Válassza az Oldal lehetőséget

Öt dolog, amit nem tudtál a testedben élő jó bacikról
Öt dolog, amit nem tudtál a testedben élő jó bacikról

Szerző:
Csáktornyai Katalin

2021.06.18.

Olvasási idő:

Mindenki hallott már a szervezetünkben tanyázó hasznos baktériumokról. Tudjuk, hogy

erősítik az immunrendszert, segítenek a gonosz bacik leküzdésében

és hogy joghurttal vagy rostban gazdag ételekkel támogathatjuk őket. Mégis többnyire csak akkor gondolunk rájuk, amikor egy-egy antibiotikumos kezelés után megérezzük szenvedésüket. 

Íme öt dolog, amit nem biztos, hogy tudtál kis barátainkról: 

1. Az emberi bélben élő baktériumok súlya elérheti a 2 kg-ot is 

Ha belegondolsz, hogy a májad körülbelül 1,5 kg-ot nyom, és hogy a bélflóra állapota milyen szinten hat az egészségedre, nyugodtan gondolhatsz úgy rá, mint egy plusz belső szervre, ami ugyan nem születik velünk, de nélküle nem tudnánk megbírkózni egy jó ebéddel, és a káros hatásokkal szemben is védtelenek lennénk. 

Súlyos esetekben pedig akár széklet-transzplantációt is végeznek, ami ugyan gusztustalannak hangzik, de megmutatja, hogy mennyire fontosak ezek a velünk élő mikróbák és hogy ugyanúgy érdemes rájuk vigyáznunk, mint bármelyik testrészünkre. 

2. Nem csak az emésztésünkért felelnek

Igaz, hogy segítenek lebontani a tápanyagokat, vitaminokat gyártanak nekünk, de egy jól ápolt csapat a pocakban a koleszterinszintet és a vércukorszintet is rendben tudja tartani, vagy megelőzni az allergia,  ekcéma kialakulását. 

Ráadásul hasznos baktériumok nem csak a bélrendszerünkben élnek, hanem például a hüvelyben, de találkozhatunk velük a bőrünkön is, ahonnan előszeretettel próbáljuk meg őket elpusztítani. Pedig nagy kár érte, mert olyan anyagokat termelnek, amelyek gátolják a gyulladás kialakulását kisebb horzsolások, sérülések esetén. 

3. A bélflóra összetétele egyedi, mint az ujjlenyomat, minden emberben különböző

Tudósok szerint a bélbaktériumok 3 éves korunkra fejlődnek ki teljesen, és részben hasonló lesz szüleinkéhez, részben azonban folyamatosan változik életünk során, attól függően, hogy milyen környezeti tényezőkkel találkozunk. A “kezdőcsomagot” a születéskor kapjuk meg, méghozzá a szülőcsatornában, majd édesanyánk bőréről, a levegőből, vagy  a nagyszülők bajuszáról, az első puszikkal.   

Nem csak személyenként de földrajzilag is találunk eltéréseket. A japán emberek emésztőrendszerében olyan bacikat találtak, amik kimondottan az algák és a halak bizonyos részeinek  feldolgozására specializálódtak, és amikről a kutatók azt feltételezik, hogy a tengerben élő társaiktól lesték el ezeket a fogásokat. 

4. Megválogatják a szomszédaikat 

Ha érezted már úgy, hogy egy probiotikum-kúra nem hozta meg számodra a várt eredményeket, annak egyik oka az is lehet, hogy egy olyan környezetbe próbáltál kényszeríteni egy adott törzset, ahol az nem érezte jól magát. Esetleg a korábbi lakók kiutálták. Gondolj úgy a bélflórádra, mint egy dúsan zöldellő erdőre, ahol jó esetben minden növénynek  és állatnak megvan a maga helye. Míg a moha, vagy a gomba kinő a korhadt fa törzsén, addig búzamagokat nagy eséllyel hiába szórnál rá. 

Mivel egy teljesen egyedi lakóközösséggel van dolgod, neked kell kitapasztalnod, hogy melyik bacillus törzs fogja jól érezni magát nálad. Olvasd el a probiotikumok dobozát, és próbálj ki különböző variációkat. Prebiotikumok fogyasztásával pedig még jobban megtámogathatod a betelepítést, de erre érdemes akkor is figyelmet fordítanod, amikor éppen nincsenek kellemetlen tüneteid. Hiszen a virágokat sem csak akkor öntözzük, amikor már pusztulóban vannak, ugye? 

5. Önálló életet is élnek

Nem csak a szomszédaikat szeretik megválogatni, de bizonyos tanulmányok szerint még azt is megmondják, hogy mit szeretnének ebédelni. Kémiai anyagok kiválasztásával képesek jeleket küldeni az agyba és így manipulálni minket. Néhány baktérium törzs például a szénhidrátot kedveli jobban, ezért akár a hízásért is felelőssé tehető. Legközelebb egy kis nasi után ne a géneket okold, hanem inkább a bélbacikat. 

Ennek az idegi összeköttetésnek hála feltételezhető, hogy akár a hangulatainkra is hatással lehetnek, sőt, akár depressziót is okozhatnak. 

De nem csak üzeneteket küldenek, hanem az információkat is begyűjtik rólunk. Magyar kutatók állítják, hogy ezek a baktériumok megérzik, ahogy idősödünk, vagy gyengül az immunrendszerünk. Bár addig támogatták szervezetünket, ilyenkor vészüzemmódba kapcsolva mielőbb próbálják felélni és kihasználni a tápanyagokat és a lehető leggyorsabban elszaporodni, amitől felborulhat az egyensúly. 

A jó hír az, hogy becsaphatóak: aktív életmóddal, egészséges táplálkozással, életteli gondolatokkal, célokkal, melyek azt üzenik szervezetünknek, hogy nem kell még lemondani rólunk 🙂

Olvassátok el előző cikkeinket is, amelyek az egészséges növényi táplálkozásról szólnak, arról, hogy hogyan támogathatjátok az immunrendszerünket segítő bacikat:

Egészségre fel 2., Egészségre fel 3., Fogyókúra növényi táplálkozással

Forrás:

Enders, Giulia: Bélügyek; Budapest : Park, 2017. 319 p.