Válassza az Oldal lehetőséget

Olyan büszke vagyok rád, Anya!
Olyan büszke vagyok rád, Anya!

Szerző:
Balassa Réka

2021.03.29.

Olvasási idő:

Éppen most fejeztünk be egy online meetinget a tanítványommal. A mai órán egy nagyon érdekes és bonyolult témát pedzegettünk: az édesanyák munkaerőpiaci helyzetéről beszélgettünk. Erről Anna írt már egy hiánypótló cikket. Ahogy egyre mélyebben mentünk bele a témába, egyre inkább éreztem, hogy végtelenül büszke vagyok az anyukámra. Hogy miért is? Elmesélek nektek egy történetet.

2002-ben megszületett a kishúgom, így már hárman voltunk testvérek. Apukám és anyukám rengeteget dolgoztak, hogy mindenünk meglegyen. Az elején elég szegényesen éltünk, de aztán mind jobb és jobb lett az anyagi helyzetünk kettejük kemény munkájának köszönhetően. Anyukám egy munkáscsaládból származik, a szülei is keményen dolgoztak a maguk idejében. Sajnos nem volt lehetősége a továbbtanulásra, a középiskola után be kellett állnia a munka világába.

2003-ban, egy évvel a kishúgom érkezése után érkezett el az idő, hogy anyukám valóra váltsa az álmait. Abban az évben jelentkezett az ELTE-re, informatikus könyvtáros szakra. Mindig is imádott olvasni, hitte, hogy a könyvek változtatták meg az életét és ezt az erőt, energiát akarta átadni az olvasóinak. Így is lett. Végig kitűnő volt a fősulin, csak ötösöket hozott haza. Meg könyveket nekünk az antikváriumból. És történeteket: irodalomtudományról, könyvtártörténetről, meseterápiáról. Imádtam hallgatni őt.

De hogyan csinálta ezt három gyerek mellett? Heroikus cselekedet volt! Én biztos, hogy nem is lennék képes rá: Minden nap hajnalban kelt, mielőtt még felébredtünk volna és tanult. Napközben ellátott minket, az egész családot, finom ebéddel várt, meghallgatta a sulis sztorikat, begyógyította a sebeket, szeretettel várta az apukámat. Majd a nap végén, miután mi aludni tértünk, megint odaült a konyhai kisasztalhoz és tanult tovább a vizsgáira.

Akkor döntöttem el, hogy én is pontosan olyan akarok lenni, mint ő és én is a bölcsészkarra fogok járni. Ez volt életem legjobb döntése, imádom a munkámat, imádtam az egyetemet és az embereket, akiket ott megismertem.

Most pedig az anyukámmal együtt építjük közös vállalkozásunkat, magazinunkat, a Dema.hu-t. Olyan büszke vagyok rá!

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...