Válassza az Oldal lehetőséget

Minden idők 10 legjobb gyermekkönyve – könyvajánló (nem csak) a nyári szünidőre
Minden idők 10 legjobb gyermekkönyve – könyvajánló (nem csak) a nyári szünidőre

Szerző:
Balassa Margó

2022.07.15.

Olvasási idő:

Amikor kicsik voltak a gyerekeim, szinte minden estét mesével zártunk, a párommal felváltva olvastuk el a magyar és a világirodalom legszebb gyermekkönyveit.  

Megkérdeztem a gyerekeimet, melyik mesekönyvre emlékeznek vissza szívesen, melyik tetszett nekik a legjobban. Ma már 20, 26 és 29 évesek, de lelkesen sorolták a címeket. Azt gondolom, ez egy nagyon jó értékmérő: az a könyv, amire tízen-húszon év távlatából visszaemlékezünk és felidézzük, hogy milyen örömöt okozott, csak jó lehet. 

Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika 

Lázár Ervin együtt szövi ezt a mesét a kislányával. Kiről szólhat másról egy ilyen mese, mint a becsületes, egyszerű szegény legényről, a jószívű királykisasszonyról, a hirtelen haragú királyról és a vasorrú bábáról, aki természetesen összekeveri a dolgokat. Végül helyreáll a rend, szegény Dzsoni összeházasodhat Árnikával és végül elnyerheti a királyságot is. Minden olyan egyszerű, de mégis annyi mindenen lehet elgondolkozni: az emberi jóságon, a barátságon és a szereteten. 

Ha megvásároljátok, mindenképpen a Réber László illusztrálta könyvet válasszátok, mert magával ragadó bájjal, mély humorral teszi láthatóvá Lázár Ervin mesevilágát. 

Lázár Ervintől szívből ajánlom még: A négyszögletű kerekerdő, Berzsián és Dideki, A hétfejű tündér, Bab Berci kalandjai, A manógyár, Gyere haza Mikkamakka, A legkisebb boszorkány. 

Bálint Ágnes: Egy egér naplója 

„Atyám azelőtt a templom egere volt, de visszavonult, mert reumát kapott a hideg kövek között. A templomból anyám egy sajtraktárba szeretett volna költözni, ám atyám ki megszokta a templomi pompát, a sok aranyozást, a márványszobrokat, a kristályüvegből készült csillárok szivárványos fényét, a múzeumhoz ragaszkodott.” – kezdi élete történetét hősünk, Templomárnyéki Egbert, s minthogy szörnyen kíváncsi és kalandvágyó, elhatározza, hogy otthagyja a szülői egérlyukat, nekivág a nagyvilágnak. Egbertet semmiféle sajtdarab nem tarthatja vissza, azt se bánja, ha összetalálkozik a macskával. Mert a szabadság fontosabb a sajtnál is!

Olvassátok a többi könyvét is, mert azok is fantasztikusak: Mazsola, Mazsola és Tádé, Frakk a macskák réme, Mi újság a Futrinka utcában, Labdarózsa, Tündér a vonaton, Az elvarázsolt egérkisasszony.

Janikovszky Éva: Velem mindig történik valami

„Én nagyon örültem, hogy az Attiláék ide költöztek, mert most majd látja apukám, hogy nemcsak velem történik mindig valami, hanem mással is szokott.”
„Amikor apukám azt mondja, hogy gyere csak ide, kisfiam, beszélni akarok veled, akkor már biztos, hogy baj van. Mert ha nincs baj, akkor nem mondja, hogy beszélni akar velem, hanem mindjárt beszél…” A kötet humoros gyermektörténetet mutat be, Réber László egyszerű, mégis csodálatosan kifejező rajzaival.

További zseniális meséi: Ha én felnőtt volnék, Már óvodás vagyok, Már iskolás vagyok, Felelj szépen ha kérdeznek, Az úgy volt, Már megint, Jó nekem.

Csukás István: Pom pom meséi 

Pom Pom különös szokása, hogy gazdáját, Bogyót elkíséri az iskolába. Ül Bogyó fején és mesél. Az első részben Gombóc Artúrról, a csokoládéimádó madárról, aki a bűvös élvezettől annyira meghízott, hogy nem képes elrepülni a többi madárral együtt Afrikába. Hogyan jutott el mégis a költöző madarak telelőhelyére? Erről szól a vidám történet első része. 

Szívből ajánlom még tőle: Süsü a sárkány, Mirr-murr kalandjai, A téli tücsök meséi. 

Fodor Sándor: Csipike az óriás törpe 

Ki ne ismerné Csipikét? A kedves, ám olykor zsémbes, öntelt – vagyis mélységesen emberi tulajdonságokkal bíró – törpét, aki azt gondolja, hogy tőle függ az erdő sorsa? Pedig – tudjuk –, az égvilágon semmi nem múlik rajta. Vagy mégis? A kis törpe közkedvelt kalandjai elevenednek meg a kötetben, melyben együtt megtalálható az összes történet Csipikéről: A Csipike, a gonosz törpe, a Csipike és Kukucsi, a Csipike és a Gonosz Ostoba. 

Christine Nöstlinger: Óriások és törpék 

A két testvér, Pelinka és Szatlócs a világ utolsó férfióriásai. Magányosan éldegélnek faluvégi kunyhójukban. Egy napon hírét veszik, hogy néhány völggyel arrébb két nőóriás lakik. Elhatározzák, hogy meglátogatják őket, mégpedig kismotorral. Vígan pöfögnek úti céljuk felé, mígnem egyszer csak kifogy a benzinjük. A segítőkész törpék tüstént ott teremnek, ám Szatlócsnak ez nem elég, támad egy rendkívül gonosz ötlete. A törpék azonban nem olyan könnyű ellenfelek, mint azt a szerelmes óriások gondolják… 

Sven Nordqvist: Pettson és Findusz 

Az öreg Pettson magányosan éldegélt kis vidéki házában. A tyúkjain kívül más társasága nem volt, így néha bizony nagyon egyedül érezte magát. Egyik nap a szomszédja, Andersson néni állított be hozzá, s egy kartondobozt nyújtott át neki, amire nagy betűkkel az volt ráírva, hogy Findusz zöldborsó. Amikor azonban az öreg kinyitotta a dobozt, borsó helyett egy apró kiscicát talált benne. Azonnal a szívébe zárta az apró jószágot, és innentől kezdve a tanyán teljesen megváltozott az élet… 

Az imádni valóan humoros illusztrációk, felejthetetlen élményekkel gazdagítják a mesét.  

Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi 

Harisnyás Pippi neveletlen, rakoncátlan, de a szíve a helyén van, és elragadó természetességével mindenkit meghódít. Kilenc-tíz éves kora ellenére olyan erős, hogy legyőzi a cirkuszi erőművészt meg az aranyaira pályázó rablókat. Pippi teljesen egyedül él egy nagy házban, mert az apukája néger király lett egy távoli szigeten. A kalandok akkor érik el tetőpontjukat, amikor Pippi a néger király apukájával és a szomszéd gyerekekkel a távoli mesés szigetre utazik. 

A. A. Milne: Micimackó 

Réges-régen valamikor az ősidőkben, de legalábbis múlt péntek előtt, Micimackó az erdőben élt, saját kunyhójában. S ugyanebben az erdőben lakott a fontoskodó Nyuszi, a tudálékos Bagoly, a félénk Malacka, a sértődős Füles, Kanga, a kengurumama kicsinyével, Zsebibabával, no meg a vidám, ugrálós Tigris és persze mindnyájuk szeretett gazdája, Micimackó legjobb barátja: Róbert Gida. Ebben a mesebeli erdőben mindennap történik valami mulatságos vagy izgalmas esemény. Micimackó háborúságba keveredik a méhekkel, elefántfogásra indul barátjával, Malackával, s hőstetteiket szépen zengő versekben énekli meg. Sokszor bajba is keveredik, lévén ő egy Csekélyértelmű Medvebocs, de Róbert Gida, aki már nagy és okos – majdnem hatéves –, mindig mindent rendbe hoz. 

Antoine de Saint-Exupery: A kis herceg 

Egy aranyhajú kisfiú bolygóról bolygóra vándorol, rácsodálkozik a felnőttek furcsa világára, és megtanulja, hogy az igazán lényegest csak a szívünkkel láthatjuk. 
A francia pilóta-író csodálatos remekművét gyerekek és felnőttek milliói olvassák szerte a világban immár több mint hét évtizede. A gyermekkor csodaváró hitét állítja szembe a felnőttkor kiábrándult józanságával. Olvashatjuk akár szívmelengető, időtlen meseként, akár elgondolkodtató, többrétegű filozofikus példázatként. 

Forrás

Kapcsolódó cikkeink:

A mese, mint szívből jövő ajándék

Miért fontos az esti mese?

Hogyan olvassunk esti mesét?