Válassza az Oldal lehetőséget

Szuperférgek, amelyek képesek megemészteni a műanyag hulladékot – jó hír a környezetvédelem híveinek
Szuperférgek, amelyek képesek megemészteni a műanyag hulladékot – jó hír a környezetvédelem híveinek

Szerző:
Balassa Margó

2022.06.15.

Olvasási idő:

A Queenslandi Egyetem kutatói felfedezték, hogy egy féregfaj lehet a műanyag újrahasznosításának a kulcsa. 

A tudósok kiderítették, hogy a Zophobas morio (szuperféreg) képes megemészteni a polisztirolt, köszönhetően a bélrendszerükben található bakteriális enzimnek. 

Dr. Chris Rinke és csapata három hétig etette a szuperférgeket, egy csoportnak polisztirolhabot, másiknak korpát, a harmadik csoport pedig nem kapott semmilyen táplálékot. 

„Azt tapasztaltuk, hogy a pusztán polisztirollal táplált szuperférgek nem csak túlélték, de még csekély súlygyarapodást is mutattak” – mondta Rinke doktor. 

“Ez arra utal, hogy a férgek energiát nyerhetnek a polisztirolból, valószínűleg a bélmikrobáik segítségével.” 

A kutatók a metagenomika nevű technikát alkalmazták, hogy több olyan kódolt enzimet találjanak, amelyek képesek a polisztirol és a sztirol lebontására. A hosszú távú cél az, hogy a műanyag hulladékot újrahasznosító üzemekben mechanikus aprítással, majd enzimatikus biológiai lebontással ilyen enzimeket állítsanak elő. 

„A szuperférgek olyanok, mint a mini újrahasznosító üzemek, amelyek a szájukkal felaprítják a polisztirolt, majd a bélrendszerükben lévő baktériumokkal táplálják” – mondta Rinke. 

Remélhetőleg ez segíteni fogja a műanyaghulladék újrahasznosítását és csökkenti a hulladéklerakók számát. 

A kutatás társszerzője, Jirau Sun elmondta, hogy célja a bélbaktériumok laboratóriumi szaporítása és további tesztelése a polisztirol lebontó képességének.   

„Ezután megvizsgálhatjuk, hogyan tudjuk ezt a folyamatot egy egész újrahasznosító üzemhez szükséges szintre felfejleszteni” – mondta Jirau Sun. 

Dr. Rinke elmondta, hogy ezen kívül még számos lehetőség kínálkozik a műanyaghulladék biológiai lebontására. 

Forrás