Válassza az Oldal lehetőséget

“Ha a fák wifi jelet küldenének, mindenki fát ültetne – kár, hogy csak az éltető oxigént adják” – Interjú Nagy Mónikával, az Anyaparadicsom webshop tulajdonosával
“Ha a fák wifi jelet küldenének, mindenki fát ültetne – kár, hogy csak az éltető oxigént adják” – Interjú Nagy Mónikával, az Anyaparadicsom webshop tulajdonosával

Szerző:
Balassa Réka

2021.06.17.

Olvasási idő:

Az elmúlt hetek egyik fontos híre volt, hogy júliustól tilossá válik bizonyos egyszer használatos műanyag termékek forgalomba hozatala, ami szerkesztőségünket nagy örömmel tölti el, hiszen a Dema.hu egyik legfontosabb célja a környezettudatos szemlélet népszerűsítése. Másik kedvenc témánk a hazai alkotók, vállalkozók bemutatása – a legjobb pedig, amikor ezeknek a szenvedélyeinknek egyszerre hódolhatunk! 

Interjúnk Nagy Mónikával, az Anyaparadicsom webshop tulajdonosával mindkét igényünket kielégítette, hiszen sokat tanulhattunk tőle vállalkozásról és környezettudatosságról is. Az Anyaparadicsom webshopban olyan minőségi, sokáig használható és környezetbarát játékokkal és fejlesztőeszközökkel találkozhatunk, amelyek a különböző korú gyermekek egészséges fejlődését segítik elő. 

Az Anyaparadicsom és a környezettudatos szemlélet

“A vállalkozásom a saját személyiségemet adja – így kezd bele a történetbe Móni, amikor arról kérdezem, hogy hogyan vált a természetvédelem a cége missziójává. – Ahogy én fejlődtem ezen a területen, úgy fejlődött a cég is. A környezettudatosság mindig is fontos volt számomra, otthon kezdtem el a változtatást, a cél az volt, hogy átálljunk egy környezetbarát háztartásra. Azt gondolja az ember, hogy apró lépések ezek, de én hiszek abban, hogy közösen valódi változást tudunk elérni.”

Ökológiai lábnyom csökkentése a gyakorlatban

A környezettudatossággal kapcsolatban elég gyakori probléma, hogy sokan vizet prédikálnak, de bort isznak – hiába hirdetjük az öko életmódot, ha a cselekedeteink végül nem felelnek meg annak a képnek, amit magunkról állítunk. Móniék azonban valódi lépéseket tesznek a természet védelmének érdekében. “Az Anyaparadicsomnál cellux helyett papírragasztót használunk, így a teljes csomagolás a szelektív hulladékgyűjtőbe dobható. A cég logója papírmatricaként kerül a dobozokra. A csomagok töltőanyagai mindig lebomló termékek, vagy pedig újra felhasználom azt az anyagot, amelyet a gyártótól kapok. Például újrahasznosítom a raklapfóliát térkitöltőként. Sajnos a gyártók ezt nem tudják mással helyettesíteni, de már az is jó, ha minél többször használjuk ezeket az anyagokat – ha már egyszer bekerült a rendszerbe, kerüljön a lehető legtöbbször felhasználásra. Én sosem veszek semmilyen műanyag térkitöltő anyagot.” 

A partnerek megválogatása

Hiába működik azonban környezettudatosan egy cég, ha az általa értékesített termékek gyártása nem környezetbarát folyamat. Az Anyaparadicsomnál ezt is profin oldották meg: “A gyártókkal való együttműködésekben is fontos szerepet játszanak a környezetvédelmi szempontok, ma már szinte 100%-ban olyan gyártókkal dolgozom, akik természetes anyagokat, papírt, fát használnak a termékeik elkészítéséhez. A gyártási folyamat fenntarthatósága is lényeges a partnerek kiválasztásánál.”

Zero-waste irodamenedzsment

Beszéltünk már a csomagolásról és a gyártási folyamatokról, de vajon mi a helyzet az irodában? “A vállalkozásban kizárólag e-számlát készítünk és a marketing is online valósul meg, sosem gyártatunk szórólapot vagy hasonló környezetszennyező anyagot. Ezekkel a módszerekkel próbáljuk a minimumra csökkenteni a környezeti terhelést. Igen, számunkra ez egy misszió. Reméljük, hogy jó példával szolgálunk más webshopok számára.”

A 21. század jelszava: A túlvásárlás

A környezettudatos hozzáállás természetesen nem csak gyártói és szolgáltatói, hanem vásárlói oldalról is lényeges, hiszen ahogy Móni beszélgetésünk során említette, “sajnos manapság nagyon jellemző a túlvásárlás, ugyanis a szülő jót akar a gyerekének, el akarja árasztani minden jóval. Nincs azonban információja arról, hogy mi tesz igazán jót a gyereknek. Ha például túl sok játék veszi körül a gyermeket, a számtalan külső inger túlstimulálja az idegrendszerét, feszültté és nyűgössé válik, nem tudja, hogy mihez nyúljon, mivel játsszon. Erre jó megoldás lehet a játékok rotálása: Egyszerre csak néhány játék legyen a gyermek körül, a többit tegyük el a szekrénybe, majd néhány napon belül lecserélhetjük őket.”

Megérős az árakció?

Vannak az évnek olyan szakaszai, amikor ez a túlvásárlás eszméletlen méreteket ölt. Móni szerint “a Black Friday időszaka például egy rettenetes hónap, megvásárolunk mindent is, csak azért, mert rá van írva, hogy 20%-kal olcsóbb. Pedig valójában sok esetben csak látszólagos az árcsökkentés, hiszen több cég csinálja azt, hogy a kedvezményes időszak előtt felviszi az árakat, így az “árleszállítás” valójában a normál árhoz való visszatérés. Van olyan cég, ahol még a szokásosnál is drágább a termék, így lovagolják meg a vásárlási őrületet. Ilyenkor rengeteg műanyag játékot, terméket vásárolnak az emberek. Azt hiszik, hogy a műanyag játékok olcsóbbak, jobban megéri azokat venni, pedig hosszú távon pont az ellenkezője igaz: Egy műanyag játék sokszor egy-két használat után tönkremegy, míg egy jó minőségű fajáték valóban értékálló, akár több generáció is játszhat egy ilyen tartós termékkel.”

Mindezen fontos érvek mellett az sem utolsó szempont, hogy még felnőttként is “rákívántam” az Anyaparadicsom webshop termékeire. Szívem szerint berendeznék magamnak egy gyerekszobát és egész nap csak játszanék ezekkel a gyönyörű játékokkal. Milyen jó lenne újra gyereknek lenni, felelősség és terhek nélkül élni!

Anyaparadicsom webshop

E-mail: info@anyaparadicsom.hu

Telefonszám: +36 20 228 7733

Facebook: https://www.facebook.com/anyaparadicsom