Válassza az Oldal lehetőséget

Társasjáték a családnak, kicsiktől a nagyokig
Társasjáték a családnak, kicsiktől a nagyokig

Szerző:
Kőtörő-Sleisz Anna

2021.06.01.

Olvasási idő:

Közeledik a nyár, előkerülnek a tollasok, labdák, ugrálókötelek, hiszen végre egyre több időt öltünk a szabadban. Érdemes gondolni az esősebb időkre is, amiből mostanában bőven kijut. Mi lehetne szórakoztatóbb a borongós napokon, ha nem szeretnénk az ablakban csüngve várni a napsütésre? A társasjáték!

A társasjáték az, amit gyakorlatilag télen és nyáron egyaránt bevethetünk, ha beszorulunk a szobába. Jó móka társasággal is, így nem kell kimondottan a zuhogó esőre várni, ha játszani szeretnénk.

Mindenki számára élvezetes társasjátékok

Vannak társasok, melyek már egész kicsi kortól is élvezetet nyújtanak, akár különböző korú gyermekek számára is. Ilyen a Dobble Kids. Különböző figurákat kell megtalálni, amik két kártyán azonosak. Mi sokat nevetünk azon is, mikor nem jut eszünkbe hirtelen az állat neve, és mindenféle mókás szóval igyekszünk helyettesíteni. A Kids verzió 3-4 éves kortól, az original Dobble 6 éves kortól ajánlott.
Méretének köszönhetően akár a strandra is magatokkal vihetitek.

Picik körében nagy divat a Bogyó és Babóca társasjáték. Többféle verziója is létezik, az egészen egyszerűtől – memóriajáték, lépegetős -, az összetettebbekig. Kirakózzatok, kártyázzatok, mókázzatok Bogyóval és Babócával.

Aki odavan a stratégiai játékokért, mindenképpen szerezze be a Catant. Építs, terjeszkedj és fejlessz, hogy te légy a legügyesebb telepes. 10 éves kortól ajánlott, de saját tapasztalat alapján már a 6 évesek is élvezettel alkotnak stratégiát és dolgoznak azon, hogy az ő bábuik nyerjék a legnagyobb teret.

Nagy kedvencünk a Hive, melyet az angyalkák hagytak a karácsonyfánk alatt még decemberben. Bár jómagam nem undorodom az élő bogaraktól és rovaroktól sem, itt neked sem kell attól tartanod, hogy lábuk kél. A játékhoz tartózsák is jár, így akár baráti összejövetelre, akár a vízpartra is magatokkal vihetitek, hogy előkapjátok egy menetre. A stratégia itt is fontos szerepet játszik, nem árt tudni, melyik rovarral mennyit és merre tudsz mozogni. Egyetlen hátrányát tudom csak megemlíteni, mindössze két játékos játszhatja, azonban minimeccseket is rendezhettek, hogy kiderüljön, ki a legnagyobb taktikus. 9 éves kortól ajánlott, de szintén tapasztalatok alapján a 7-8 évesek is simán túljárnak a többiek eszén.

Kedvenc társasjátékaim

Személyes kedvencemet sem hagyhatom ki a felsorolásból. Méreténél fogva nem az a tipikus “utazós társasjáték”, de mi mégis gyakran fogadjuk útitársnak, hiszen hihetetlenül élvezetes a játék menete, ráadásul mi dönthetjük el, milyen hosszúra nyúljon a játékidő. Már csak a nevét nem írtam: Az ezüst-tó kincse. Szerezd meg a legtöbb területet, ahol bányászni, halászni és vadászni lehet, a többiek pedig pengessék ki neked, ha rálépnek. Gyűjtsd be az aranyrögöket, kerüld el a rablókat, és légy te a legvagyonosabb játékos a társasjáték végére.

Végül, de nem utolsósorban, akár többen is játszható asszociációs játékot ajánlom, ami nem más, mint a Dixit. 8 éves kortól ajánlott ez a díjnyertes társasjáték, ahol képekről kell állítást mondanod, illetve kitalálnod, melyik képről beszélhetett a mesélő. Vigyázz, mert az sem jó, ha mindenki kitalálja a saját meséd rejtette kártyát, illetve ha senki sem. Nehéznek tűnik, de hihetetlenül érdekes játék.

Ki nevet a végén? Ez az, amit tényleg senkinek nem kell bemutatnom. Ismeri fiatal és idős, férfiak, nők, gyerekek, mindenki.

Ezek voltak azok a társasjátékok, amiket a leggyakrabban veszünk elő, habár kétszer ennyiről is tudnék írni, hiszen a legnagyobb csatákat mindig az Unoval vagy a Soloval vívjuk. A Twister pedig már csak hab a tortán, ember legyen a talpán, aki a végéig talpon marad.
Tény, hogy legtöbbször esős időben játsszunk velük, de családi és baráti összejövetelekkor sem maradhat ki egy-egy jó kis játékparti. Visszük magunkkal a strandra, nyaralásra és a nagyihoz is.
Ha pedig kimulattad magad és valami másra vágynál, olvasd el Adri 6+1 kihagyhatatlan romantikus könyv tippeit.

Felhasznált “irodalom”:
https://www.okosjatek.hu/