Válassza az Oldal lehetőséget

Nem maradunk csendben!
Nem maradunk csendben!

Szerző:
Balassa Réka

2021.07.06.

Olvasási idő:

Pont ma láttam először az idei Pride beharangozóját, gyorsan rá is kattintottam az eseménynél az Ott leszek! gombra. Kicsit összefacsarodott a szívem a mozdulat közben. Eszembe jutott, hogy tele voltam reménnyel, hittel és szeretettel, miközben a barátaimmal együtt sétáltam az előző felvonuláson 2019-ben. Reménnyel, hogy a következő felvonulás idején már biztosan minden sokkal jobb lesz, akkor már nem lesz kérdés, hogy a szerelem az szerelem, bármilyen nemű, színű, vallású emberek között legyen is. Hittel, hogy az emberek igenis jók és hogy ez a világ egy szép hely. Szeretettel mindenki és minden iránt. Mert erről szól a Pride, a szeretetről. 

De akkor miért facsarodik mégis össze a szívem, amikor megnyomom a részvételi szándékomat jelző gombot? Mert az idei felvonulás idejére sajnos nem lett jobb a helyzet. Legalábbis “e lángoktól ölelt” kis országban nem. Az a baj, hogy ha nem ölelnek minket lángok, akkor mi magunk gyújtunk tüzet, hogy egymást égessük el a máglyán. Most éppen a melegek vannak terítéken: a “pedofiltörvénynek” nevezett homofób új jogszabályok őket jelölik meg következőként e máglyához vezető sorban. 

Pontosan ezért fontos, hogy mindannyian felemeljük a hangunkat a megkülönböztetéssel szemben. Ahogy Niemöller német teológus örökérvényű gondolatai is közvetítik, szólnunk kell egymásért, különben értünk sem fognak szólni, amikor szükségünk lesz rá. 

Mikor a nácik elvitték a kommunistákat,
csendben maradtam,
hisz nem voltam kommunista.

Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szakszervezeti tag.

Amikor a szocialistákat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szocialista.

Amikor a zsidókat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam zsidó.

Amikorra engem vittek el,
nem maradt senki,
aki tiltakozhatott volna.

Én ezért fogok idén is részt venni a Budapest Pride-on. Legyen, aki tiltakozik! Ott találkozunk!