Válassza az Oldal lehetőséget

Nyelvtanulás online – Home-Schooling Tippek 1.
Nyelvtanulás online – Home-Schooling Tippek 1.

Szerző:
Balassa Réka

2021.03.07.

Olvasási idő:

Hétfőtől újra belecsapunk a lecsóba: Folytatódik a minden család, szülő, gyermek és tanár vállára óriási terhet helyező digitális oktatás. Már a tavaly tavaszi időszak is negatívan érintett sokakat, de a most már több mint egy éve fennálló pandémia által okozott stressz, szorongás és egyéb mentális problémák miatt az idei tavaszi lezárás híre talán még jobban lesokkolt mindenkit. Sokan érezzük azt, hogy a tűrőképességünk határán vagyunk, ami teljesen érthető.

Éppen ezért szeretnénk mi is segíteni kedves olvasóinknak, remélve, hogy tippeinkkel megkönnyíthetjük a digitális tanulás mindennapjait.

Bár már évek óta foglalkozom újságírással is, szakmám szerint német nyelvoktató vagyok. A napjaim nagyobb része tehát nyelvtanítással telik. A mai napon egy nyelvtanulási tippel érkezem: Az Easy Languages videókat szeretném Nektek ajánlani.

Az Easy Languages sztori

Az Easy Languages története egy nagyon 21. századi sztori, abszolút nevezhetjük őket egy startupnak. 2005-ben a németországi Münsterben volt egy középiskolai osztály, akik azzal szerettek volna kedveskedni két vietnami osztálytársuknak, hogy készítenek nekik német nyelvű tanulóvideókat. A videókban a város utcáit járták és embereket kérdeztek meg a legegyszerűbb témától kezdve (Hogy hívnak? Mivel foglalkozol?) egészen az izgalmasabb, nehezebb témákig (Büszke vagy arra, hogy német vagy? Mi a véleményed a politikáról?). Az emberek válaszait feliratozták angolul, megismételték lassabban és érthetőbben, vagy fűztek hozzá valamilyen magyarázatot. Ez volt az Easy German.

Amikor az első néhány videójukat feltöltötték YouTubera, talán nem gondolták, hogy pár éven belül több millióan fognak az Easy German oktatóvideóival tanulni és hogy akkora lesz az érdeklődés, hogy hamarosan elindulnak a rendhagyó “tanfolyamok” más nyelven is. Így alakult ki tehát az Easy Languages projekt.

De hogyan lehet ezzel tanulni?

Végtelenül egyszerű a videók mögötti logika. Minden nyelvhez külön csatorna van (Easy German, Easy English, Easy Spanish, Easy French, stb.), minden csatorna fel van bontva lejátszási listákra. Vannak kezdő, középhaladó és haladó lejátszási listák. Akár teljesen kezdőként is lehet tanulni a videókkal, szépen lassan felépítve haladhatunk a magasabb szintek felé, szinte észrevétlenül magunkévá téve a tanult nyelv szókincsét, nyelvtanát, ill. kulturális témáit is.

Kiknek ajánlom?

Mivel a videók interjúalanyai nagyrészt felnőtt emberek, ezért azt mondanám, hogy 5. osztálytól felfelé ajánlom, de a kezdő videókat akár kisebbek is nézhetik, akik tudnak már olvasni. Középiskolásoknak tökéletes, ők nagyon szokták szeretni. Egy-egy videót akár közösen is meg lehet nézni, ha a szülőnek van ideje rá, és utána megkérdezni a gyermek véleményét a témáról. Ha megy, akkor idegen nyelven, de magyarul is szuper, hiszen élmény kapcsolódik így a szavakhoz. A beszélgetés után érdemes egyszer a videót újranézni, összegzésképpen.

Nekem nagyrészt felnőtt tanítványaim vannak, akik munka mellett tanulnak és mindegyikük kedveli ezeket a videókat, hiszen érdekes a tartalom, valódi emberek beszélik a valódi nyelvet – tehát rengeteget lehet belőle profitálni. Így tehát ajánlom azoknak a felnőtteknek is, akik hasznos elfoglaltságot keresnek a lockdown idejére.

Ha pedig azt szeretnéd tudni, hogy hogyan NE tanulj nyelvet, akkor olvasd el ezt a cikkemet!

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...