűrűn nem kell igénybe venni. 

Öblítés – ecettel és illóolajjal

Ezekhez a természetes mosószerekhez nem szükséges öblítőt alkalmazni, de azért én jobban szeretem ha lágyabb és illatosabb a ruha. Ezért ecetet teszek az öblítő rekeszébe, amelyet megillatosítok pár csepp illóolajjal.

Általában citrom illót használok, de kinek mi a kedvenc illata, bármilyennel lehet. Öt csepp illóolaj bőven elég egy mosáshoz, ez teljesen kiveszi az ecetszagot, egyáltalán nem érezni a ruhákon.  

Fehérítés, folttisztítás 

Az elsárgult, foltos ruhákat újjávarázsolja a nátrium-perkarbonát. Tényleg nagyon szuper, alig akartam elhinni. Gyönyörűen kiveszi a foltot és szép fehérek lesznek a ruhák tőle. 

Használata: nekem az vált be, hogy mosás előtti napon, jó meleg vízbe beáztatom a ruhákat, majd az áztatóvízzel együtt beleborítom a mosógépbe (szerencsére jó nagy ajtaja van a gépünknek, a kisebbik lavór remekül belefér). Lefuttatom a programot, és kész a fehérítés. 

Ha nagyon erős a folt a ruhán, akkor érdemes rászórni, megnedvesíteni, és ezt a pasztát rajta hagyni pár órán keresztül.

A nártium perkarbonát is nagyon erős lúgos hatású, ezért szintén gumikesztyűben kell vele mosni. Nagyon vigyázzunk, hogy szemünkbe se kerüljön bele, ha mégis előfordul, azonnal bő vízben ki kell mosni! 

A környezetünket úgy is tudjuk óvni, ha nem használunk vegyszereket a háztartásunkban, nem szennyezzük az ivóvizünket, a termőföldünket. Érdemes átgondolni, hogy ilyen egyszerű módszerrel mennyit tudunk tenni az élőhelyünkért úgy, hogy ez semmiféle különösebb lemondással nem jár, csak egy kis odafigyeléssel.

A természetes, ökobarát tisztítószerekről már írtunk egy előző cikkünkben, itt olvashatjátok:

Szódabikarbóna az ökoháztartásban

#Stopbántalmazás

#Stopbántalmazás

Született egy impulzusbejegyzés a privát facebook oldalamra a #stopbántalmazás jegyében. Leírni is fájdalmas, a...