Válassza az Oldal lehetőséget

Ne dobd ki a kávézaccot! – 10+1 tipp az újrahasznosításra 
Ne dobd ki a kávézaccot! – 10+1 tipp az újrahasznosításra 

Szerző:
Balassa Margó

2022.04.01.

Olvasási idő:

A magyar felnőtt lakosság 85 százaléka kávézik, a napi adagunk átlagosan 2,7 csésze fekete.  Ennél is meglepőbb adat, hogy a világon összesen 1,37 milliárd csésze kávét fogyasztunk el naponta, évente pedig 500 milliárd bögrével fogy el. Ez hihetetlen mennyiség! 

Napról-napra tehát rengeteg kávézacc keletkezik, amit legtöbben  sajnos kidobnak a szemétbe. Pedig remekül lehet hasznosítani a háztartásban, a kiskertben, sőt a szépségápolásban is. Ha környezettudatos vagy, érdemes a zacc újrahasznosításában gondolkodnod.  

Egypár ötlet a teljesség igénye nélkül: 

1. Hűtő szagtalanítása  

Tegyünk kis tányérban kávézaccot a hűtőbe, hagyjuk bent legalább egy napig, így megszabadulhatunk a kellemetlen szagoktól. 

2. Edények szagának semlegesítésére 

Főleg a műanyag edények veszik be pl. a hagyma szagát. A következőképpen űzhetjük el a kellemetlen illatokat: a zaccot kicsit megnedvesítjük és jól átsúroljuk vele a tálunkat. Rápattintjuk a tetejét és ha egy napra félre tesszük, a szag semlegesítődik. 

3. Mosogatószer  

Ha benedvesített szivacsot belemártjuk a kávézaccba remekül kisúrolhatjuk vele a zsíros szennyeződéseket. Ráadásul a fertőtlenítésben is segít, mert a kávénak antebakteriális hatása is van. 

4. Kézápolás  

H mosogatás, hagymaszeletelés után egy csipet kávézaccal jól átdörgöljük a kezünket, nem csak a hagyma szagát tüntetjük el, hanem a bőrünk is kellemesen puha lesz. Mintha legalábbis kézápolóval kentük volna be. 

5. Természetes sampon  

Egy egész tojás, egy kávéskanál méz és egy evőkanál kávézacc. Tisztítja és táplálja a fejbőrt, a hajunk csillogóbbá dúsabbá válik. 

6. Bőrradír  

A kissé nedves kávézaccal bekenjük az arcunkat, majd 10-15 perc múlva lemossuk. A bőrradírozó hatás mellett még a bőrünket is táplálja, simává teszi.

7. A növények ápolása  

A kávézacc a magas ásványi anyag tartalma miatt nagyon jól táplálja a növényeinket. Ne szórjuk a föld tetejére, hanem jó keverjük össze vele, mert különben a nedves zacc megpenészedik. 

8. Csigák és hangyák elriasztása 

Ha a száraz zaccot a növény köré szórjuk, elkergethetjük vele ezeket a kártevőket a kertünkből. 

9. Kutyák, macskák – bolhairtás

Elűzi a bolhákat a háziállatainkról. Fürdetéskor jól be kell dörgölni a kedvencünk szőrét a zaccal, majd bő vízzel öblítsük le róla.  

10. A lefolyó tisztítása 

Egy jó maréknyi kávézaccot a csapba dobunk, majd forró vízzel leöntjük. Leviszi a zsíros szennyeződéseket. 

10+1. Szúnyogok elűzése 

Bár ebben az esetben nem a zaccot, hanem a kávét magát használjuk (ellenben nagyon eredményesen) a szúnyogok elűzésére:

Két evőkanálnyi kávét egy cseréptálon gúlába halmozunk, majd körben a szélén két-három helyen meggyújtjuk. Nem fog lángolni, csak lassan izzik és füstöl. Ha letesszük a földre finom kávéillatú “felhőbe” burkolja a környezetünket, amely eredményesen riasztja a szúnyogokat. 

További kapcsolódó cikkünk:

Szódabikarbóna az ökoháztartásban

Környezetbarát mosás

Mit kezdjünk a lehullott falevelekkel

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...