Válassza az Oldal lehetőséget

Potager, avagy a konyhakert is lehet szép 
Potager, avagy a konyhakert is lehet szép 

Szerző:
Balassa Margó

2022.08.03.

Olvasási idő:

Mártival, a Dombházam tulajdonosával, most a különleges kertjéről beszélgetünk.

Nagyon szép a házatok és a körülötte lévő kert, az egész egy harmonikus egységet mutat. Nálatok még a zöldségeskert sem hagyományos, hanem művészies formába van rendezve, a látvány szemet gyönyörködtető. A facebook oldaladon írtad, hogy ezt a formát potagernek nevezik. Mi az a potager és melyek a jellemzői?  

Négy fő jellemzője van.

Az első: Geometriai ágyások, rendezett növénysorok jellemzik. Helyet kapnak bennük a zöldségnövények mellett a virágok és a fűszernövények éppúgy, mint a gyümölcsök. Nálam is így van: van benne öt szabályos ágyás (4 L alakú és egy téglalap alakú középen).  

A zöldségnövényeken kívül bársonyvirág, körömvirág, sarkantyúka és egyéb hasznos védőnövények is vannak benne. Egyik oldalon bogyósok határolják.  

A négy ágyásban vetésforgót alkalmazok, középen pedig évelők vannak. 

Második: Zárt területen található, kerítések, nyírott sövény, falak határolják. Az esztétikai és védelmi funkción kívül védenek a széltől, segítenek a megfelelő mikroklíma kialakításában.  

Nálam is körbe van kerítve. Egyik oldalon a kerítés mellett majd később tűztövis sövény lesz. Most az egyik oldalon a kerítés tövében zsálya sor található, másik oldalon levendulasor, és jobbra tőle a bogyós gyümölcsös határolja. 

Harmadik: Az ágyásokat jellemzően kerti utak kötik össze, ezek közlekedési útvonalak, ahonnan az ágyások gondozását is végezhetjük: öntözés, gyomlálás, betakarítás. Az utakat legtöbbször természetes anyagok borítják.  

Nálam is ezt a funkciót látják el, téglakőből vannak az utak. 

Negyedik: Mindig van fókuszpontja pl. befuttatott lugas.  

Nálam minden egyes ágyásnak van egy íves lugasa, ami össze is köti az ágyásokat (paradicsom, uborka fut rá). Majd még lesz a közepén egy madáritató. Van benne egy kerti pad is pihenésre, ami mellett kétoldalt szintén szimmetrikusan egy-egy cserépnyi áfonya. 

Úgy tudom kertészmérnök vagy, gondolom tudatosan alakítottad a ház környezetét és a kertet is. Tanultátok az egyetemen ezt a kertművelési módot?

A potager francia szerzetesek találmánya. A 16. századi Franciaországban igen nagy népszerűségnek örvendett. XIV. Lajos (a Napkirály), Versailles-ban hívta életre a “Potager du Roi” kertet. 

Én nem az egyetemen tanultam, szeretek magamtól új dolgokat elsajátítani. Pl. nemrég elvégeztem egy kerttervezői képzést is. Jelenleg kicsiket tanítok (mivel pedagógus diplomám is van) – amit nagyon szeretek. De emellett – kiegészítendő az egyre jobban padlón lévő pedagógus fizetésemet – kerttervezéssel is szeretnék foglalkozni. 

Látom tele vagy ötletekkel, mindig valami új dologgal, valami különlegességgel rukkolsz ki. Milyen terveid vannak még, mit szeretnél megvalósítani a házad körül? 

A fent említett képzésen elkészítettem a kertünk komplex átalakítási tervét (természetesen a már meglévő dolgokhoz nem nyúlnék). Egy, a mai klimatikus viszonyoknak megfelelő szárazságtűrő kert lesz, „díszfüvek hullámzásában”. 

Nagyon jól hangzik, kíváncsian várom az eredményt. Gratulálok a gyönyörű házatokhoz, a kerthez és sok sikert az új ötleted megvalósításához.  

Fotó: dombházam.blog.hu

Kapcsolódó cikkünk: Természetes házak: Dombház