Válassza az Oldal lehetőséget

Te mikor érezted úgy legutoljára, hogy nem bírod és pattanni fogsz? 
Te mikor érezted úgy legutoljára, hogy nem bírod és pattanni fogsz? 

Szerző:
Rózsa Ella

2022.05.17.

Olvasási idő:

Évekkel ezelőtt apró kis hólyagokkal indult, amik baromira viszkettek.

Álmomban sokszor véresre vakartam magam mindenhol. Aztán ezekből a pöttyökből egybefüggő hatalmas vörös foltok lettek, amik hol viszkettek, hol égtek. Aludni sem lehet tőlük rendesen, mert akkor is elkapja az embert az inger és vakarja. Folyamatosan. Ez pedig borzasztóan fáj. 

Felírtak mindenféle csodakrémet, gyógyszert, sprayt, gélt, amiket minden alkalommal használtam is, de sosem szüntették meg a problémát. Megjártam mindenféle bőrgyógyászt, volt, aki a hajfestékre fogta (1 hónapos lenövéssel), volt, aki szerint nap vagy hideg allergia. Sőt megjártam a liszt, tej lépcsőfokokat is (de ezt elvetettem, mikor terhesen a cukorbetegség miatt semmi ilyet nem ettem és akkor is megjelentek a kis mocskok). Amikor felújítottunk, akkor azt mondták a glett, festék és bármi, ami ehhez köthető. 

A legutolsó bőrgyógyász, akinél jártam azt mondta, hogy ha ezt a sok mindent már kilőttem, akkor nagyon valószínű, hogy csak elegem van.

Kerülni kellene a stresszt, mondta. Ezen olyan halk, nőies, cuki kuncogással felnevettem, hiszen ki hallott már Tele a tököm! betegségről? Egyáltalán van a világban bárki, aki nem stresszel néha? Egyszerű csalánkiütés a stressztől… 

A kedvencem, mikor valaki megkérdezi mik rajtam ezek a sebek. Elmesélem, hogy hát, igen kicsit sok volt ez az időszak és attól, amire rendszerint az a válasz: Ne idegeskedj! Komolyan? Nagyon sok minden foglalkoztat, mindent képes vagyok a szívemre venni és amikor lehet, cipelem a szeretteim terhét. Mondogathatom azt, hogy valami nem érdekel (próbáltam), de attól még befészkeli magát az agyamba a probléma. 

Jó, igaz én tényleg mindenen képes vagyok befeszülni… Ha sikerül, keresem hol bukhatok el, ha nem, akkor mérgelődök, de már újratervezek. Ha jó, azt várom mikor múlik el, ha rossz, akkor hajtom a megoldást.  

Tény, hogy észrevettem akkor kezdődik, mikor már elérem a tűréshatárt. Van, hogy néhány pöttyöcske jelenik csak meg, aztán fel se fogom és már eltűnnek, máskor az egész testem foltokba borul és hetekig szenvedek.  

Kiderült, hogy a csalánkiütés, a pikkelysömör, az ekcéma, az akné, a rosacea, sőt még a herpesz is súlyosbodik, ha valami miatt nagyon sokat idegeskedsz. Amikor már istenesen eleged van mindenből, ha sokat szorongsz, pánikolsz, depizel vagy levert vagy, az legyengíti az immunrendszert. Megjelennek a kis dögök, ezért még idegbetegebb leszel, ez pedig tetézi a bajt. Csodás ördögi-kör. 

Ma már nagyon sokan bőrbetegségekkel kerülnek pszichológushoz, mert a sima bőrgyógyász, esetleg háziorvos nem tud velük mit kezdeni. Én nagyon örülnék, ha ez a találkozó minél messzebb lenne a jövendőbeli orvosommal… 

Mivel már tényleg hihetetlenül elegem van abból, hogy úgy nézek ki, mint valami most felfedezett bőrbaj kétlábon járó nulladik betege, úgy döntöttem változnom kell.  

Mostantól nem fogom be, ha bánt valami!

Ha valakihez nincsen kedvem, nem fogok úgy tenni, mintha örülnék neki. Ha nem akarom, hogy az otthonomban olyan rontsa a levegőt, akitől idegbajt kapok, hát nem fogom beengedni. Ha valaki felhúz, ott helyben fogom elküldeni melegebb éghajlatra. Nem pedig napokig rágódok, majd és agyalok, hogy mit is kellett volna mondanom. 

Nem tudom Te, kedves olvasó, mennyire vagy jól nevelt? Hányszor haraptál inkább az ajkaidba, csak ki ne csússzon valami káromkodás a másik fél számára. De én mostantól befejeztem a jókislány szerepét. 

Tedd a kezed a szívedre! Hányszor nem akartál Te egy összejövetel házigazdája lenni? Hányszor szidtad magadban az anyósodat, apósodat, mert megint beleszólt a gyereknevelésbe és úgy egyáltalán kérdezés nélkül állított be hozzátok? Nem akartál még kikiabálni a szomszédnak az ablakból, hogyha még egyszer reggel 7-kor kezd füvet nyírni, akkor átugrasz hozzá és alárakod? Igazam van? 

Te mikor érezted úgy legutoljára, hogy nem bírod és pattanni fogsz? 

Ezerrel keresgélem a stressz-levezető módszereket is, de úszni maximum bálnázva tudok, a jóga meg nem az én világom. Futni pedig akkor fogok, ha valami nagy ember kerget és biztosan nem tudom magam megvédeni. 

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...