Válassza az Oldal lehetőséget

Rossz idő nincs, csak nem megfelelő öltözet – a Friluftsliv titka
Rossz idő nincs, csak nem megfelelő öltözet – a Friluftsliv titka

Szerző:
Balassa Margó

2021.02.16.

Olvasási idő:

Itt van nekünk ez a kései tél, pandémiával, bezártsággal “fűszerezve”, hogyan lehet ezt túlélni depresszió, rosszkedv nélkül? Kari Lebovitz egészségpszichológus, Norvégiában töltött egy telet, hogy megtudja, mi a titka annak, hogy az északi népek sötétben, hidegben is boldogabbak: szeretik, élvezik az életet. 

A pszichológus a kutatása során, három alapvető stratégiát állapított meg: 

  1. Friluftsliv, vagyis mozdulj ki! A Friluftsliv szó szerint  a “szabad levegőn való életet” jelenti. Öltözz fel jó melegen, és menj ki a szabadba. Bentről azt gondolod, hogy borzasztó a külvilág, de ha jól felöltöztél, nem fogsz fázni, és kint frissebbnek, boldogabbnak fogod érezni magad. 
  1. Tedd különlegessé a telet! Sétálj egy erdőben, folyóparton, egy parkban, vigyél magaddal forró teát, vagy kávét, ha lehet, gyújts tábortüzet, élvezd a friss levegőt. Ha nincs kedved kimenni, bent a lakásban is begyújthatsz a kandallóban, vagy egy kis gyertyafény is nagyon barátságossá teszi az otthonod. Egy meleg takaróval, forró teával, kuckózz be a családdal, meséljetek, játszatok, vagy csak beszélgessetek, legyetek együtt. 
  1. Ne csak külsőségekben, a beszédben is nyilvánuljon meg, próbáld a pozitívumát keresni. Már nagyon régen, egy kedves szomszédom szembesített vele, hogy nem jól gondolkodom. Hajlamosak vagyunk panaszkodni, ahogy én is tettem: hogy milyen borzasztó hideg van, már jó lenne, ha vége lenne ennek a hosszú télnek. Erre vidáman azt mondta, hogy ő nagyon szereti a telet. Olyankor nem kell kint dolgozni, végre van idő olvasni, együtt játszani, pihenni. Náluk családi hagyomány volt, hogy minél több örömöt találjanak a hideg időben is, pedig még semmit sem hallottak a pozitív pszichológiáról.

Miért érezzük jól magunkat kint a természetben?

Egy előző cikkünkben Valkó Zsuzsi elmesélte , hogy körülbelül 200 évvel ezelőttig az ember életének legnagyobb része a természetben zajlott: “Nagyon hosszú ideig ez jelentette az otthont, ez jelentette az életet számunkra. Ezért ha kimegyünk a természetbe, örömöt, nyugalmat élünk át, vagy egyáltalán csak azt érezzük, hogy jó ott lenni, az ennek a tükröződése, leképződése.”

A gyerekek Norvégiában naponta visznek egy darab fát az iskolába, és a szünetben összejönnek kint az udvaron, máglyát gyújtanak, ünneplik a telet.

A tűz valahogy különleges, misztikus hangulatba hoz bennünket. Gondolom te is megtapasztaltad, hogy nyári estéken, milyen jó csendben körül ülni a tábortüzet, mennyire megnyugtat, elvarázsol. Miért ne lenne ez így télen is?

Fénnyel a sötétség ellen…

Kari Lebovitz azt mondja, legyél te is nagykövet! Add tovább, akinek csak tudod, hogyan lehet télen, hidegben is, boldogabb lenni egy picit! 

Forrás:

Kari Lebovitz: Amit a skandinávok megtanítanak nekünk a tél elfogadásáról

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...