Válassza az Oldal lehetőséget

Semmiből a mézes álomig – ahogyan Palotai Dániel formába önti édes életét
Semmiből a mézes álomig – ahogyan Palotai Dániel formába önti édes életét

Szerző:
Cuzak Inako

2021.09.14.

Olvasási idő:

Ahogy hallgattam, nem tudtam félrenézni attól az eltökéltségtől és a szenvedélytől, amit tesz azért, hogy az álma valóra váljon. Innen jött az ötlet, hogy most csak tolmács leszek, és hagyom hogy ő meséljen arról, hogyan is ejti rabul milliók ízlelőbimbóját egy manufaktúra megteremtője.

2013. A Zselicben, egy présházban,

nagyon szerény körülmények között éltünk az akkori párommal. Egy nyári délután csak ültem az ágy szélén és merengtem, hogy mi legyen az amibe azt a bizonyos fejszét belevágom, hogy a magunk erejéből és jobban éljünk. Nem tudom honnan, de bevillant a csoki.

Igen, szeretnék csokoládét készíteni!

Egy percet sem tétováztam, azonnal elkezdtem autodidakta módon tanulni: internetről, könyvekből, cukrász ismerősöktől. Ami információ elérhető volt, azt 2-3 év alatt mind bezsebeltem és ki is próbáltam. Ezekből a kis konyhai próbálkozásokból először kóstolókat adtam a rokonoknak, később ismerősöknek, majd azok ismerőseinek, s lassacskán már rendeltek is tőlem.

Ekkor jutottam arra a szintre, hogy kell egy hely, ahol a papírforma szerint is hivatalosan csokoládét készíthetek. Mivel nagy érdeklődés mutatkozott a különleges mézes csokoládéinkra, így már nem volt fenntartható a kisipari, otthoni gyártás. Egy jó barátom édesipari cégénél kaptam meg az ugródeszkának alkalmas zugot, ahol már nagyobb mennyiségeket tudtunk készíteni.

A csokoládé készítés végtelen számú lehetőséget, és meglepetést tartogatott számomra, amit a személyiségem fejlődésében is kamatoztathatok. Ezeket látva és megtapasztalva mindig arra törekszem, hogy elmondjam mindenkinek:

Ne várjatok a megfelelő időpontra vagy pénzre, ha az álmaitokat akarjátok megvalósítani!

Mikor elindultam, az első lépésemhez máris társult egy lehetőség, a másodikhoz még egy. Amikor valaki igazán akar valamit, akkor a lehetőségek is kölcsönösen rátalálnak.

Szóval arra buzdítalak téged is kedves olvasó, hogyha van álmod: tedd meg az első lépést MOST!

Így találtam én is a táblás csokoládénk védjegyére, a mézre. Mivel se kezdő tőke, se támogatás nem adatott meg, így a csokoládézáshoz szükséges gépekre sem volt lehetőségem beruházni. A csokoládé gyártás egyik pillére egy konsírozó gép, ami akár 20-30 órán át gyúrja a kakaómasszát a cukorral, hogy szép lágy, sima állagú legyen és a cukor se ropogjon benne. Erre sajnos nem tellett, így próbáltam másik lehetőséget keresni, hogy tovább tudjak lépni.

Először invert cukorral próbálkoztam, mivel ez egy folyékony állagú édesítőszer. Otthon előállítható, és talán megfelelően elegyíthető a csokoládé többi alapanyagával. Így már megfelelő volt a termék állaga. Majd arra gondoltam, hogy mézet használok a cukor helyett.

A sok próbálkozás, befektetett idő és energia meghozta a gyümölcsét, sikerült a mézzel egy nagyon finom, különleges, ráadásul egészséges terméket megalkotni. Ezt követően hamarosan rá is akadtam pár viszonteladóra, akik jó partnerként megerősítettek abban, hogy jó úton járok.

Azt is megtanultam, hogy a nehézségek erősítenek minket. A magánéletemben történt törés Budapestre vitt, vissza a szülői házhoz. Kihasználva a többlet szabadidőm, még inkább az álmomra és a csokoládéim fejlesztésére koncentráltam, illetve újabb partnerek után kutattam.

Rengeteg embert ismertem meg, beszállítókat, viszonteladókat, de erről később mesélek majd. Most egyet emelnék ki csak, a legfontosabbat: a társam. Aki nemcsak nőként, barátként, de üzlettársként is tökéletes harmóniát jelent a számomra, s mióta megismertem, még jobban alakul minden.

Új közös életünket Magyarország egyik legszebb táján kezdtük el: az Őrségben. Itt már ketten, együtt csinálunk mindent. Gyártást, szállítást, grafikai munkát. Hamarosan lesz egy munkatársunk is, mivel a közeli tervünk egy kis üzem, amit egy pajtából fogunk kialakítani. Ez egy nagyon izgalmas és látványos folyamat lesz.

Addig viszont az új büszkeségünket szeretném megmutatni nektek, a webshopunkat. Itt találjátok meg a kínálatunk körülbelül ötvenféle termékét, melyek jó része hozzáadott tej, szója, glutén, pálmaolaj mentes!

Azon túl hogy minden termékünk saját fejlesztésű, nagyon fontos számunkra hogy környezetbarát csomagolásban és minél egészségesebb finomságokat készítsünk számotokra. Hamarosan egy datolyás különlegességgel is előrukkolunk, de erről, valamint az alapanyagainkról bővebben, majd legközelebb mesélek.

Addig látogassatok el webshopunkba és kóstoljátok meg a 70%-os mézes étcsokinkat, és a többi büszkeségünket is. 

Jó kóstolást mindenkinek! 😊 Palotai Dániel

Weboldal

Facebook

Instagram

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...