Válassza az Oldal lehetőséget

Óvd környezeted! Csak ne lenne olyan nehéz olykor!
Óvd környezeted! Csak ne lenne olyan nehéz olykor!

Szerző:
Mayerné Répási Adrienn

2021.03.01.

Olvasási idő:

Sokszor a felnőttek nem tudják, hogyan kezdjenek neki a Föld megóvásának, hogyan változtassanak a már kialakult, berögzült rossz szokásaikon úgy, hogy élhetőbb környezetet és szebb jövőt teremtsenek a következő generációnak.

Érzik, hogy a jelenlegi életmódjuk nem túl előnyös, változtatni kell rajta – amit valljuk be, nem könnyű még elkezdeni sem. Már az nagyon jó, ha változtatni szeretnének, pár apró lépés pedig igen sokat számíthat. 

A kisgyerekek viszont ilyen szempontból tiszta lappal indulnak.

Azt veszik természetesnek, amit otthon látnak, hallanak szüleiktől. Azt tanulják meg, amit mutatnak nekik. Így érdemes már az egészen aprókat is bevonni a környezetvédelembe, a környezet megóvására tett lépésekbe, a megfelelő tudásba, a tudatos életmódba.  

Hogyan tegyük? 

  • Elsősorban utánzás után tanulnak a gyerekek, így a jó példa mutatása az egyik legfontosabb dolog.
  • Rengeteg közös beszélgetéssel. Érdemes a témát felvetni nekik, kérdezni őket. A gyerekek nem buták. Már egészen kicsiként is kialakult véleményük lehet erről, és nagyon sok okosságot mondhatnak. Beszélgessünk velük sokat. Vitassuk meg, mire kellene jobban odafigyelnünk, mit teszünk mi a környezetvédelemért, és mit tehet ő, személy szerint. 
  • Harmadjára természetfilmek nézését, könyvek közös olvasását ajánlom, melyek a környezetvédelemről szólnak. Már nagyon jó könyvek, filmek találhatóak a környezetvédelemről, különböző életkorú gyerekeknek címezve. Ami fontos, hogy az ő szintjüknek megfelelő formában tegyük. Egy túl korai, kemény film lesokkolhatja őket. A túl bonyolult, hosszú olvasmányt megunják, ha nem értik, nem tudják követni. A túl egyszerű, „babás” könyveket viszont nem fogják elolvasni a nagyobb gyerekek.  
  • Közös szokások, programok kialakításával, melyek a Föld megóvását célozzák. Menjünk ki a természetbe közösen, szedjünk szemetet, válogassuk szét szelektíven az otthoni kidobandókat, tegyünk ki a madaraknak eleséget, vásároljunk be közösen, zacskómentesen. Kapcsoljuk le a villanyt, zárjuk el a csapot időben. 

Szülőként ebben hatalmas a felelősségünk, hogy a gyerekeket a megfelelő szokások, magatartás, életmód, nézőpont felé tereljük. Közösen megválthatjuk a világot is! Ha a jövő generációjának már természetes lesz ezen szokások betartása és a környezetvédelem, ők már jobban odafigyelnek rá tőlünk, talán megmenthető a világ.

Talán lehet élhetőbb, zöldebb, szebb a jövő! 

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...