Válassza az Oldal lehetőséget

Március 20. – A boldogság világnapja
Március 20. – A boldogság világnapja

Szerző:
desszertmagazin

2021.03.19.

Olvasási idő:

Nem, nem fogok filozofikus mélységekben elmerülni a boldogság fogalmának fejtegetésével. Többek között azért sem mert nem vagyok filozófus. Na jó, más indokom nincs… 

Arra gondoltunk, hogy ebben a bejegyzésben mi, Demások írjuk meg, számunkra mit jelent a boldogság. Fogadjátok szeretettel: 

Adri szerint a boldogság: 

Boldogság az, mikor a reggeli első kávém a kezembe kerül. Boldogság az, mikor kisétálok a madárfüttyös kertembe és a bokorról eszem a saját málnámat. Boldogság az, mikor utazva, a kocsiban megszólal a kedvenc dalom és az énekessel dúdolhatom. Boldogság az, mikor kapok egy maszatos puszit kisfiamtól. Boldogság az, mikor lánykámmal közösen festünk, szabadan szárnyalhat a kreativitásunk. Boldogság az, mikor nagylánykámmal a közösen elolvasott könyvet összebújva megbeszéljük. Boldogság az, mikor körbeüljük az asztalt együtt, az egész család, mamák, papa, keresztszülők, unokatestvérek, nagynénik, nagybácsik és lelkesen, zajosan beszélgetünk evés közben. Boldogság az, mikor a munkám leadása után csak annyi választ kapok, hogy “pont ilyenre gondoltam”. Boldogság az mikor elmerülhetek egy új világban egy könyv segítségével. 

Anna gondolatai a boldogságról:

Régen azt gondoltam, a boldogság egy pillanatnyi állapot, mint mikor jól sikerül egy dolgozat, megkapom a hőn áhított batman figurát (nem, nem kaptam meg, örök trauma) vagy aznap kaphatok végre 3 gombóc fagyit. Aztán ahogy nőttem, rájöttem, a boldogságot nem lehet definiálni. Sőt!  

Boldog vagyok mert olyan életem van, amilyet kislányként álmodtam magamnak. Ez a boldogság ott van a szívemben mindig. Mikor valami rossz történik, igyekszem elővenni és erőt meríteni belőle. A boldogság a megelégedettség, hogy jól érzem magam az életemben, a bőrömben, minden hibámmal, tökéletlenségemmel együtt. A boldogság lehet pillanatnyi, de szerintem a boldogság maga egy életérzés, egy életigenlés. A meg nem kapott batman figura ellenére is.  

Eszter boldog fotói: 

Az utóbbi egy év mindannyiunk számára hihetetlenül nehéz volt, így nekem is. Ott hagytam egy iskolát, elköltöztem egy másik városba, beléptem a munka világába és próbáltam önállóan élni. Rengeteg megpróbáltatás volt és van előttem, és nagyon sokszor motiválatlan, kedvetlen vagyok.

Egyszer, amikor egy ilyen időszak volt, valamilyen képet kerestem a fotóim között. Elkezdtem nézegetni az idei év fotóit. A képek, amikor a nővéremmel beköltöztünk az új lakásba. Amikor először jöttek át a barátaink. Az első növényeink, amiket az egyik legkedvesebb barátnőnktől kaptunk. Aztán eljöttek a szüleink. Képek a naplementéről, Győrről, erről a fantasztikus városról, a folyóiról, az épületekről.

Csak lapoztam, lapoztam vissza és azt éreztem, hogy boldog vagyok. Akkor is amikor visszanézem és akkor is amikor átéltem és azt gondolom, hogy hiába történt velem rengeteg emberpróbáló és szörnyű dolog, mellette rengeteg fantasztikus élmény és ember volt.

Szóval igen, “csak” meg kell látni a jót. 

Firkatica boldogsága: 

Számomra a boldogságnak három fontos tartóoszlopa van. Szeretni, szeretve lenni és átélni a megelégedettséget. 

Úgy hiszem, mindháromhoz szükség van rá, hogy el tudjuk engedni a múltban ért sérelmeket vagy a saját botlásainkat, és hogy a rágódás helyett csak a tanulságokat vigyük magunkkal. Így könnyebb a jelen ajándékaira és lehetőségeire koncentrálni és átélni, megragadni mindig azt a pillanatot, amiben vagyunk. 

Lehet, hogy ez kissé szárazan hangzik, de szerintem a boldogság nem valami megfoghatatlan varázslat, ami vagy eljön hozzánk vagy nem, hanem igenis tanulható és egy kicsit dolgozni is kell érte. 

Réka és a boldogság: 

Bár az emberek általában utálják a tipikus HR-kérdéseket, én az elmúlt időszakban nagyon megszerettem őket. Persze ehhez biztosan kellett az irodám nyugalmas környezete, ahol ezeket a kérdéseket németül teszem fel az interjúra készülő tanítványaimnak. És mindig nagyon jó beszélgetések kerekednek ki a válaszokból.

Az egyik ilyen kérdés, hogy ha találkoznál tinédzser önmagaddal, akkor vajon ő elégedett lenne-e veled, az életeddel, büszke lenne-e rád. Azt hiszem, az (az egyik) legnagyobb boldogság, amikor mosollyal az arcomon mondhatom, hogy: igen. 

Margó boldogsága: 

Amint látjátok, sokan sokféleképpen határozzuk meg a boldogság fogalmát, ha megkérdeznénk még száz embert, talán százféleképpen mondanák el, hogy nekik mit jelent ez a szó, ők mikor, miért voltak nagyon boldogok, mi okozott nekik örömöt.  

Csíkszentmihályi Mihály, egyik kedvenc könyvem (Flow – Az áramlat) írója, 25 éven keresztül kutatta ezt a jelenséget, és arra a következtetésre jutott, hogy a boldogság nem olyasmi, ami csak úgy történik velünk, és nem kapcsolatos a szerencsével vagy a véletlennel sem. Nem vásárolható meg pénzzel, hatalommal, és nem a külső eseményektől függ. Ezekkel a dolgokkal legfeljebb pillanatnyi örömöt érezhetünk, nem élhetünk tartós, boldog életet. 

A flow egy áramlatélmény, amikor olyan jól érezzük magunkat, hogy magáért a tevékenység kedvéért szeretnénk folytatni, amit éppen csinálunk. Vannak olyan tevékenységek, amelyekkel átélhetjük ezt az élményt, ilyenek a játék, a sport, a tánc vagy a különböző művészetek. Ezek nagyon jó dolgok, és törekedni kell mindenkinek, hogy találjon magának olyan elfoglaltságot, amikor ezt átélheti. 

Az emberi élet minőségének a javításában azonban nem támaszkodhatunk kizárólag ezekre az élményekre. Életünk legnagyobb részét munkával töltjük, és ha unalommal, keserűséggel tesszük, akkor ez nagyon elszívja az energiánkat. Keresni kell azt a számunkra különleges dolgot, amit szívesen, örömmel csinálunk, amiben jót tehetünk és jók lehetünk. Soha nem késő változtatni, az élethosszig tartó tanulás ma már szerencsére természetes dolog, nem egy-két ember bolondériája. 

“Az, aki megszerezte az irányítást a tudatosan megválasztott célok érdekében saját lelki és szellemi energiája fölött, óhatatlanul is teljesebb ember lesz. Készségei fejlesztésével és az egyre magasabb célok kitűzésével egyre különlegesebb személyiséggé válik” (Csíkszentmihályi Mihály) 

Magazinunk egyik célja, hogy olvasóinknak olyan célokat, utakat mutassunk meg, amelyek által egészségesebbek, teljesebbek, boldogabbak lehetnek, mert csodálatos érzés másoknak örömöt szerezni, másokat boldoggá tenni.