Válassza az Oldal lehetőséget

Megalakult a Körépítők Egyesülete – az egészséges és természetes házakért
Megalakult a Körépítők Egyesülete – az egészséges és természetes házakért

Szerző:
Balassa Margó

2021.04.22.

Olvasási idő:

Amikor legutóbb interjút készítettük Kovács Istvánnal, a balatonakarattyai Természetesen Házról, István nagy örömmel jelentette be, hogy megalakult a Körépítők Egyesülete.

Kérlek oszd meg velünk, mi a célja, tevékenysége az egyesületnek? 

Az ország sok-sok pontján, egymástól távol élőket igen nehéz egyben tartani, ennek ellenére napról napra sikerül a fejlődést megoldani. A bejegyzett székhelyünk Szombathelyen van, de fióktelepként bejegyzésre került Tengőd kisközség, ahol az oktatási központunk született meg. 

Miért kell nekünk ez az oktatási központ, kérdezheti bárki.

Azért, mert kb. 600 ezer vályog s ki tudja hány kőház van az országban, ami a lakásállomány harmada, negyede. Ezek régi házak bőségesen rászolgáltak a felújításra, az úgymond mai kornak megfelelő korszerűsítésre. Számomra tragédia, hogy ismereteim szerint, az uniós elvárásoknak megfelelőségünket bizonyítsuk, zsákszámra osztják a pénzt. 3 millió Forint, akár az épület hőszigetelésének jogszabályt teljesítő megoldására is (és nem nézik, hogy mi az épület tartószerkezeti anyaga!) 

A szakember (mérnök, kőműves, burkoló, festő) állomány nincs felkészülve ebben a témában, s a máshol elfogadható hőszigetelő rendszert erőltetik a vályogházakra is, ami idővel egyenlő a pusztulásukkal. Borzasztó fontos a szakember gárda kinevelése, s ehhez szükséges az oktatási központ. 

Már kevésbé fontos számomra, de valahol ez is ide tartozik, hogy a mesterembereket egy hitelesítésen átesve minősítsük, kik azok akik megfelelően dolgoznak és ajánljuk a megrendelőknek. 

Szintén a feladatok közé tartozik a lakosság kiművelése ebben a témakörben, népszerű, közérthető formában. Megteremteni az igényt a szakszerű munkához, ne kelljen elfogadniuk az “ez van, én így szoktam csinálni” mondatokat. 

Mindehhez a hazai és nemzetközi társszervezetekkel kapcsolattartás, konferenciákon, találkozókon való részvétel és ezek szervezése hazánkban, amit szintén megkönnyít az oktatási központ hatalmas kertje, épületkomplexuma. 

Mesélj egy kicsit a kezdetekről: hogy találtatok egymásra és miként alakult ki a “csapat”? 

Diósjenőn megrendezésre kerülő I. Vályog Konferenciára én is meghívót kaptam 2018-ban. 

Itt a képen is látható Bíró Árpád vályogépítő kézműves mester több résztvevővel is tárgyalt az általa oly fontosnak ítélt oktatási központ létesítéséről, s ettől kezdve folyamatos kapcsolatban voltunk. Ezzel párhuzamosan a rokon gondolkodású facebook oldalak fenntartóival megismertük egymást, a tevékenységünket megosztottuk egymással, míg a már pár éve jól működő Sárkollektíva elnökségével közös találkozót szervezve rájöttünk, egységben az erő, és nem csak körvonalazódott, de létrejött a két szervezet egyesülése.

A Nagyapám Háza címen több éve futó programjukkal már országos hírt szerzett, főleg egyetemistákból álló egyesület létszáma a kirepült tagok miatt egyre csökkent, így mindkét csapatnak jól jött a fúzió. A fenti célok érdekében az új egyesület új nevet választva, de az eredeti közhasznúságot megtartva sikeresen regisztrált a minisztériumoknál a felnőttoktatási képzésre és a kalákák megrendezésére. 

Az iskola helyileg Tengődön van. Helyben lesz oktatás, vagy kimentek szakmai tanácsadásra a helyszínekre is? 

Egyesületünk székhelye Szombathely, míg a Körépítők Oktatási Központja Tengőd településen van, a  több éve használaton kívüli általános iskola területén, és épületében. Az egyesületünk honlapján vannak felsorolva azok a tagok, akik szakértést vállalnak, illetve lehet jelentkezni az egyesületi szakértésre, aminek az a lényege, hogy két szakértő jegyzi. Általában az ország majd minden részét lefedő gárdából mindig a legközelebbit mozgósítjuk, ne kerüljön sokba a kocsi-futás, inkább a szakértés díja domináljon, ne a költségek. 

Terveink szerint az első időszakban sűrűn megtartandó több napos tengődi oktatásokat fogunk tartani, de hosszú távú terveinkben egy igazi szakképző intézmény lenne belőle, mindennapos iskolai órákkal, kollégiummal. 

Milyen szakértőitek vannak, miben lehet a segítségeteket kérni? 

Ez idáig elsősorban általános építészeti szakértők vannak a csoportban, de reméljük a szakipari munkákhoz is értő szakembereket is magunkhoz tudunk majd csábítani. 

Vásároltátok az épületet, vagy támogatásból sikerült megszerezni. Csak azért kérdezem, hogy ha támogatásból, akkor megérdemlik a támogatók, hogy megemlítsük őket. 

A helyi polgármester kereste meg az egyesületünket, hogy a csekély létszámú településbe hátha felpezsdülést hozna egy ilyen oktatási intézmény. Mi örültünk az ajánlatnak, hiszen rövid időn belül a képviselő testület is a polgármester támogatására felsorakozott, és egy névleges összegért használatra átadták, próbaképpen egy évre az ingatlant. 

Természetesen egy ilyen régen használt épületen rengeteg tenni valót lehet találni, de ezt önerőből az egyesület tagjai, majd később kalákák szervezésével a tanulni vágyó szakemberek és az érdeklődő polgárok segítségével szeretnénk megoldani. Egyúttal a környezettudatos technológiák alkalmazásával a felnőtt oktatás már be is indulhat. 

Mikor indul az oktatás? 

Április 24; 25-én kezdődik a vályogvakolás alapismeretek felnőttoktatási képzésünk, ami egy nap alatt betelt, így a nagy sikerre való tekintettel május 1-2-re rögtön megismétlésre kerül.

Május 10-től 16-ig lesz egy nagyívű programunk, amelyre már most lehet jelentkezni: különféle vernakuláris (föld és vályog) építési módok bemutatására kerül sor.

A lakás/házépítés, felújítás természetes anyagokkal témakörben, 4 különböző technikájú falszerkezet bemutatására vályog oktatást szervezünk, elsősorban olyanoknak, akik a vályog, és természetes anyagokkal történő építésben még járatlanok, kezdők, valamint iparosoknak és vályogház tulajdonosoknak szól. Lesz elméleti oktatás de elsősorban gyakorlati bemutató olyan szakemberek segítségével, akik már komoly tapasztalatokkal rendelkeznek a természetes építkezési módok területén. 

Arról beszélgettünk, hogy az a célotok, hogy az a hatszázezer vályogház, amely Magyarországon található, lakottan vagy lakatlanul, ne pusztuljon el, lehetőleg gondos gazdára találjon. Részben azért, hogy megőrizhesse még sokáig a magyar népi építészeti stílusokat, illetve a másik fontos cél, hogy egészséges házban tudjanak élni a tulajdonosaik. Nagyon szép terv, gratulálok nektek, és sok sikert kívánok a munkátokhoz!

Weboldal

Facebook

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...