Válassza az Oldal lehetőséget

Miért választja egy keresztény magyar lány a muszlim hitet? 2. rész – Az egyenlőségért vagy az egyenjogúságért “harcoljunk”?
Miért választja egy keresztény magyar lány a muszlim hitet? 2. rész – Az egyenlőségért vagy az egyenjogúságért “harcoljunk”?

Szerző:
Balassa Margó

2021.06.15.

Olvasási idő:

Csányi Tímeával folytatjuk a beszélgetést az iszlámról, a feminizmusról, a nők egyenjogúságáról. Az előző részben Tímea kifejtette a véleményét arról, hogy mindenkinek a saját háza táján kell rendet raknia, ilyen távolból mi nem tudjuk megállapítani milyen a muszlim nők helyzete, ezért jobb, ha nem szólunk bele.

Talán nem is beleszólásról van szó, inkább együttérzésről. Én például nagyon sajnálom őket és hálás vagyok, hogy itt élhetek, pedig nálunk sem tökéletes minden. Szerencsére itt azért szabadabbak a nők, és az egyenjogúság terén is jobb a helyzet. 

Azok a jogok amiért elkezdtek harcolni anno a feministák, és persze még most is van miért harcolni, az iszlám vallásban már régóta megvannak. Például az iszlám szerint lehet a nőknek is vagyona, örökölhet, dolgozhat, mondhatja, hogy nem házasodik meg ezzel vagy azzal. Én most a vallási tanításokról beszélek, az iszlám jogrendszerről.

Muszlim nőként én 1400 éve megválaszthatom, hogy kihez megyek hozzá, sőt, nem kell felvennem a férjem nevét. Nem a tulajdona leszek az által, hogy összeházasodunk, nálunk nem létezhet ilyen név, hogy Kovács Jánosné. Illetve nekem “nem kötik be a fejem”, a kendőt nem azért hordom, mert házas lettem. Ha ezek az iszlám adta jogok nem valósulnak meg egy muszlim országban vagy közösségben, azért kell a muszlim nőknek harcolni – de ezt hagyjuk meg a muszlim nőknek, majd ők eldöntik mit jelent számukra a szabadság és milyen jogok szerint akarnak élni. 

Nőként én egyenjogú vagyok egy férfival, nem egyenlő és ez nagy különbség. Az egyenjogúságért kell harcolni, de az egyenlőség szerintem nem valósítható meg és nem is szabad a két nem közé egyenlőségjelet tenni sok tekintetben. Nyilván a nő meg a férfi nem egy doboz, hisz mindkét nemben vannak női és férfi vonások, jin és a jang a keleti filozófia szerint például, és ezek egyénenként változó arányt mutatnak, de attól még a nőkben nagy általánosságban (!) a nőies vonások dominálnak, a férfiben pedig pont fordítva. A két nem így nem tud egyenlő lenni – maximum egyenjogú.   

De ott is nézd meg: a férfi a világos és a nő a sötét oldal. Miért? Mintha ez is azt sugallaná, hogy a férfi a tökéletes, a jó, a nő pedig a gonosz, a sötét oldal. 

Érdekes, nekem inkább a Hold és a Nap jutnak eszembe. A férfi szimbóluma a Nap, a nőé a Hold. Lineáris és ciklikus életvezetés. Hát igen, hyper-érzékenyek lettünk nagyon erre a női-férfi témára, és hajlamosak vagyunk mindent rögtön érzelmi töltettel (félre)értelmezni. 

Miért akarnánk egyenlőek lenni? Az egyenlőség azt jelenti, ugyanazok az elvárások mindkét nem felé, és ez nem jó. A nők ciklikusan működnek, a férfiak lineárisan. Nem lesz fair, ha nem látjuk ezeket a különbségeket.  

Egy érdekesség ezzel kapcsolatban: az érettségi kapcsán olvastam egy ismert blogger írását, akinek éppen aznap jött meg a menstruációja amikor a magyar érettségije volt. Annyira készült rá, és a fájdalom miatt nem tudott úgy teljesíteni, mint ahogy szerette volna. De nem írhatja újra, ez van: ha ekkorra írták ki a tesztet, akkor kell írni.   

Ez nagyon kellemetlen lehet, de ezernyi más ok van, ami befolyásolhatja az aznapi teljesítményedet. Egy pasinak is lehet rossz napja. Lehet, hogy rosszul aludt, összekapott a szüleivel, vagy a buszon érte valamilyen kellemetlen hatás. Az a baj, hogy azon az egy napon dőlhet el az életed, a jövőd. 

Igen, de azért a biológiai ritmus miatti hátrányt nem lehet összehasonlítani egy nem várt történés miatti hátránnyal, szerintem. Mi nők másképp éljük az életünket, és ezt egyébként úgy látom, marketing szempontból is egyre többen igyekeznek meglovagolni. Biztos a Facebook algoritmusa is közrejátszik, de egyre több női archetípusokkal foglalkozó női kört látok, tanfolyamokat, ahol a nőiesség megélése és fejlesztése a cél. Nemrég egy vállalkozó nő webinárján vettem részt, ahol arról volt szó, nőként hogyan vezess ciklusnaptárat, hogyan oszd be ehhez mérten az idődet, pontosabban az energiádat.  

Nőként azért harcoljunk, hogy legyen négy órás munkaidő az anyukának. Legyen, aki vigyázzon a gyerekre, amíg anya dolgozik, varr, olvas, ír, besegít egy karitatív szervezetnél, akármit csinál. Azért harcoljunk, hogy több szabadidőnk legyen, élhessünk, ne csak robotoljunk másoknak, és olyan tevékenységekkel töltsük a napjainkat, amiket tényleg szívből szeretünk és sikerként élünk meg. Azért harcoljunk, hogy ne csak a pénzkeresésről szóljon az egész életünk, mert sokkal fontosabb dolgok is vannak az emberi életben.

Nekem például meggyőződésem, hogy szinte minden nő szeretne a lelke mélyén gyermeket, erre vagyunk programozva, de ez az agyon modernizált társadalom azt diktálja, hogy ne érezz, csak csináld, dolgozz meg utazz napi 12 órán át – és ezzel elveszik az igazi emberi természetünket.  

Igen, a négy órás munkaidő nagyon jó lenne, valóban. Nekem 3 gyermekem van, és amikor tizenhét év után visszamentem dolgozni, bizony nem volt egyszerű. Könyvtárban dolgoztam, tíz órától este hatig voltunk nyitva, majdnem hét óra volt mire hazaértem. Akkor még beszélgess a gyerekekkel, segíts nekik a háziban, mosogass el, rakj rendet.  

Olyan frusztráló egy idő után, mert amikor a munkahelyen vagy, azon agyalsz, hogy minden rendben van-e otthon, amikor meg hazaérsz: jaj mindent megcsináltál-e, amit kellett, nem felejtettél-e el valamit. Mert nem voltál ott teljesen száz százalékig. A négy órás munkaidő isteni dolog lenne… Mert elmész dolgozni, kicsit kimozdulsz otthonról, csinálod azt, amit szeretsz és érzed, hogy hasznos munkát végzel. Utána hazaérsz mire a gyerekek is megérkeznek a suliból, és ott lehetsz száz százalékosan.  

Sokszor az a probléma, hogy igazából nem olyan régen élünk ebben a modern világban, legalábbis az emberiség történelméhez viszonyítva, és ez a környezet nagyon életidegen az alapvető természetünkhöz viszonyítva. Én fitnesz edző és gerinctréner vagyok, és tudom, hogy például az is mennyire életidegen, hogy egy nap nyolc órát ülünk egyhuzamban.   

Azért lettem gerinctréner, mert meg szerettem volna ismerni, hogyan működünk. Meg akartam érteni, hogy mi az, amit elrontunk magunkban például az ülő munkával, és mivel fordíthatnánk vissza ezt az ártó folyamatot. Szeretném inspirálni az embereket, hogy igenis mozogjunk többet, mert ez a testünknek és a lelkünknek is alapszükséglet. 

Online órákat adsz? 

Igen. Egy női tornaklubban kezdtem el anno dolgozni, most pedig vállalkozó vagyok, személyi és csoportos edzéseket tartok offline és online.  

A gerinctréning általában az egészséges, sokat ülő vagy álló emberek tornája. Itt ott fáj, de nincs konkrét gerincsérve, vagy más ilyen problémája, arra jó. Ez inkább megelőzés, igyekszünk még alapjaiban elcsípni a problémát.  

Itt kapcsolódik egyébként az iszlámmal: nekem ez is az alapokhoz, a saját természetünkhöz való visszatérést jelenti.  

A következő részben a muszlim ruházat előírásairól kérdezem Tímeát, de szó esik a vágyainkról és a lehetőségeink határairól is.

Aki szeretne magának önbizalmat sugárzó, egészséges testtartást, szeretettel ajánlom Tímea edzéseit.

Az elérhetőségek:

Weboldal

Facebook

Az interjú harmadik része itt található.

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...