Válassza az Oldal lehetőséget

Segítség! Egy szörnyeteg van a konyhánkban!
Segítség! Egy szörnyeteg van a konyhánkban!

Szerző:
Balassa Réka

2020.12.27.

Olvasási idő:

„Egy szörnyeteg van a konyhában és nem tudom mit tegyek. Szeme, mint a parázs, villan, kígyófarka tekereg. A karma pedig olyan éles, hogy könnyedén kettétéphet. A táblát letépte a falról, a lábast leverte az asztalról. Morogva falta a csontokat, ami a vacsiból megmaradt. Talán ez a vadállat lakomára érkezett? De mire, vagy… kire éhezett? Egy szörnyeteg van a konyhánkban és halálra rémített. Te szörny ott az árnyékban! Téged ide mi vetett?”

Így kezdődik a Greenpeace kisfilmje, amelyben Jag-wah, a jaguár meglepi a városban élő kis családot az éjszaka közepén, hogy felfaljon mindent és… mindenkit?

Nos szerencsére nem. A szomorú jaguár azért jön, hogy elmondhassa saját történetét: Hogy hogyan pusztítja el az ember az ő és fajtársai élőhelyét.

„Egy szörnyeteg van az erdőmben, és nem tudom, mit tegyek – mondja kétségbeesetten a jaguár. – Az otthonom porig égett, most nem tudom, hol legyek. Csirkét disznót, marhát etet és veled egyre több húst vetet. Ahogy az erdeimet perzseli a hő, a gonosz birodalma egyre nő. Azt hiszik megállíthatatlanok, de mi imádkozunk, hogy ne így legyen… Bárcsak tudná az egész világ mit tettek ezek velem! Egy szörnyeteg van az erdőmben és halálra rémít engemet. Mindannyiunkat veszélyeztet, azért jöttem, hogy figyelmeztesselek!”

Jag-wah, a jaguár, a Greenpeace és az anyatermészet szócsöve felhívja a konyhában lévő kisfiú és a nézők figyelmét arra, hogy az ipari állattartás az erdőirtás egyik legfőbb okozója. Szerencsére azonban még megállíthatjuk ezt a folyamatot, legalábbis ezt sugallja a kisfilm befejező része:

„Oh, Jag-wah a konyhában, már tudom mit tegyek. Mostantól több zöldséget és gyümölcsöt eszek. A pörköltbe pedig tofut teszek. Minden harcost összegyűjtök, elmegyek egész Timbuktuig, ha kell. Oh, Jag-wah a konyhában, már tudom, mi az, amit tennünk kell, megállítjuk a gyilkos szörnyeket, és a bolygónk újra életre kel.”

Nem tudom, hogy emlékeztek-e még a 90-es években vetített korszakalkotó rajzfilmsorozatra, a Bolygó kapitányára. Én sosem felejtem el, ahogy az öcsémmel és az unokahúgommal Planétásokat játszottunk: A gyűrűk erejét összeadva, a Bolygó kapitányának vezényletével mentettük meg a Földet a Környezetszennyezés gonosz kapitányának ármánykodásaival szemben. Itt van előttem, ahogy az udvaron szaladgálva kiabáljuk: Föld, Víz, Levegő, Tűz, Szív! Előre a bolygóért!

Nos, aki szintén mindig is Planétás akart lenni, annak jó hírem van! A feladat ugyanis egyértelmű: Együnk minél kevesebb húst – és természetesen figyeljünk minél jobban oda a természetre, a környezetünkre.

Légy hát Te is Planétás!

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...