Válassza az Oldal lehetőséget

Masszázs az agynak
Masszázs az agynak

Szerző:
Csáktornyai Katalin

2021.05.28.

Olvasási idő:

Képzeld el, hogy egy csendes teremben ülsz., például egy könyvtárban. Még nem nyitottad ki a könyvet, amit olvasni készülsz, csak élvezed kicsit a nyugalmat. Pihensz. 

Melletted egy diák jegyzetel. Vaskos lexikont lapoz, ujjai között peregnek az oldalak. Aztán a tollának sercegését hallod, később egy sóhajt. A kitépett papír zörög, recseg, majd összegyűrve döcög az asztalon.  Mögéd lép valaki és a füledbe súgva kérdez valamit.

Hangja megbizsergeti a tarkódat, végigcsúszik a gerinceden, majd visszafutva a fejed búbját csiklandozza. 

Ismerős érzés?  

Ezt az érzést egy érdekes jelenség okozza, a neve Autonomous Sensory Meridian Response (AMSR), ami magyarul annyit tesz, hogy “önálló érzéki-idegi reakció”. Tulajdonképpen egy érzelmi állapot, amit bizonyos hangok váltanak ki.  

De nem mindenkiből!  

Ha gyakran előfordul veled, hogy libabőrös lesz a karod zenehallgatás közben, ha megnyugtat a finom matatások zaja, (legyen az akár a papírzörgés, vagy a ruhanemű puhán surlódó hangja), akkor valószínűleg te azok közé tartozol, aki fogékony erre az élményre. 

Mit árul ez el rólad? 

  • Az ASMR jelenségét átélők nyitottabban a különböző tapasztalatokra, a művészetekre, a szépségre, ami magasabb intellektuális kíváncsisággal is jár.  
  • Képesek mélyebben elmerülni a képzeletbeli, elvontabb témákban.  
  • Hajlamosabbak a szinesztéziára. 
  • Empatikusabbak és együttérzőbbek is, a mások iránti törődés gyakran része személyiségüknek. 

Egy tanulmány kimutatta, hogy az ASMR bizsergéseivel együtt az agy azon területei aktivizálódtak, amik az érzelemben, az empátiában és az ezekhez kapcsolódó viselkedésben érintettek. Ez a különös idegi reakció megmozgatja a szociális kötődésben is részt vevő neurológiai utakat. 

Két másik agyi képalkotó vizsgálat pedig kiderítette, hogy a jelenséget átélő emberek kevésbé képesek uralkodni az őket ért érzelmi és érzékszervi hatásokra adott válaszreakcióikon. 

Mindannyian magunkba szívjuk a külső világból származó információkat, hogy érzelmi élményeket keltsünk, de hogy ezt milyen formában és milyen mértékben alkalmazzuk, abban már lehetnek különbségek. 

Ha kevésbé vagyunk képesek gátolni a belső és külső világunk közötti kapcsolatokat, az intenzívebb pozitív élményeket jelent.  

Például, hogy libabőrösek leszünk a zenétől, vagy hogy különböző érzelmekkel reagálunk a művészetekre. Nem csupán csodálattal, hanem akár hidegrázással, félelemmel vagy eufórikus örömmel.  

Masszázs az agyadnak 

Ha már tudod, hogy képes vagy átélni ezt a jelenséget, miért ne használnád ki a jótékony hatásait?  

Az ASMR átélése ugyanis: 

  • javítja a hangulatot, 
  • enyhíti a stresszt és az álmatlanságot, 
  • csökkenti a magány érzését és  
  • egyszerre élhetjük át általa a relaxáció és az eufória hatását. 

A jó hír, hogy nem kell érte koncertre vagy hangfürdő kezelésre menned minden nap, bár valljuk be, az lenne az igazi! 

Bármikor alkalmazhatod otthon elalvás előtt, vagy akár munka közben, ha gyors feltöltődésre vágysz.

A videómegosztó portálokon ASMR címszóval rengeteg videót találsz ma már. 

A bő választék hátránya, hogy kis időbe telhet, mire kitapasztalja az ember, hogy mi az, ami jobb hatással van rá. Van, aki az egyszerű zörgő, kocogtató, surlódó hangoktól kezd bizseregni, más a suttogásra esküszik. 

Alapszabály azonban, hogy bármelyiket választod is, mindenképpen fülhallgatóval hallgasd, mert úgy váltja ki a megfelelő idegi reakciót belőled! 

Egy próbát mindenképpen megér. Bizsergésre fel! 

Forrás