Válassza az Oldal lehetőséget

Öt új szokás, melyet tegyél meg magadért!
Öt új szokás, melyet tegyél meg magadért!

Szerző:
Mayerné Répási Adrienn

2021.01.15.

Olvasási idő:

Új év, új fogadkozások, hogy az idei évben mire fogunk különösen figyelni. Persze a legtöbbször a fogadalmakat nem tartjuk be, mert eleve olyan terveket találunk ki, amik kudarcra vannak ítélve. Legyen idén másképp! Öt olyan szokást vezess be az életedbe, ha még nem tetted, mely jót tesz neked és a környezetednek is, ugyanakkor könnyedén betartható!

1. Termelj kevesebb szemetet!

Tegyél egy kicsit a Földért, a környezetért, termelj kevesebb szemetet! Kerüld a zacskókat, az egyesével csomagolt termékeket, a műanyag flakonokat, palackokat és úgy általában a felesleges csomagolást, a műanyagot. Használj helyettük papírzacskót, textilzsákot, visszaváltható üveget, ételes dobozt, tartós poharat a kulacsodat!

Ezzel az apró lépéssel már lényegesen többet teszel a környezetvédelemért, ráadásul a kukád is jóval kevesebb szemetet fog tartalmazni. Az eldobható, egyszeri termékek helyett válaszd a tartósabb vagy lebomló holmikat. Ne pazarolj az étel terén se! Igyekezz csak annyit vásárolni, főzni, ami el is fogy. Komposztálj. Ne vegyél minden hónapban új ruhákat, viszont megunt ruhadarabjaid add tovább másoknak, akiknek még szüksége lehet rájuk. A turkáló sem ördögtől való ám!

2. Mozogj többet!

Ne egy nap alatt váltsd meg a világot persze, de azért kezdj neki. Mozogni kell! Nem, a kanapéról a konyháig tartó séta nem tartozik ebbe a kategóriába. Kezd kicsiben. Tedd le az autót, járj gyalog vagy bringával, amikor csak lehet. Sétálj sokat friss levegőn, ha a futást nem bírod.

Ha mégis a futás mellett tetted le a voksod, kezd lassabb tempóban, rövid távokon, megfelelő ruházatban, majd fokozatosan emeld a szintet. Nem szereted a konditermeket? Sebaj! Egyre több online, otthon végezhető edzésre lelhetsz a neten. Kevés időd van? Már 20 perc mozgással is sokat tehetsz az egészségedért! Egyik sportot sem érzed a magadénak? Akkor táncolj egy fél órát önfeledten, az is jó kezdetben. Ha minden héten legalább kétszer fél órát szánsz a mozgásra, meglátod, egy idő után hiányozni fog, ha elmarad! Csak találd meg azt a sportot, mozgást, ami tetszik, amit bírsz szusszal, és el tudnád képzelni rendszeresen is.

3. Keress valami kreatív foglalkozást!

A kreativitás teljessé tesz, kikapcsol, megnyugtat, szárnyalásra késztet.

Találd meg idén azt a kreatív tevékenységet, amiben jó vagy, jól érzed közben magad. Köss, horgolj, fess, rajzolj, színezz. Próbáld ki mindet, és biztos megleled a számodra legmegfelelőbb elfoglaltságot. A kreatív éned előtérbe hozatala a munkádban és a magánéletedben is sokat segíthet, ugyanakkor nagyszerű elfoglaltság, időtöltés is.

4. Olvass!

Ha eddig nem tartozott a rendszeres olvasás a kedvenc tevékenységeid köré, ideje elkezdeni! Ezt is kezd kicsiben, újságokkal, magazinokkal, hírekkel, kisebb történetekkel, és mikor megjön a kedved, az étvágyad, akkor vedd elő a nagy Révai lexikont, a Háború és békét…

Az olvasás rengeteg pozitívumot adhat az életedhez. Új világokban járhatsz, utazhatsz, tanulhatsz, bővítheted a szókincsedet, a helyesírásod is javulhat általa. Csak meg kell találnod a neked tetsző zsánert, stílust. Ne erőltesd azt a könyvet, ami nem jön be pár oldal elolvasása után sem.

5. Szelektáld ki a nem használt holmikat!

Ha kiválogatod azokat a dolgokat, amiket nem használsz és csak felesleges porfogók, az életed is egyszerűbbé válik. Kevesebb időd megy el takarításra, rendrakásra. Sokkal komfortosabban fogod magad érezni az otthonodban, ha olyan dolgok vesznek csak körül, amik örömet okoznak, jelentőségük van.

Olykor-olykor nem árt egy nagy szelektálás. A felesleges holmiktól való megválás egy új élet kezdete lehet. Csak azokat tartsd meg, amik örömet okoznak, egy-egy fontosabb emléked fűződik hozzájuk és mindenképpen kellenek, azaz elengedhetetlenek a mindennapjaidban. A selejtezés egyfajta megtisztulás. Ezzel teret adsz egy új dolog bevonzásához. Időről-időre érdemes a lomoktól megszabadulni, hogy az otthonod ne egy lomtároló legyen, hanem tényleg, igazi otthon. Ráadásul másoknak lehet, hogy örömet okozol azzal, hogy megválsz tőlük, és azoknak adod, akik rászorulnak.

+1 szokás

Figyelj oda a táplálkozásodra is! Finom a csoki, a süti, a pizza, a hamburger, a tészta és kenyérfélék, pokoli nehéz lemondani róluk.

Nem is kérlek erre, hiszen nekem sem megy.  De fogyassz ezek mellé sok zöldséget, gyümölcsöt, fehérjét is, ha egészségesebb, teljesebb életre vágysz. Egy szendvics is finomabb lesz némi uborkával, paradicsommal. A hamburger is sok-sok zöldséggel. Ha sütit eszel, tegyél mellé vagy bele gyümölcsöt is. A húsok is finomabbak egy finom salátával…

Ezzel az 5 +1 dologgal sokat tehetsz önmagadért és másokért is. Ráadásul olyan szokások, melyeket könnyű betartani és érdemes is a kényelmesebb, egészségesebb életért.

Fotó: Pixabay

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...