Válassza az Oldal lehetőséget

Ne engedjétek az erdeinket! Ne engedjétek!!!
Ne engedjétek az erdeinket! Ne engedjétek!!!

Szerző:
Czillei Tünde

2022.08.09.

Olvasási idő:

A huszonnegyedik óra

A tudósok, kutatók, klimatológusok hiába kongatják a vészharangot, a nép, az istenadta nép csak a kolompot hallja. Veszélyben van a Föld, ez a hajdan kék bolygó, az egyetlen otthonunk a világmindenségben.  

“Földet, folyót, legelni jót” itt megtalálhatott az ember, állat. A teremtés nagy műve “évmilliókig eljárt kerekén”, de hiba csúszott a számításba, az ember túl sok “kerékfogát” újította meg. És az újító nem törődött a változtatások következményeivel a pillanatnyi előnyök bűvöletében. 

A kialakult csodálatos ökoszisztémának a mélységeit még ma se látjuk igazán és talán már sose is fogjuk megismerni. Mert a világban mindennek oka van és az oknak a tudatlanságból vagy gonoszságból megsértése beláthatatlan következményekkel jár. 

Ahogy okosodik az ember, nagy tenni vágyásában egyre több hibát követ el (pl. ma a folyóvizek múlt századi szabályozása rossz döntésnek bizonyult). 

Hogy ez most miért jutott eszembe?  

A legnagyobb gaztettre készül hazánk felelős kormánya! 

Az ország 20 százaléka erdő. Nagyon kevés és még azt is ki akarják irtani! A legegyszerűbb emberek is tudják, hogy a fák, az erdők nélkül sivataggá tesszük élőhelyeinket… Nem újdonság, hogy pl. a felégetett erdők talaja csak néhány évig alkalmas a termelésre.  

Miért akarják kiirtani az erdőket mégis?! 

Ha nem az ember, akkor az egyre gyakoribb természeti csapások gyilkolják az erdeinket (villámcsapás, kórokozók, aszály) világszerte. 

Nem hiszem, hogy a nálunk regnáló “okosok” ezt nem tudják, de a mohóság elhomályosítja az agyukat olyannyira, hogy a saját életüket is kockára teszik. Ha nincs erdő, oxigént lehelő fa, ha gyöngyharmattal nem mossák üdévé a levegőnket, ha a talajt nem védik a belekapaszkodó gyökerek az eróziótól… mivé lennénk!? 

Nap mint nap halljuk, olvassuk, hogy emberkerülő vadállatok merészkednek be lakott területekre. Nosza, az “emberek védelmére” kilövik őket, pedig az emberek akkor lennének védve, ha a “veszélyes állatok” az otthonukban, erdőkben élhetnék életüket. 

Az erdő egy különleges társulása az élőlényeknek. A madarak szedik a különféle bogarakat, a rovarok életet adó talajjá alakítják a hullott leveleket, gallyakat, apró és nagyra nőtt állatok népesítik be, teszik csodálatossá az erdőket! 

Ha hagyjuk! 

Ha az ember egyik leggonoszabb eszköze, a láncfűrész, nem csap le a védtelen (és védett) fákra!  

Ha a fák, a legyilkolt fák sírni, jajgatni tudnának, beleszakadna a fülünk, sokunknak a szívünk is…  

Nincs arra elfogadható ok, hogy védett területek életet adó fáit, erdeit kiirtsák! Csak egy ok lehet: a végtelen gonoszság! De ez nem elfogadható!! Tarvágás… kimondani is szörnyű. A következménye meg még szörnyűbb! 

Emberek! Magyarok! A hazánk földjét teszik sivataggá, élhetetlen pokollá! 

Ne engedjétek az erdeinket! 

Ne engedjétek!!! 

Kiemelt kép: Király Attila Photography