Válassza az Oldal lehetőséget

„Szenvedélyem a varrás és a kertészkedés” – interjú a Lavandream megálmodójával
„Szenvedélyem a varrás és a kertészkedés” – interjú a Lavandream megálmodójával

Szerző:
Balassa Margó

2020.12.04.

Olvasási idő:

Olvasási idő: 4 perc

A Lavandream weboldaladon hulladékmentes termékeket, vegyszermentes fűszernövényeket lehet vásárolni, amelyek Teller Andrea keze munkáját dicsérik. A fűszernövényeket ráadásul lebomló, tőzeg cserépben kerül a piacra, ezzel is védve a környezetet. Igazán nagyon jó ötlet, és a varrásaid is nagyon szépek és hasznosak. Mesélj róla kicsit, mi indított el ezen az úton?

A kert mindig életem része volt, kertes házban nőttem fel, nagyszüleim állatokat tartottak, gazdálkodtak. Szerencsés vagyok, mert úgy nőhettem fel, hogy a környezetvédelem, hulladékmentesség, a természettel való együttélés természetes volt számunkra, ebben éltünk és élünk ma is. Nagyapám szőlősbirtoka az Öreghegyen rengeteg élményt és emléket adott gyermekként, habár akkor nem éreztük, de maradandó nyomot hagyott az értékrendünkben.

Fiaink pár évesek voltak, mikor saját házba költöztünk, a kertet fokozatosan magunk alakítottuk ki. Kezdetben leginkább a fűgondozás feladata hárult rám, mert focizáshoz nem sok virág kellett, de ahogy nőttek a gyerekek egyre nagyobb teret kapott kertszenvedélyem, és elkezdtem növényeket gyűjteni. A fűszernövényeket elsősorban főzéshez használtam, amiből sok volt, rendszerint a barátoknak ajándékoztam el. Egy kedves barátnőm, aki egy helyi bevásárló közösség vezetője, megkeresett, hogy árusítsam náluk vegyszermentesen termesztett növényeimet. Így lettem fűszernövény termesztő.  

A tőzegcserepek ötlete abból ered, hogy növényvásárlásaink során rengeteg műanyag cserép kerül mindig hozzánk, és az ismerősöktől is kapom, mert tudják, fel tudom használni. De elgondolkodtam azon, hogy ha lebomló cserepekben árulnánk, mennyivel kevesebb műanyagot kellene pakolgatni. Persze ez nagy kertészetekben nem biztos, hogy megoldható, mert a növényeket ebben hosszan nem lehet tárolni, vizesen a tőzeg sérülékeny, könnyen szakad. De az én kis “gazdaságomban” megoldható, és örülök hogy ennyivel hozzájárulhatok a műanyagmentességhez. 

Másik szenvedélyem a varrás, amivel 15 éve ismerkedtem meg foltvarráson keresztül, harmadik gyermekünk születése után. Szerelem volt első öltésre, és azóta is az anyagok varázslatos világában élek és dolgozom. Hobbinak indult, mindig kellett a gyerekeknek egy takaró, egy oviszsák, vagy bármi ölthető, Anya meg tudta csinálni. Rengeteg oktatáson, tanfolyamon igyekeztem elsajátítani a legapróbb praktikákat, amiket sokszor az iskolában sem tanítanak. Így kialakult egy saját stílus, ízlésvilág, amire leginkább a természetes anyagok, a natúr és pasztell színek, az apró virágok és a pöttyök jellemzőek. 

Jön a karácsony, az ajándékozások ideje, milyen termékeid vannak, és kinek ajánlod? Legfőképpen a hulladékmentes termékeid érdekelnének, hiszen a magazinunk számára nagyon fontos  a környezetvédelem.

Hulladékmentes termékeimmel szeretném kiváltani a környezetszennyező zacskókat, frissentartó fóliákat, egyszer használatos eldobható tárgyakat. Utazáshoz, bevásárláshoz és lakás minden pontjára kínálok alternatívát, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, és ezzel óvjuk Földünket. Készítek uzsonnás tasakokat, újraszalvétákat, textil bevásárló szatyrokat, arctisztító korongokat, konyhai törlőket, mosogató “szivacsot”, kenyérzsákot és kelesztő kendőt is. A kelesztő kendő egy saját ötlet alapján készült, amit barátnőmmel közösen találtunk ki. Kovásszal sütünk és a már formázott és tepsire tett pizzát, pékárut fóliával takartuk, hogy a tészta ne bőrösödjön, és a kakaós csiga ne fogja meg a konyharuhát. Ezt szerettük volna kiváltani egy mosható verzióval, így a konyharuha egyik felére PUL anyag került, ami letörölhető és mosható. Termékeimet válogatott alapanyagokból, nagyrészt Öko-tex minősítésű és 100% természetes len anyagból készítem. Az újrahasznosítás jegyében régi vásznakból készült ajándéktárgyakat is varrok, amikhez régi kézi szőttes vásznakat és tiszta len anyagot használok. Így minden darab egyedi és megismételhetetlen. 

Textil dekorációs termékeim szezonálisan készülnek, többnyire húsvétra és karácsonyra. De nőnapra, pedagógusnapra, esküvőkre és szinte bármilyen alkalomra szeretik kérni őket, akár levendulával töltve is, amit saját termesztésű szárított virágokból készítek. Az idei karácsonyi kollekció a tavalyihoz hasonlóan piros-fehér színűek. Kedvelem a tradicionális karácsonyi színeket, ezért választottam cukorpálcáimhoz, textil szaloncukrokhoz, kis házikóimhoz, szív díszeimhez ezeket a színeket. Karácsonyi díszdobozban akár ajándéknak is adhatóak, vagy a dobozban évekig nyomódásmentesen tárolhatóak a karácsonyi díszek között. 

Idén ajándékcsomagokkal is készültem a karácsonyra, amiket nemrég nyitott webshopomban már meg is lehet vásárolni. Hulladékmentes uzsonnás csomagok készültek, csodás csillag mintás vászonból 2 féle színben, nőknek és férfiaknak. Ezek limitált darabszámmal készültek és karácsonyig kaphatóak. Emellett kisebb kozmetikai csomagok is vannak, amiben arctisztító korongok és levendulás szemmaszk található, szintén ajándékdobozban.  Az ajándéknak szánt dobozokat az ajándékozott címére is kérhetik a vásárlók, megkönnyítve ezzel az esetleges személyes találkozás hiányát. 

Úgy tudom, hogy indítani szeretnétek egy helyi termelőket összefogó közösségi webshopot. Erről mesélnél kicsit az olvasóinknak?

A fűszernövények és barátnőm kapcsán csöppentem bele a helyi termelői közösségbe. Több helyi termelői piacon is árusítottam idén portékáimat, de sajnos 4 gyermekem és a munkám mellett nem volt időben összeegyeztethető. Legkisebb gyermekünk 3 éves múlt, sok Anyukával beszélgettem, hogy sajnos nincs idejük termelői piacokra járni. Még boltba is ritkán jutnak el, így amit tudnak, interneten szereznek be. Városunkban több piac is működik, de termelői árut, több termelő termékeit összekészítve nem szállít házhoz egyik sem. Barátnőmmel összefogva, aki több bevásárló közösséget is alapított már elindítottunk egy helyi termelői webshopot, ahol helyi őstermelők, kistermelők, kisvállalkozások kínálják termékeiket. Rendelni hétfőtől szerdáig lehet, az összekészített rendeléseket pénteken szállítjuk házhoz. Itt is törekszünk a hulladékmentességre, ezért textil szütyőket varrunk, hogy a termelők abba készíthessék össze termékeiket. A webhop most indult, gerecseszatyor.hu néven megtalálható, Tatabányán és környékén elérhető.

Adventi játékunkra Andrea ezt a nagyon helyes kis tárolót, és a hozzá illő arctisztító kendőt ajánlotta fel ajándékként. Köszönjük, és sok sikert kívánunk a vállalkozásához!

A Lavandream elérhetőségei:

email: lavandream@gmail.com

Telefon: +36704582553

Lavandream

Facebook

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...