Válassza az Oldal lehetőséget

Mi történik a temetői mécsesekkel? – Soma és a Re-Mécses
Mi történik a temetői mécsesekkel? – Soma és a Re-Mécses

Szerző:
Balassa Margó

2021.12.13.

Olvasási idő:

Soma 7 éves volt, amikor megkérdezte édesapját, hogy mi lesz a mécsesek sorsa a halottak napi gyertyagyújtás után.

Biztosan kidobják őket – válaszolt az apuka. Azonban szeget ütött a fejében a gondolat és megígérte, hogy utánajár a dolognak. A Gödöllői Városüzemeltető Kft. vezetője megerősítette az apa sejtését, valóban kidobják őket. A zöld hulladékkal és a művirágokkal együtt, mindenestül. 

November 8-án csöngött a telefon Somáéknál.  Az igazgató hívta őket, hogy másnap lesz a szállítás, ha szükségük van a mécsesekre, most elvihetik. 

ReMécses projekt előzménye,

hogy Soma apukája, a Kezes-lábas játszóház alapító tulajdonosa és működtetője a környezettudatosságot már nagyon régóta fontosnak érzi. Így mesél a hivatásáról: “Küldetésünk fontos kiindulópontja a környezettudatosság, a mozgás és az összefogás. Kézzel-lábbal működtetett dolgaink a fenntarthatóságot szimbolizálják.”

A Kezes-lábas játszóháznak gyertyaöntés alkotó állomása is működik, családi programokon készítenek egyedi teamécseseket. Kifejlesztettek egy biciklivel hajtott viaszreszelő gépet, segítségével a folyamat felgyorsult, így a reszelék hamarabb megolvad. 

Az ReMécses ötlet lényege: a félig égett mécseseket begyűjtik, újraolvasztják, kanócozzák, így forgatják vissza másodszor, esetleg harmadszor vagy még többször is.  

Öko kereskedelmi partnerüknél tervezik értékesíteni is, olyan helyeken, ahol a vásárlók tudatos környezetvédők. 

A Kezes-lábas játszóház nagy népszerűségnek örvend. Foglalkozásaikon játékosan mutatják be, hogy az energia nincs ingyen, a keletkezése munkát igényel és hogy mennyire fontos, hogy spóroljunk vele. Szabolcs szerint népszerűségük titka a hitelesség. Számukra a fenntarthatóság és környezetvédelem ugyanis nem egy marketing fogás, ők tényleg így élnek. 

Mi pedig örülünk minden apróságnak, amit bárki tesz a környezetünk védelméért, mert mint Lányi András humánökológus is mondja: Most nagyon egyszerűen fogalmazok, nagy bajban vagyunk! Az emberiség még soha nem volt ekkora bajban.” Olyan gyönyörű ez a bolygó – vigyázzunk rá, ne tegyük tönkre! Sok-sok pici dologgal, példamutatással mentsük meg az élőhelyünket!