Válassza az Oldal lehetőséget

Madárbarát kert – a gyerekek, és a gyermeklelkű felnőttek örömére!
Madárbarát kert – a gyerekek, és a gyermeklelkű felnőttek örömére!

Szerző:
Balassa Margó

2021.05.10.

Olvasási idő:

Nagyon jó érzés, amikor egy-egy téli napon tízesével-húszasával jönnek a különféle kismadarak hozzánk magot csipegetni. Szeretem nézni, ahogy a sok kis szárnyas serénykedik az ablakunk előtt.

Nagyon egyszerű, de nagyszerű kis házikót készített a párom, még sok-sok évvel ezelőtt, és azóta is lelkesen töltögetjük elemózsiával. Mikor picik voltak a gyerekeim, vásároltunk egy határozó könyvet, és örömmel azonosítottuk be, hogy milyen madarak látogatnak bennünket.  

Járnak hozzánk széncinkék, kék cinkék, barát cinegék, zöldike, csúszka, tengelic, néha egy-egy őszapó is megjelenik, no és persze a verebek. Mivel a ház környékére vadszőlő lett telepítve, jön termést csipegetni a fekete rigó, a vörösbegy és a rozsdafarkú is. 

Megfigyeltük, hogy a cinegék milyen szervezetten érkeznek: berepülnek az etetőbe, felcsippentenek egy magot, majd áttelepednek az etető melletti fára bontogatni, hogy a társaik is hozzájuthassanak a napraforgóhoz. A verebek és a tengelicek kissé erőszakosak, amikor bejutnak a kis házikóba, ott szépen letelepednek, és nem hajlandóak átadni a helyüket. Ilyenkor persze tumultus, majd verekedés tör ki. Ezt már nem nézzük jó szemmel, és oda-oda koppintunk az ablakra, jelezve, hogy: hagyjatok másokat is ennivalóhoz jutni. 

Nem csak azért örülök, mert enni adunk nekik, és ezáltal a túlélést biztosítjuk a hideg téli napokon, hanem amikor minden csendes és mozdulatlan, az élet apró, vidám jeleit közvetítik számunkra. Olyan érzésem van, hogy ezek a kis szárnyasok hozzák nekünk a sok-sok pozitív energiát. Nem tudom, hogy így van-e, de az biztos, hogy sok örömöt okoznak a sürgés-forgásukkal. Nem beszélve arról, hogy tavasszal csak úgy zeng a ház környéke a madárdaltól, a trillázásuktól. Szinte mi is szárnyalunk lélekben, mintha egy természet adta koncert teremben élveznénk a zenebonát. 

Madárbarát kert?

Azt hittem, hogy ezzel mi már madárbarátok is vagyunk, ameddig el nem olvastam a Magyar Madártani Egyesület (MME) honlapján, hogy azért ez még nem minden, amit tehetünk. Kizárólag az etetéssel nem hozunk létre valódi madárbarát kertet, amit pedig én nagyon szeretnék. Ezért összegyűjtöttem, hogy mi is kell ahhoz, hogy ezt megvalósíthassuk.  

Őszintén megmondom, vágyom egy olyan kis táblácskára, amit az MME honlapján láttam. Szeretném én is kitenni a házunkra, hogy itt egy “Madárbarát kert” van. 

De hát mitől lesz ilyen a kertünk? A Madártani Egyesület honlapján részletesen leírják, hogy mit kell tennünk, ha sok kis madarat szeretnénk a kertünkbe vonzani. 

Tavaszi tennivalók: 

Az etetést tavasszal abba kell hagyni, mert a frissen tojásból kibújt madárkáknak a napraforgó kockázatos ennivaló. A pici fiókák nem tudják az olajos magvakat megemészteni, a torkukon felgyülemlik és megfulladnak tőle. Ez egy nagyon fontos információ, hiszen nem gonoszságból teszi ki az ember, hanem éppen azért, mert segíteni szeretne. Mégis rosszat tesz vele, és ezért érdemes inkább megfogadni a szakértő tanácsokat. 

Nyári tennivalók:  

Egész évben fontos innivalót biztosítani, de a nyári nagy melegben fokozottabban kell óvni a kis szárnyasainkat a kiszáradástól, ezért itatókat, esetleg csobogót is lehet kihelyezni a kertünkben. Persze nem kell magunkat nagy költségekbe verni, egy cserép tálka is megteszi, én legalábbis így oldottam meg. Lehetőleg minden nap cserélni kell a vizet az itatóban, télen pedig el kell távolítani a jeget, és langyos vízzel újra tölteni.

Ha itatót teszünk ki a kertünkbe, a méhecskék is örülni fognak neki, és a madarak mellett a méhek védelme is nagyon fontos.

Őszi és téli tennivalók: 

Az itt telelő madarainknak, ha lehetőségünk van rá, helyezzünk ki odúkat, ahol a téli hidegben el tudnak bújni, tavasszal pedig ebben tudnak költeni. 

Az etetést október második felében kell elkezdeni, de be kell tartanunk egy fontos aranyszabályt:  

Ha elkezdtük, nem szabad abbahagyni!

Miért? Azért, mert ezek a kis madarak ott “táboroznak“ le ahol ennivalót találnak, de ha egy fagyos téli napon kifogy a mag az etetőből, mert nem töltöttük fel, előfordulhat, hogy nem bírják ki a következő éjszakát. Egy pici madárnak olyan kevés tartaléka van, hogy hosszú ideig nem tud táplálék nélkül létezni, minden nap szüksége van utánpótlásra. Ha nem tudunk rendszeresen foglalkozni vele, inkább el se kezdjük az etetést! 

Mivel etessünk? 

Mi napraforgót adunk a madarainkat, ez a legkönnyebben elérhető madáreleség. Régebben készítettünk a gyerekekkel különböző madáretetőket, zsiradékkal és magvakkal töltöttük meg. Nagyon élvezték a közös alkotást, és ráadásul hasznos is volt. Lehet még másfajta madáreleséget is vásárolni: cinkegolyót, sózatlan szalonnát, gyümölcsöket: almát, szőlőt és körtét. 

Amit nem szabad adni a madaraknak! Nagyon fontos! 

Soha ne tegyünk a madáretetőbe, de ne dobáljunk a vízi madaraknak sem: kenyeret, kenyérmorzsát, péksüteményt, chipset, popcornt! Ez a Madártani Egyesült szerint nem csak veszélyes, hanem kimondottan káros a madarak számára, mert betegek lesznek tőle.

Ha valaki szeretne magának Madárbarát kertet, a Madártani Egyesület honlapján lehet csatlakozni a programhoz. A részvételhez nincs szükség különösebb jártasságra, regisztrálni kell, és ezek után minden információval ellátják a jelentkezőket. 

Akinek születésnapja, névnapja közeledik, és szereti a madarakat, igazán szép ajándék lehet egy ilyen programra befizetni. Én biztosan nagyon örülnék neki ♥