Válassza az Oldal lehetőséget

Miért választja egy keresztény magyar lány a muszlim hitet? 3. rész – A muszlim vallás és az öltözködés
Miért választja egy keresztény magyar lány a muszlim hitet? 3. rész – A muszlim vallás és az öltözködés

Szerző:
Balassa Margó

2021.06.16.

Olvasási idő:

Timi az előző két részben elmesélte, hogy miért választotta az iszlám hitet, beszélgettünk a feminizmusról, arról hogy egyenlőség nem lehet férfi és nő között, “csak” egyenjogúság. A legfontosabbat a végére hagytuk: miért kell muszlim nőknek ennyire elrejteni a nőiességüket és arról, hogy a Korán vajon mennyire számít hiteles forrásnak.

Beszélgessünk a női öltözködés előírásairól. Miért érzed jónak ezeket a szabályokat?  

A katolikus nagyim vidéken is kendőt hord. 😊 Azért érzem jónak, mert hiszem azt, hogy ami a Koránban le van írva az számomra jó és hasznos, mert ugye Isten jobban ismer engem. Én pedig szeretnék Istennek megfelelni mindenben, amiben tudok.  

Tehát magyarázat nélkül elfogadod? Vagyis van magyarázat, azt mondja a Korán, hogy a férfi ne csábuljon el a nő látványától. 

Alapjába véve fontos a miértek megértése és erre a Korán is ösztönöz folyamatosan. “Olvass”- volt a legelső szó, ami leérkezett belőle. Utazz és tanulj, ne legyél a tudatlanok közt, legyél bölcs…stb. Nem vakon követünk tehát dolgokat, de van, amikor esetleg nem teljesen értünk dolgokat, vagy még nem értjük. Hisz hányszor van a tudományban is az, hogy nem tudunk valamit, aztán idővel megtudjuk. Ilyenkor elfogadom, mert tudom, hogy mindig van miért, tudom, hogy Isten mindig a legjobbat akarja nekem.    

A muszlim ruházattal kapcsolatban az előírás az, hogy egy nőből az arc és a kézfej látszódhat ki, a többit el kell takarni egy idegen férfi előtt, aki nem az apja, fia, nagyapja, nagybátyja, férje. Az alakot a ruha minél kevésbé mutassa, tehát ne legyen túl feszes vagy áttetsző. Ez az alap, és aztán hogy ezt ki hogyan értelmezi a saját életében, kinek mi fér bele, milyen színű, anyagú és fazonú ruhákkal “oldja meg” ezt a takarást, vagy hogy mi a szokás egy adott országban, amelyben él az illető, az változó.  

Mi lehet a mögöttes miért? Talán mert a férfiak nagy többségét úgy gyártották, hogy vizuálisak legyenek és különösen tetszen nekik a női test. Jobban, mint fordítva. Az ő agyukban a szexualitásért felelős rész is háromszor nagyobb, mint a nők agyában. Mindenféle tudomány nélkül is feltételezném, hogy ennek azért valami oka van. Ez persze az égvilágon semmire sem jogosítja fel őket egy nővel szemben, ám ettől még a helyzet nem változik: ha kint van egy vonzó női testrész, azt nézni fogják, bókolni fognak a nőnek. Ki lehet tenni, mindenki szabad akarattal rendelkezik, de ezzel akkor is számolnia kell.  

Ha primitív a férfi, akit nem tanítottak meg otthon a nők tiszteletére, az sajnos nem fog megállni a nézésnél. Így ha egy nő nem akarja, hogy nézzék, szeretné, ha egy férfi az első perctől fogva a gondolataira, a belső énjére fókuszáljon, akkor az ő része ebben a történetben az, hogy komfortosan, de a testét takarja. (Nyilván a haj is a női szépség egy kulcspontja) A férfi része pedig, hogy megtanul viselkedni és kontrollálni az ösztönös késztetéseit.  

Éppen ezért az iszlámban a férfiaknak is megvan a dresszkódja, nekik is vannak előírások, de mivel mi, nők nagy többségben nem arról vagyunk híresek, hogy a “szemünkkel vetkőztessük” a másik nemet, így nekik elég kisebb testfelületet takarniuk. Továbbá a férfiaknak hangsúlyos előírás, hogy nem szabad bámulnia a nőket. Azaz, ha éppen meztelenül is sétálok el egy idegen férfi előtt, ő bűnös lesz Isten szemében, ha engem hosszasan néz, beszól vagy bármilyen szinten abuzál.  

Miért vagy abban biztos, hogy Isten valóban ezt akarja, ezt várja tőled? Hiszen nem az Isten jegyezte le a Koránt, random emberek gyűjtötték össze. Bibliát is sokan írták, és néha egy kicsit különbözőek is a történetek. 

Abba kellene beletekinteni, hogy a Korán hogyan maradt fenn. Valahol egyébként engem ez távolított el a kereszténységtől. A mai Biblia keletkezése nem azonos a Koránéval. Mohamed próféta idejében több ezren memorizálták betűről betűre, elejétől a végéig, még a próféta életében. A halála után nagyon rövid idővel jegyezték le az egészet. Ha ma kinyitok egy Koránt, ezt az eredeti szöveget olvasom: azt a tanítást, amit Isten Mohameden keresztül juttatott el az egész emberiség számára.  Tehát a Korán esetében nem évtizedek teltek el a lejegyzéséig, nem 1-1 ember narrációjában ismerjük a tanításokat. Abban igazad van, hogy az értelmezésnél még lehetnek kérdések. 

De abban is lehet eltérés, hogy jól jegyezték-e meg, vagy jól írták-e le utána. Ismered az a játékot, amikor körben ülnek a résztvevők, és egy mondatot súg az első a következő fülébe, majd így tovább. Mire végig ér, egészen más mondat lesz belőle. A hallott információ így torzul, ezért vannak kétségeim a leírással kapcsolatban. 

A Koránt több ezer ember memorizálta. Tömegek mondták ugyanazt a szöveget, amikor ez lejegyzésre került. Kevés az esélye, hogy a szöveg nem hiteles. 

Az értelmezése már lehet vita forrása, például, hogy vajon az arcot is el kell-e takarni. Vannak olyan emberek, akik azt mondják a Korán szövegére hivatkozva, hogy igen. De a többség nem így értelmezi, és ez fontos tényező.  

Sportolni ebben a ruhában nem nagyon kényelmetlen?  

Csak a megfelelő anyagot kell megválogatni. Nők jelenlétében természetesen “normális, európai” fitnesz ruhában edzek.  

Így is strandolsz? 

Igen, a fürdőruha neve burkini. Olyan, mint egy búvárruha.  

Ezzel kapcsolatban egyébként mindig eszembe jut egy kép. Két nő egymásra néz a tengerparton, az egyiken bikini napszemüveggel a másik egy muszlim nő, akiből csak a két pár szem látszik ki. A bikinis azt gondolja: ”szegény, csak a szeme látszik ki. Micsoda hímsoviniszta világban élünk! A muszlim nő pedig azt gondolja: “Szegény! Mindene látszik, csak a szemét takargatja. Micsoda hímsoviniszta világban élünk!”   

Szerintem nem a férfiak miatt hordunk bikinit, engem feszélyez nyáron a sok ruha. Néha még a fürdőruha is… Amikor lent voltunk az Adrián, levettem a fürdőruha felsőmet úgy úsztam. Olyan csodás érzés volt felső nélkül úszni, nem gátolt egy pánt sem, szabadnak éreztem magam, mint a madár

Persze, ki ne vágyna meztelenül úszni a tengerben. Ha vágyakról beszélünk, csillagos ég a határ. De mi a határ egyén és közösség közt? Meddig gyakorolhatjuk a saját egyéni vágyainkat, és mikortól megy az mások, vagy az egész közösség rovására? Nagyon nehéz kérdés, és mivel az európai értékrend folyamatosan változik, nincs egység, nehéz kérdés is marad.  

Annak ellenére nehéz kérdések ezek sokszor, hogy pszichológiai kutatások bizonyítják, a túlzott testmutogatás például a médiumokban mennyire erősítik a testképzavart, mennyire árt az önértékelési problémával küzdő embereknek, elsősorban a nőnek.  

Vagy ott van példának a sok ölelkező szerelmespár az utcán. Egy szinglit, egy özvegyet, vagy egy meleg embert bántja a látvány. “Ne nézzen oda, jogom van hozzá…” Persze. Joga mindenkinek mindenhez lehet éppen, csak kérdés, fontos-e ezzel élni? A saját vágyak határát hol húzzuk meg? Mikortól ártunk másoknak a vágyainkkal?  

Igazad van, elfogadom ezt a magyarázatot. Ezért is jó beszélgetni különböző felfogású emberekkel, mert talán elfogadóbbak leszünk általa. 

Mi a véleményed a svájci népszavazásról? 

A folyamatosan változó európai értékrend “nehéz kérdéseinek” egyike. Mivel jobb, ha megfosztanak valakit egy ruhadarabtól, mint ha rákényszerítenek? 

Ha már a szabadság borát isszuk akkor ne vizet prédikáljunk. Ha már azt kántáljuk, “merj önmagad lenni” meg “szabad vagy, a te döntésed”, akkor annak is az én döntésemnek kellene lennie, hogy az arcom előtt akarok egy kendőt hordani vagy sem. Az arcot fel lehet fedni, ha szükség van rá például egy hivatalban – ahogy azt egyébként minden muszlim országban is teszik.  

Nevetségesen hat így másfél év maszkhordás után ez a törvény, de persze elég nyilvánvaló, miről is szól igazából ez a tiltás.   

El sem tudom képzelni 40 fokban hogy lehet kibírni tetőtől talpig felöltözve. Ráadásul vastag anyagból kell a ruhának lennie, mert nem lehet áttetsző. 

Nem vastag, lehet lenvászon vagy bármi. A hosszú lenge szoknya nyáron egyébként is sokkal kellemesebb viselet, mint például a farmer.  

De a fekete? 

Ez is egy sztereotípia, de valójában nem így van. Minden ruhadarab lehet színes. Nincs szabály, hogy csak fekete lehet.  

Az biztos, hogyha van választási lehetőségem (és szerencsére van), nem hordanék ilyen ruhákat: fejkendőt, hosszú ruhát, burkát. Viszont tiszteletben kell tartanunk, ha valaki szeretné, de csak akkor, ha ez a saját döntése. De abban nem vagyok biztos, hogy mindenkinek a saját döntése. Olvastam egy könyvet, amelyben egy muszlim nő leírja az életét. Elmeséli milyen borzasztó élmény volt, amikor tizenkét évesen egyik napról a másikra beöltöztették burkába. Az addigi világ bezárult előtte, kis pontokon keresztül látott mindent. Ez számomra olyan mintha visszamennénk a középkorba. 

A muszlim világból kiragadott sztorikról már előzőleg beszéltem, ezeket a média nagyítja fel. A középkor sztereotípiára annyiban reagálnék, hogy Euróbában valóban nem volt a legjobb kor, viszont a muszlim országokban az aranykornak számított. Pestis sem volt, fürdők voltak, az emberek napi 5-ször tisztálkodtak, virágzott a tudomány, olyannyira, hogy egy csomó európai tudós az inkvizíció elől muszlim országokba menekült.  

Ez is nagyon érdekes, milyen más az ahogy megélünk dolgokat. Mi úgy emlékezük vissza, hogy a sötét középkor, ők pedig aranykorként élik meg. Nagyon örülök, hogy beszélgettünk, mert sok érdekes információt tudtam meg az emberekről és a vallásról, egy kicsit árnyaltabb lett számomra ez a világ. Nagyon köszönöm az interjút! 

Én köszönöm a felkérést.  

Az interjú első két része itt és itt található!

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...