Válassza az Oldal lehetőséget

Legyél te is igazi portugál, vedd át a nyugalmat, lassulj le!- interjú Duncsák Krisztina idegenvezetővel
Legyél te is igazi portugál, vedd át a nyugalmat, lassulj le!- interjú Duncsák Krisztina idegenvezetővel

Szerző:
Mayerné Répási Adrienn

2021.01.20.

Olvasási idő:

Már nagyon régóta bújom az utazási irodák ajánlatait, régi nagy vágyam, hogy eljussak Portugáliába. A tenger, a tájak, az építészet… Különösen rajongok a portugál csempékért! Neked megadatott, hogy úgy ismerd meg ezt a csodálatos országot, mint a tenyeredet. Na, de hogy indult ez az egész kaland?

13 éve élek Portugáliában családommal. Édesanyám után költöztünk ki, aki cukrászként itt talált állást magának, és telepedett le korábban, már vagy 20 éve. 2 gyermekünk is van, ők már ide születtek, ez az otthonuk.

Pontosan mivel is foglalkozol? Kizárólag az idegenvezetéssel vagy máshol is dolgozol ez mellett?

Idegenvezetéssel és esküvőszervezéssel foglalkozom, már közel 7 éve, vállalkozóként.

Mit szeretsz a legjobban, ebben a munkában? 

Elsősorban azt, hogy mindig más emberekkel ismerkedhetek meg, és látom az arcukon, hogy beleszeretnek ebbe az országba, általam. Ez hatalmas sikerélményt ad. Ezért érdemes minden nap felkelni és küzdeni, a jelenlegi helyzetben is.

Vannak nehézségei, árnyoldalai?

Kisebb és nagyobb csoportokkal is dolgozom. Nagyobb csoportoknál néha pár napot nem alszom otthon, ekkor hiányzik a családom. De ennél nagyobb nehézségem nincs, ez szerencsére kibírható, nem vészes

Hogy néz ki egy idegenvezető átlagos napja? 

Ha a vendégeimnek a belvárosban van a szállásuk, akkor odamegyek, ha picit távolabb, akkor Lisszabon főterén, a Rossio téren találkozunk. Előzőleg emailben megbeszéljük, melyik túrát kérik, így az adott napon már tudom, mi lesz a program, és azt követjük. Fontos szerepe van az utaskíséretnek. Ilyenkor a gasztronómia megismertetése, a kultúra és az életmód bemutatása kerül előtérbe.

Arra kérem a vendégeimet, ami a mottóm is:

 Legyél te is igazi portugál, vedd át a nyugalmat, lassulj le!

Melyik a kedvenc helyed Portugáliában és miért?

Portugáliában több Unesco helyet találunk, ezért nehéz lenne választani. Talán az óceán közelsége miatt, illetve ha mindenáron egy várost kellene választanom, akkor Óbidost mondanám (Unesco világörökség része), ami egy igazi ékszerdoboz. Egy olyan középkori város, ami a falak között éli a régi életet.

Beszélsz portugálul? Mit gondolsz a nyelvről? Mennyivel nehezebb vagy könnyebb, mint a magyar?

Igen. Amikor kijöttünk, a coimbrai egyetemen tanultuk a férjemmel meg a nyelvet. Ma már nem okoz gondot portugálul kommunikálni. Szerintem nem könnyű nyelv, egy olyan ember számára, aki soha nem tanult új-latin vagy latin nyelvet. Mindenesetre a magyarnál könnyebb. Jelenleg oktatom a portugált, lehet venni tőlem online nyelvleckéket is annak, akit érdekel ez a nyelv.

Milyenek a portugál emberek? Milyen mentalitásuk?

Kedvesek, türelmesek. Nem sietnek semmikor sem. Nincs rohanás, idegeskedés, tülekedés. Szívélyesek a vendégekkel, igazán vendégszeretők. 

Örökre Portugáliában maradsz, vagy más terveid vannak?

 Vettünk egy kis lakást, ami nagy bizonyíték arra, hogy maradunk. Nem szeretnénk máshova menni már. A gyerekek itt érzik otthon magukat, mi is nagyon megszerettük ezt az országot.

Úgy tudom, hogy az idegenvezetésen kívül esküvőszervezéssel is foglalkozol.

Igen. Portugália tökéletes arra, hogy valaki itt élje meg a nagy napját, itt tartsa az esküvőjét. Romantikus és látványos. Ráadásul nem futószalagon mennek az óceánparton tartott esküvők, és nagyon különleges, exkluzív helyszín.

Az esküvőszervezés egy nehéz, ám szépséges szakma, nem is mondhatom munkának. Öröm az előkészületekkel foglalkozni, a háttérből kísérni az egész esküvőt, és jelen lenni a pár legfontosabb eseményén.

További izgalmas dolgon törted a fejed, hogyan tudnád a legjobban bemutatni az országot. Készült egy e-book is. Hogyan született meg az ötlete?

Idegenvezetőként nem könnyű időket élünk meg… Az emberek virtuálisan utaznak, mivel nem akarnak az utazásról lemondani. Ezért egy Youtube csatornát készítettem rövid videókkal, ahol megismertetem az emberekkel a portugál épületeket, az ételeket. Ez után jött az ötlet, hogy akár készülhetne e-book is belőle, hiszen ez egy kiváló alkalom arra, hogy álmodozzunk a következő utunkról, vagy ajándékba adjuk annak, aki a közeljövőben Portugáliába utazna. Nem utolsósorban ez az utazási mód közben még csak becsomagolni sem kell, mindig kéznél van. Megvan az utazás illúziója, míg újra ki nem nyit minden. De remélem, hamarosan újra nyit minden és lehet gond nélkül utazni!

… ezt a Dema.hu szerkesztősége is egy emberként reméli! És hogy egy szerencsés olvasónkat elrepíthessük Portugáliába, Krisztina felajánlotta nekünk e-bookját, melyet Facebook oldalunkon sorsolunk ki egy nyereményjáték keretei között. Köszönjük az interjút!

Email: magyarutaskisero@gmail.com

Telszám: +351 969479453

Weboldal

Instagram

Youtube

Facebook

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...