Válassza az Oldal lehetőséget

Nia, az élet tánca – üzenet nőnapra
Nia, az élet tánca – üzenet nőnapra

Szerző:
Balassa Margó

2021.03.08.

Olvasási idő:

Szeretek mozogni, mindig is tornáztam, sportoltam valamit. Kipróbáltam sok mindent, de amikor az ember már nem olyan fiatal, az ugrálós, kemény sportokra már nem vágyik, inkább a lágyabb, könnyedebb mozgásformát keresi. Ez volt nekem először a jóga. Eleinte szerettem csinálni, de aztán egy idő után kicsit már monotonnak tűnt. Ekkor bukkant elém a facebookon a Nia, és gondoltam kipróbálom, hiszen nagyon érdekesnek tűnt. Ma már örülök, hogy így történt, és nagyon hálás vagyok érte.  

Nia Otthon facebook csoportot ajánlom szeretettel minden nőtársamnak: próbáljátok ki, nézzétek meg. Vannak tíz perces próba táncok, és hétvégi ingyenes órák is. Öt mosolygó, kedves oktatót találsz a csoportban, akik nem “csak” a tánc öröméért, az egészségedért dolgoznak, hanem baráti közösséget is építenek. Ebben a bezárt világban, amikor korlátozottan lehet baráti összejöveteleket tartani, nagyon jó legalább virtuálisan találkozni, együtt mozogni hasonló érdeklődésű társainkkal. 

A Niáról röviden: 

Ez egy tánc alapú mozgásforma, amely különböző harcművészetek, táncok és a jóga elemeit gyúrja egybe, gyógyító technikákkal ötvözve. Alapítói Debbie és Carlos Rosas, először aerobik oktatással foglalkoztak, és talán ők is átmentek ezen a folyamaton, mint én, és könnyedebb mozgásformát szerettek volna kipróbálni. Létrehozták ezt az úgynevezett holisztikus táncot: a Niát. Miért holisztikus? Mert az mellett, hogy ez a tánc szinte minden izmot, ízületet átmozgat, még a lelki és szellemi harmóniát is megteremti.  

A Nia 52 mozdulatsor elemeit kombinálja össze, amely a zenével harmonizálva mintegy áramlást, önfeledt örömforrást hoz létre. Mint a gyermek, amikor szabadon forog, pörög, élvezi ahogy mozog, nincs célja vele, csak azt érzi, hogy ez jó.  

Nem számít a korod, sem a testalkatod, ebben a mozgásban örömöt lelhetsz, és kapcsolatot teremthetsz a testeddel és a lelkeddel.  

Februárban egy különleges 21 napos gyógyító Nián vettem részt, amely Brezina Kinga születésnapi programja volt. Azért volt különleges, mert nagyon szerettem a tánc előtt Kinga kezdőmondatait, amelyekkel még plusz inspirálni igyekezett a programon részt vevő nőtársait, minket.  

Ezeket a szép gondolatokat szeretném megosztani veletek, amolyan nőnapi üzenetként: 

“Ebben a hónapban a nőiséggel szeretnék foglalkozni.  A nőiség: lágyság, szépség, puhaság, befogadás, megengedés. Nem kihasználhatóság, nem gyengeség, ezeket ne keverjük össze. Rengeteg tartás, nagyon sok méltóság, felemelt fej, összerendezett medence. Mindaz, amiből a saját gyógyulásom és a mások gyógyítása fakadhat.” 

“A gyógyító Nia, a maga nagyon finom módszereivel arra vezet rá, ha valamiben megbízhatsz az a saját tested. Ha kihúzza magát, a lelked is kihúzza magát és meg tudsz benne támaszkodni. A tested minden titkot tud rólad a fogantatásodtól kezdve. Amilyen a kapcsolatod a saját testeddel, olyan a kapcsolatod a mindenki mással. Ha nem bízol meg a testedben, a képességeiben, akkor nem fogsz megbízni másokban, mások képességeiben sem.” 

“Mi nők úgy forduljunk egymás felé, ahogy kell… Ami valamikor ki lett találva, és amit hajlamosak vagyunk elfelejteni, mindenféle megfelelések miatt. Mi történne, ha szépen beszélnénk egymással, ha mindig szép dolgokat kívánnánk a másik nőnek? Ha valakit, aki ugyanazt csinálja, mint mi, nem konkurenciának néznénk, hanem támogatandó nővérnek? Hiszen ez az energia az enyémet is erősíti. Hiszen minél több Nia tanár van, annál több mindenkihez tud eljutni ez a varázslatos dolog, ami az én életemet is megváltoztatta. Minél többen vagyunk, annál több embert tudunk a mozgás örömében részesíteni.” 

Már csak ezekért a eszmékért is érdemes volt csatlakoznom a csoporthoz. Ezek olyan gondolatok, amelyeket minden nőtársamnak érdemes átérezni, magáévá tenni, hogy tudjuk egymást felemelni, bátorítani, gyógyítani. 

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...