Válassza az Oldal lehetőséget

Segíts a futásoddal – életet menthetsz!
Segíts a futásoddal – életet menthetsz!

Szerző:
Csáktornyai Katalin

2021.02.17.

Olvasási idő:

“Megvadult rottweiler támadt egy 3 éves kislányra Csókakőn”, olvashattuk a hírekben 2019 nyarán. Léna nagyon súlyos sérüléseket szenvedett, és miután mentőhelikopterrel Budapestre szállították, hosszú műtét, egy hétig tartó mesterséges kóma várt rá.

A további kezeléséhez, és a teljes felépüléshez szükséges beavatkozások pedig, jelentős anyagi terhet róttak a családra. A tragédia megrázta, és megérintette az országot, így megsegítésükre, több kisebb-nagyobb összefogás szerveződött, miután a kislány hazatért a kórházból.

A gyűjtésből, a Csókakör Jótékonysági Trail is kivette a részét, hiszen az eseményt azért álmodták meg a szervezők, hogy segítséget nyújtsanak azoknak a gyerekeknek, családoknak, akiknek minden apró segítség, gesztus egy új lehetőséget ad. 

Az eredetileg 2020 márciusára tervezett versenyt, végül augusztusi időpontra kellett halasztani, de egy névtelen sportember 100 ezer forintos felajánlásának köszönhetően, a rendezvényen maradt bevételből, négy másik rászoruló család is segítséget kapott, az iskolakezdéshez.

Idén, az első, méltán népszerű I. Csókakör jótékonysági futóverseny szellemiségét követve, véradással egybekötött versenyeket rendeznek a szervezők.

Az Országos Vérellátó Szolgálat, a szervezők megkeresésére, örömmel egyezett bele a közös munkába, melynek lényege, hogy 2021-től, a 4RunHappy Team és a Futva Segítünk Srácok Alapítvány által szervezett versenyek jelentős részén, véradás is lesz a helyszínen.

A COVID–19-válság egyelőre nem csillapodik, azonban a vérkészítményekkel kezelt betegek ellátásához, folyamatosan szükség van véradásra. Ezért, kiemelten fontos most az összefogás, a véradók aktivizálása, új donorok elérése. 

Folyamatosan szükség van a rendszeres véradásra, mert a vérkészítményeket használat előtt, csak korlátozott ideig lehet tárolni. Megfelelő számú, egészséges ember, rendszeres véradására van szükség, annak biztosításához, hogy a vérkészítmények bármikor rendelkezésre álljanak.

A vér, a legértékesebb ajándék, amelyet bárki másnak adhat – az élet ajándéka.

A véradásról szóló döntés, életet menthet, vagy akár többet is, hiszen a levett vér alkotóelemeiből – vörösvértest, vérlemezke és plazma – külön készítmények készülnek a betegek gyógyulásához.

“A csókakői Polgármesteri Hivatal és dolgozói, nagy örömmel állnak be egy ilyen kezdeményezés mögé. Jelen helyzetben, fokozottan van szükség a véradók aktivitására, a vérkészlet folyamatos pótlására. Büszkeséggel tölt el, hogy helyet és terepet adhatunk ennek a kezdeményezésnek” – mondta el Fűrész György, Csókakő polgármestere.

Vérellátásunk olyan önzetlen, gondoskodó donoroktól származik, mint te. A véradás körülbelül egy órát vesz igénybe az idődből. Amikor vért adsz, az újabb mosolyt, újabb ölelést, és újabb esélyt ad valakinek.

A rendezvényeken, különböző távokon várják a szervezők, a futás szerelmeseit. A kisebbek sem maradnak verseny nélkül, hiszen ők is megmérettethetik magukat a rendezvény gyermekfutamain.

Tervezett rendezvényeink (melyek időpontja természetesen függ a mindenkori vírushelyzettől, kormányzati rendeletektől ):

  • 2021 Csókakör tavaszi verseny – tervezett dátuma: 2021.05.01. (400m—1k-7k-14k-21k-)
  • Szentivánéji csillagfutás – tervezett dátuma: 2021.06.21. (5k-10k-15k) jelmezes futás
  • Felnőtt és gyermek akadályfutás – nyár közepe
  • Csókakör őszi futás (400m—1k-7k-14k-21k-)
  • Kergesd meg a Krampuszt – Mikulás-futás szigorúan jelmezes (5k-10k-15k) futás

Amennyiben a vírushelyzet nem enyhül, úgy lehetőség lesz virtuális, illetve instant futásokra is.

A rendezvényről aktuális híreket találsz a Csókakör Jótékonysági Kör facebook oldalán.

Arra buzdítunk, hogy csatlakozz a programhoz egész évben személyesen vagy virtuálisan, sétával, futással, véradással.

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...