Válassza az Oldal lehetőséget

Szívügyem a miniház és a tudatos „élettér-építés”
Szívügyem a miniház és a tudatos „élettér-építés”

Szerző:
Orosházi Erzsébet

2021.10.29.

Olvasási idő:

Környezetvédelem és az otthonteremtés 

Ma egyre fontosabb és már mindenütt szembe jövő téma a környezetvédelem és az ökotudatosság. Ám – különösen az otthonteremtés szemszögéből – ez egyre inkább olyan nagy anyagi terhet látszik jelenteni, amit hazai viszonyok közt csak kevesen tudnak vállalni, a kevesek jó része is csak egy életen át történő eladósodás árán.  

A fenntartható otthonként bemutatott házak, lakások ára az átlagembernek elérhetetlen, ezáltal egyre többekben kezd a „fenntartható” szó hallatán rossz szájíz kialakulni. Ráadásul egyre jellemzőbben ezek olyan igények mentén fenntarthatóak, hogy emellett „okos otthonok” is. Én nem sajnálom a kényelmet az emberektől, de a mesterséges igényteremtést (sőt ezek megteremtésének elvárását) a hazai jövedelmi viszonyok közt etikátlannak tartom.  

Emellett rengeteg olyan termék kerül forgalomba, amit a fenntarthatóság zászlajával próbálnak értékesíteni, egy részük megvásárlásával pedig leginkább csak azt az illúziót vásároljuk meg, hogy tettünk a környezetért.  

Mindezt úgy tartanám hitelesnek, ha lenne választható opció a „kisembernek” is a tudatos életre. Természetesen nem elvárva azt, hogy a tudatosnak kikiáltott életteret egy életre szóló eladósodással váltsa meg, miközben minden más opciót szépen kizárnak a lehetőségek közül.  A használt, de az új elvárásoknak egyáltalán nem megfelelő lakóingatlanok árai pedig követve az elszálló építőanyag árakat szintén elérhetetlen kategóriába kerültek. 

Ma is hiszek abban, hogy van másik út is. Olyan, ami azok számára is járható, akiknek nincsenek tízmilliók a zsebükben. 

Városi gyerekként nőtem fel Budapesten az Üllői úton, de mindig is a vidék, a természet vonzott. Ám az, hogy az ösztönös vonzódásból tudatos teremtés legyen, hosszabb út volt. Ifjú titánként szívesen csapattam volna „keményen”: tanyáról, ökofaluba költözésről álmodoztam. De a szűkösebb anyagiak és a családi háttér hiánya a felelős szülő szerepével társulva mégis más út keresésére ösztönzött.  

Fenntartható otthon eladósodás nélkül 

Ez, illetve az építőiparban eltöltött jónéhány év tapasztalata vezetett a miniház (nem tiny house!!) felé, ami számunkra immár 7 éve működő megoldás. Ahogy mérlegre tettem az okokat, a lehetőségeket és a megoldást, egyre világosabban látom, hogy ez sokak számára járható út lenne. Többeknek oldaná meg a lakhatási problémáját, miközben egy valóban élhető és valóban fenntartható életteret teremt, ráadásul nem elvéve újabb területet az amúgy is egyre jobban visszaszorított természettől. 

Nálam a kert:ház aránya  95:5. A kert ma már nem csak feladatot, de örömet is ad: megtermelhetem élelmiszerünk egy részét, miközben a szemem bárhova nézek, megpihenhet a látványon. A terület korábban „zártkerti” hétvégi házikó volt, részben közművesített. De elhanyagoltan állt, az évek során felhalmozott lomokkal – ahogy áll még több száz csak a környékünkön is.  

Mivel a jelenlegi ház is kicsi (29 m2, ehhez jön a tetőtérben két kis háló) de jól szigetelt, a fűtése sem kerül sokba, nagyon alacsony a rezsink. A régi ház elbontásra került a korszerűtlensége miatt, de az alapja használható volt, így az új épület erre került.  

Fontos a jó tervezés! 

Nem használunk ezerféle háztartási gépet (helyünk se lenne rá) így felesleges vásárlásokkal sem terheljük a Földet. A jó tervezés és a (számomra) igényes kivitelezés segítségével igazi otthont építettünk. Az ablakok szigeteltek, és a ház is megfelelő hőszigeteléssel készült. Fával fűtünk, a teljes idényt kifűti 2 erdei köbméter fa. Eleinte hárman, most már csak ketten lakjuk.  

Bár számszakilag nem számoltam ki, hogy a fenntartási költsége mennyi, de azt gondolom, jobb adatokat ad, mint egy 120 m2-es „okosotthon”, amit gyakran szintén ketten-hárman laknak. És még azt is figyelembe kell venni, hogy az építés során nem sérült növényzet és a mérete miatt kevés építőanyag fogyott.

Persze eszem ágában sincs halálra ítélni az okos otthonokat. Tisztában vagyok azzal, hogy a gazdaság akkor működik, ha ezek is megtalálják a maguk piacát. Jelenleg a környezetvédelem mellett a lakhatás problémája is mélyül, holott itt van egy olyan megoldás, mely mindkét problémára pozitívan reagálna. Csak épp nem támogatott, holott (sajnos) sokaknak még ennek megteremtéséhez is támogatásra, kedvező hitelre lenne szükségük.  

Egyébként épp ez az a pont, ahol pedig a piac farkastörvényeinek szempontjából mégiscsak támogatandó lehetne. Hiszen, ha kisebb mértékben is, de hitelek által az emberek nem fognak olyan mértékben elszakadni a gazdaságtól, mely annak megroppanását vetítené előre. Az itt élő emberek éppúgy vásárolnak – csak kevesebbet és/vagy mást. 

Viszont, ha nem rabszolgának s csak a létfenntartásért güriző gépeknek érzik magukat, boldogabbak, aminek ugyanúgy megvan a társadalmi és gazdasági haszna is. 

Miniházakért Magyarországon Civil Társaság 

A Miniházakért Magyarországon Civil Társaság a kicsi házban élésnek ezen átfogó értékeinek népszerűsítésére jött létre. Hosszabb távon pedig szeretnénk elérni, hogy a miniházak elhanyagolt, de közművesített, így relatív kevés beruházást igénylő, viszont a települések problémás, sokszor kriminalizációval is erősebben érintett területein is teljes jogú lakóépületekként kedvezően hitelezhetőek, a lakáskorszerűsítési támogatásokba bevonhatóak legyenek. Természetesen a házakkal, sőt a telkek állapotával kapcsolatos szigorú megfeleltetésekkel, de ezen megfelelések inkább csak némi munka, igényesség semmint pénz befektetését igénylik.  Ez által a területek tisztulása is megvalósulna.

Aktuálisan épp a napelemes rendszerek támogatását lehetne említeni, ami jelenleg az ilyen területeken elhelyezkedő életvitelszerű lakhatást szolgáló, de jogilag lakóházként nem jegyezhető épületekre jelenleg nem igényelhető. Holott ezeknél az épületeknél teljes mértékben kiválthatná például a fafűtést, egy hőszivattyú segítségével akár a teljes összkomfortot biztosítva. Ez nagyban emelné a lakhatás komfortszintjét, miközben szinkronban van az ökotudatos törekvések megújuló energia-használatára irányuló részével.  

Ugyan sziget-rendszerű napelemre ez a pályázat nem szól, de egyre nagyobb igény mutatkozik rá akár önköltséggel is off-grid (hálózatoktól független) élettérként, ha olyan hitelezéssel tudnák finanszírozni, ami a pénzügyi tudatosság mércéjével is vállalható. Azonban jelenleg csak szabad felhasználású hitel jöhet szóba, ami az általánosan szükséges összeg mértékének erejéig már egyáltalán nem tekinthető felelős választásnak.  

Igaz, hogy az így felépült otthonok lakói (különösen ha off-grid otthon) a gazdaság számára egyre kevesebb közvetlen pénzben mért hasznot fognak hozni, de ideje belátni, hogy az állandó növekedés összeomlásra ítélt. Saját szavaim helyett sokkal hitelesebb magyarázat lehet meghallgatni a következő beszélgetést Csányi Vilmossal:

Csányi Vilmos, etológus, író – Friderikusz Podcast

Csányi ugyan a mindenkinek járó alapjövedelemről beszél, mint hosszú távon szükséges megoldásról és ehhez kiváló átmenet lenne teret adni azon keveseknek, akik az önellátás felé törekednek. 

Hiszem, hogy amit az ember igazán akar, ahhoz megtalálja a megfelelő eszközöket, vagy épp a megfelelő eszköz találja meg őt. 

Társaságunk egyelőre önkéntességi alapon döcög, hárman vagyunk többé-kevésbé tevékenyek, s mindannyian a megélhetést adó munkánk mellett végezzük, amit tudunk. De erősen gondolkodunk azon, hogyan tudnánk ezért a célért főtevékenység keretei közt működni, mert biztosak vagyunk a létjogosultságában, szükségességében.  

Rengeteg ötletünk, gondolatunk van arra, hogyan segíthetjük az embereket egy addig számukra ismeretlen élettér/életforma megteremtésében. Úgy, hogy a rendelkezésükre álló anyagi és nem anyagi tőkéjük segítségével váljanak képessé azt az élhető életteret kialakítani, ami hitünk szerint a valós fenntarthatóság mentén épül.  

Nem utolsó szempont az sem, hogy ez a teremtési folyamat ne szétzúzza a családokat, ahogy sok esetben sajnos ma egy építkezés teszi, hanem élményt nyújtva összekovácsolja azt. Ehhez pedig már a tervezés első pillanatában szükség van valós tudatosságra.  

Olyan komplex szolgáltatásban gondolkodunk, mely nem csak egy házat tervez vagy alakít át, hanem felmérve az adott építésbe/átépítésbe belevágók egyéni adottságait, átadjuk azokat az ismereteket, melyekkel a saját kezűleg elvégezhető munkákat meg tudja csinálni. A többihez pedig olyan szakembert biztosítanánk, aki az adott munka szakembert igénylő fázisát megcsinálja a tulajdonosok segítségével, nem pedig saját brigáddal hajlandó és tud dolgozni.  

Megadjuk a szakszerű anyaglistát, melyre szükség lesz a kivitelezéshez. Folyamatos tanácsadással segítenénk a kivitelezést. A kert hasznosítására vonatkozóan is szakmai segítséget adnánk.  

A cél összességében az lenne, hogy olyan megoldásokat találjunk, melyek nem lépik túl az egyén reális lehetőségeit. Ezek egyelőre csak tervek, megvalósításuknak pillanatnyilag financiális akadálya van. De hiszem, hogy amit az ember igazán akar, ahhoz megtalálja a megfelelő eszközöket, vagy épp a megfelelő eszköz találja meg őt. 

Kapcsolódó cikkünk: Miniház saját kezűleg – interjú Orosházi Erzsébettel

Miniházakért Magyarországon Civil Társaság

Your Cottage

Your Cottage Facebook