Válassza az Oldal lehetőséget

Miniház saját kezűleg – Interjú Orosházi Erzsébettel
Miniház saját kezűleg – Interjú Orosházi Erzsébettel

Szerző:
Balassa Margó

2021.10.21.

Olvasási idő:

Orosházi Erzsébet Törökbálinton építette meg a Miniházát. Elmondása szerint, mint az építészet szerelmese szubjektív okokból is a fix épületek mellett tette le a voksát, de van néhány praktikus és szakmai oka is. Azt szeretné népszerűsíteni és bemutatni, hogy igenis kicsi alapterületen (is) lehet teljes értékű életet élni, sőt… Ez nem jelenti azt, hogy ne érezné a tiny house létjogosultságát, de inkább mint elvonuló hely, vendégház, nyaraló, a fiatalkor szabadságvágyának egy megtestesülése lehet, mint egy emberöltőnyi lakhely. 

Hogy jött az ötlet anno? Miért Törökbálint és miért Miniház? 

Volt egy normál méretű házam, gyönyörű természeti környezetben, patakparton, Pusztazámoron. Viszont azon hitel volt és elegem lett abból, hogy bankról függjek még huszonvalahány évig. Tudtam, hogy valamiben biztosan kompromisszumot kell kötni és átgondoltam, hogy miről tudunk lemondani. A munkahely és gyerekek miatt a Pesttől való távolságról nem, arról, hogy családi ház legyen szintén nem, és a természetközelségről sem.  

A telket 2014-ben vettük meg, a házat lényegében a két fiammal (akik akkor 16 és 18 évesek voltak) építettük. Csak ács és vízvezeték szerelő volt szakember, illetve a jelenlegi kályha is szakember munkáját dicséri (a kezdő megoldás ennél egyszerűbb volt)  

29 m2 a hasznos alapterülete, ehhez jön még a galéria (tetőtér, ha így jobban tetszik, de könnyített fa födémmel) 2 kis hálóval. A telket 3 millió Ft-ért sikerült megvenni, egy romos házzal, amelynek csak az alapját használtam. A ház bekerülési költsége 6 millió Ft volt. Az építés 4 hónapig tartott, ez idő alatt nem dolgoztam, így a megélhetést is ebből fedeztük. A konyhabútor új, de használt gépekkel, szintén benne van az árban. Villany volt, vizet kellett bevezettetni és emésztőt építeni. 

Hát nagyon gratulálok, le a kalappal elötted. Valaki megtervezte ezt az épületet és a belső berendezését, vagy valahonnan vetted az ötletet? 

Én terveztem, ugyanis lakberendező vagyok. 

Így persze érthető. Ezzel is foglalkozol, vállalkozó vagy? 

Egyedülálló anyaként nehéz belevágni a vállalkozásba, maradtam alkalmazottként az építőiparban. A lakberendezés a “szerelemprojekt”, szeretném majd egyszer megvalósítani. 

Hogy érzed magad ebben a kis térben? Nem érzed szűkösnek? 

Az volt a szempontom, hogyha a tér kicsi is, de a belmagasság legyen élhető, legyen levegős. Három méteres a belmagassága. 

De így nem kerül sokba a fűtés? 

Nem, mert egyébként kicsi az egész ház. Fával fűtünk, két erdei köbméterrel kifűtjük a telet. A tervezés is nagyon fontos. A kémény a ház közepén van, nem külső falon, hanem középen fut és az is melegít. A tetőteret csak a kémény fűti, de kiegészítő fűtésnek vannak elektromos fűtőpanelek is. Be van állítva a termosztát, csak akkor kapcsol be, amikor hideg van és éjszaka nagyon lehűl a ház. Ha felkelünk reggel begyújtok, addig temperál. Este szellőztetéssel kell lefeküdni, mert annyira meleg van fent a hálóban. 

Hogy kell elképzelni a kis házatokat, az alaprajzát? 

Lent van egy konyha-étkező-nappali valamint a fürdő, fent a galériában pedig két háló. Egyébként áprilistól októberig szinte kint élünk a kertben. 

Te kinek ajánlanád ezeket a miniházban éljen? 

Mindenképpen szeresse a kertet, a természetet. Mert ezeket a miniházakat általában zártkerti ingatlanban lehet megépíteni, amelyhez nagy kert tartozik. Ha valaki nem szereti a kertet és csak nyűg számára, az nem jó. Nagy családosokon kívül bárkinek megfelelhet. Fiataloknak, idős házaspároknak. Idős házaspároknak nem feltétlenül galériás megoldással, de jó tervezéssel negyven négyzetméteren remekül kialakítható a minden igényt kielégítő otthon. Házaspárnak egy gyerekig simán élhető ez a méret. Én egyedül voltam két gyerekkel és kényelmesen elfértünk. Akkor lent volt még egy szoba, így mindenkinek volt külön kuckója. Ma már csak ketten vagyunk, ezért nyitottuk egybe az alsó részt. 

Akkor úgy érzed, hogy jó döntés volt, amit akkor meghoztál. Ha most lennél ott a döntés előtt, akkor is ezt a megoldást választanád? 

Amíg köt Budapest közelsége, addig igen, mindenféleképpen. De ha a gyerekek mind kirepültek, nem biztos. Nem azért mert kicsi, mert nem szűkös a tér. Mégis elképzelhető, hogy messzebb mennék, olyan tevékenységet folytatnék, amelyhez kell egy kis műhely, valami kis gazdasági rész. Emiatt nem biztos, hogy ezt választanám. De ha nincs terveben az otthoni munkavégzés, akkor igen. Benne van a pakliban, hogy itt fogok megöregedni. 

A Miniházas csoportot te hoztad létre? 

Ketten alapítottuk Herendi-Molnár Zsuzsával. Azért hoztuk létre, mert az emberek nincsenek tisztában a kis alapterületben rejlő lehetőségekkel. Mi nem a Tiny house-t, hanem a fix Miniházakat szeretnénk a szárnyunk alá venni.  

Nem csak nyelvtani okokból lett Tiny house helyett Miniház a társaság nevében. A tiny house mint fogalom a kerekeken guruló komplex kis otthonokat jelöli. Bár nagyon szeretjük mi is őket, első sorban, mint a kis terek kialakításához való kimeríthetetlen inspiráció-halmazra tekintünk rájuk, de hazai környezetben elsődlegesen a fixen telepített miniházakra fókuszálunk. Illetve az ezekben kialakítható életformák sokféleségét szeretnénk népszerűsíteni, bemutatni, tanulni egymástól. A hagyományos tiny housok adta mobilitás itthon nem igazán kihasználható, ha másért nem hát azért, mert nem nagyon van hely, ahol reális költségek mellett hosszabb időre leállíthatóak anélkül, hogy a területet megvásárolnánk. Lehet ugyan bérelni is, de én személy szerint főleg olyan lehetőségekről hallottam, amik vagy anyagilag drágák, vagy a cserébe elvárt ellenszolgáltatás – pl. nagyobb terület rendben tartása – nem volt összeegyeztethető a tiny-ban élni szándékozó lehetőségeivel, elképzeléseivel, szabadságvágyával. 

Láttam a csoportban, hogy volt találkozótok is. Erről mesélnél kicsit? 

Nagyon jól sikerült a találkozó. Bár nem voltunk túl sokan, úgy érzem, hogy öbben mentek el úgy, hogy kaptak jó válaszokat, megerősítést, hogy a miniház tényleg jó irány. A hangulat is nagyon jó volt. Érdekes és értékes emberek jöttek össze, hasonló szemlélettel, gondolkodással. Jó végre olyan emberekkel találkozni, akikkel hasonló az értékrendünk. Közben pedig az élet nagyon különböző területéről jöttünk össze. 

Szerencsére egyre többen a tudatosság és ezzel párhuzamosan sokan a természettel való harmonikus együtt élés jegyében keresik a miniházakban a megoldást. A tudatosság egyik eleme lehet az is, hogy nem újabb területeket hódítunk el a természettől, hanem meglévő, eddig nem lakó funkciójú épületek átalakításával oldjuk meg lakhatásunkat. Ez ráadásul költséghatékonyabb megoldás is lehet egy nulláról felépítendő házikóval szemben, illetve lehetőséget ad a fokozatos átalakításra, miközben azonnal lehet fedél az ember feje fölött.  

Az emberek sokszor nem azért választják ezt az utat, mert amúgy nem tudnának felvenni banki hitelt, hanem mert nem akarnak függeni egy banktól, és a részletek törlesztése helyett részletekben alakítják a környezetet. Mi ehhez szeretnénk inspirációkat, segítséget adni, felületet biztosítani a tapasztalatcserére, és erőnkhöz és időnkhöz mérten dolgozni azon, hogy ezek az otthonok hivatalosan is teljes értékű otthonoknak minősüljenek. Világszerte (minket az érint, hogy uniós szinten jogszabályban lefektetett) elvárás az ökotudatos ingatlanok építése. Szeretnénk elérni, hogy ezt a fajta ökológiai tudatosságot, ami a miniházakban a méretük és az ezzel összefüggő kisebb ökológiai lábnyomban rejlik meglássák és elfogadják. Annak megkövetelése nélkül, hogy drága technológiák beépítése mellett kapjanak csak használatbavételi engedélyt. 

Köszönöm az interjút, és nagyon drukkolok neked, hogy sikerüljön egy lakberendező vállalkozást beindítani, mert úgy látom, hogy egyre többen érdeklődnek a miniházak iránt. Ezeknél pedig nagyon fontos jól megtervezni a belső tereket, hogy minél élhetőbb legyen. 

Úgy gondolom, ha jelenleg többnyire anyagi megfontolásból nincs is rá igény, nagyon hamar rájönnek az emberek, hogy jobb lett volna… Mert a kicsiknél tényleg az a kulcsszó, hogy jól legyen megtervezve. Az enyémre például, ha valaki bejön, nem hiszi el, hogy ez 29 négyzetméter. És tényleg a használatában sem érzem szűkösebbnek, mint amikor 80 négyzetméteres lakásban laktunk. 

Facebook

Weboldal

Miniházakért Magyarországon Civil Társaság