Válassza az Oldal lehetőséget

“Öngyógyító kiskert” – pozitív és negatív tapasztalatok
“Öngyógyító kiskert” – pozitív és negatív tapasztalatok

Szerző:
desszertmagazin

2021.09.13.

Olvasási idő:

Szerző: Deleáné Eszter 

Kísérlet nettó 60 négyzetméteren

Zöldséges kiskertemet négy évvel ezelőtt Gertrud Frank: Öngyógyító kiskert c. könyvében leírtaknak megfelelően próbáltam kialakítani, a lehetőségeimhez mérten.  

Vegyes növénykultúrás növénytermesztést alkalmaztam: soronként más-más növények, vetésforgó, növénytársítás, védőnövények, talajtakarás (mulcsozás) alkalmazásával.  

Tápanyag utánpótlás az idei évben: érett és komposztált szarvasmarha trágya, saját komposzt. Ezen kívül termesztés alatt: növényi levek, trágyalé, egyszer élesztős lé, néha egy kis keserűsó a felszívódás segítésére.  

Növényvédelem: tejes-, csalánlé- és szódabikarbóna permet. 

Gyűmölcsös: 

A tavaszi hideg időjárás a most termőre forduló gyümölcsfáimat károsította, mert csak kóstolásra elegendő mennyiség maradt. Egy vihar pedig letörte a sárgabarackfát, egy ágát meghagyva. A sérült részt fasebkezelővel lekentem, remélem, nem pusztul ki. 

A háromféle érési idejű eper kitartott a szezon alatt. Szeder bőven termett, ez idáig 25 kg-ot szedtem. A szőlő, amit én hajtattam az idén fordult termőre. Az az egy tőke, amit lugasnak alakítottam ki 210 fürt szőlőt adott. Fajtáját nem tudjuk, azért kértem ismerőstől vesszőt mert ellenálló, permetezést nem igényel. Nem kimondott csemegeszőlő, de nagyon finom édes. 

Zöldséges: 

PAPRIKA, PARADICSOM, KARALÁBÉ és egyéb palántákat én neveltem. Kiültetés után ezeket is megviselte a hideg időjárás. Sőt a márciusi és áprilisi szabad földbe vetett sárgarépa, zöldség, hagyma, jégsaláta, tépősaláta, borsó, retek növényeket, továbbá a májusban vetett babot és céklát is. De szerencsére, mivel tudtam locsolni, ha késéssel is, de a várt termés meglett. 

Pozitív és negatív tapasztalatok:  

PAPRIKÁNÁL a számára kijelölt ágyás két szélére dupla sorban hagymát, középre tépősalátát ültettem. Úgy gondoltam, hogy a két sor paprika, amit majd beültetek a tépősaláta és hagymasor közé, mire megnő, akkorra már kijön a saláta és a hagyma is le lesz „taposva”. (amit június 10-én, Margit napkor szoktunk elvégezni, az időjárás miatt azonban erre csak 1 hónap késéssel került sor)  

Előző években a paprikát mindig társnövények nélkül neveltem, most azonban szépen növekedtek együtt a hagymával. Sőt a saláta kiszedése után bazsalikomot ültettem, és ez a „hármas” is jól működött együtt. 

A BABHOZ köztesként borsikafüvet vetettem, így a babot nem lepték el a tetvek. Kivéve egy tövet, de érdekes módon nem terjedt tovább. Viszont két szedés után atkás lett, azt hittem oda lesz a babom. Gyorsan leszedtem az atkás leveleket és tápanyagokkal megerősítettem. Nagy örömömre rendbe jött. Annyira, hogy az 5 m-es sorról több csomagot is elraktam a fagyasztóba és magot is tudok eltenni a jövő évi vetéshez. 

Az UBORKÁNÁL is volt atka és peronoszpóra, de sikerült időben megmenteni a levél leszedésével, tápanyag utánpótlással és tejes permetezéssel. 

PARADICSOMNÁL levélfodrosodás volt és mintha megállt volna az érési folyamat és a növekedés is. Annak ellenére, hogy rendszeresen kapott tápanyagot és szükségszerűen öntözést is. Csak pár üveg paradicsomot tudtam befőzni, meg amit elfogyasztottunk. Mivel közben érlelődött egy vödör hagymahéj és szár és egy vödör bazsalikom esővízben, gondoltam nincs veszteni valóm és a kétféle növényi lével (hígítva esővízzel) megöntöztem a paradicsomok tövét. Egy idő eltelte után növekedni kezdett, plusz „egy emelet” képződött virágokkal. Ezután eltávolítottam a pöndörödött leveleket, csak az újakat hagytam meg. Megindult az érés, remélem, hogy még befőzhetem a kifejlett paradicsomokat. 

A KÁPOSZTA nem sikerült, mert a liszteskék és földibolhák ellepték, szétrágták, hiába permeteztem különböző természetes szerekkel. Végül kiszedtem, kukába tettem.  

A távolabb lévő KARALÁBÉNÁL, aminél ugyanez a probléma volt leszedtem a levelek egy részét, erősítést kapott. Érdekes módon eltűntek a földi bolhák, új levelek képződtek, fejlődnek. 

Kártevők: 

A poloskák nálam is megjelentek, rendszeresen szedegetéssel és ecet kihelyezésével űztem, ill. gyérítettem.  

A meztelen csigák „elviselhető” mértékben jelen vannak, de figyelem, és ha „találkozunk”, az végzetes számukra.  

Harlekinkaticát már nem látok, amiből tavaly több volt, mint a hasznos katicabogár.

Egyre kevesebb lótetű tevékenykedik, remélem a jövőben ezektől is megszabadulok. 

Másodvetés: 

A megüresedett sorokba vetettem még uborkát, fekete retket, sárgarépát, salátát, kaprot, levélpetrezselymet. 

Gyógynövények, fűszerek, védőnövények:

Rozmaring, kakukkfű, menta, borsmenta, zsálya, citromfű, bazsalikom, oregánó, fekete nadálytő, csalán, cipruska, levendula, fokhagyma, zeller, kapor, büdöske, körömvirág és rézvirág. Ezek mind megtalálhatóak a kertemben.  (Ezen felül is mindig van nyíló virág a hasznos rovaroknak.)

Egy részüket megszárítottam gyógyteának, fűszernek. 

Elrakás, befőzés tartósítószer nélkül:

Levendula és citromfű szörp, vegyes vágott, kovászos uborka, csemege uborka, cékla, paradicsomlé, lecsó cukkinivel mixelve ételízesítőnek, szederlekvár, szeder ivólé.

Lefagyasztva: petrezselyem, zeller levél, zöldbab, rebarbara, 1-1 zacskó paprika és paradicsom (amit a húslevesekbe használok el).

Ez mind a kertemből, kivéve a káposzta, ami a vegyes vágottba kell. 

Összegezve: 

A befektetett munka megérte, ha nem is sikerült minden, ahogy szerettem volna. A lényeg, hogy tudom mit eszünk. Télire is jut belőle, ezzel tudtam csökkenteni az ismeretlen termesztésű zöldség és gyümölcs mennyiségének fogyasztását. 

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...