Válassza az Oldal lehetőséget

Kreatív pedagógus – boldog diákok
Kreatív pedagógus – boldog diákok

Szerző:
Balassa Margó

2021.09.27.

Olvasási idő:

“Az én álomiskolám” 

Vajon mit jelent számunkra, milyennek szeretnénk látni az igazi, diákközpontú álomiskolát. Olvassátok el Réka cikkét, amelyből kiderül, hogy néha igazán nem kell sok, csak egy kis odafigyelés: „Az álomiskolám egy olyan hely, ahol barátságos és segítőkész tanárok dolgoznak. Olyan tanárok, akikkel jó érzés beszélgetni, elmondhatod nekik a gondolataidat, felteheted a kérdéseidet – és eközben nincsen feszültség a gyomrodban.” 

Az izgalmas anatómia óra  

Verónica Duque Spanyolországban él, általános iskolásokat tanít immár 15 éve. Folyamatosan keresi a jobbnál jobb ötleteket, hogyan lehetne az óráit érdekesebbé tenni, hogyan tudja felkelteni a gyerek figyelmét.  

Az interneten bukkant rá egy anatómiát bemutató testhez álló ruhára, amelyen valósághűen láthatóak az ember testének belső szervei: az izmok, az erek, a szív és a többi, szemünk elől rejtett belső részeink. Ebben a “jelmezben” ment be a biológia órára, és még a számára is meglepően nagy sikert ért el vele. 

“Szenvedéllyel kell tanítani” 

Szerinte csakis szenvedéllyel lehet tanítani. A gyerekek azt tanulják meg, ami érdekes és ami lelkesíti őket. A tanulás kulcsa, hogy izgalmas legyen az oktatás, hogy jól érezzék magukat a diákok az iskolában. Kreatív, izgalmas ötletekkel kell a figyelmüket ébren tartani és be kell vonni őket az oktatásba: ne külső szemlélői, hanem részesei legyenek az óráknak. 

Folyamatos kutatás 

Verónika természetesen nem állt meg egy ötletnél, folyamatosan keres-kutat, hogy mivel tudja a gyerekeket az óráiba aktívan bevonni. Persze a ráfordított idő megtérül, hiszen a gyerekek nagyon szeretik őt és szívesen, örömmel járnak iskolába.  

Azt hiszem nem is kell ennél több.