Válassza az Oldal lehetőséget

Teréz anya – a szeretet misszionáriusa
Teréz anya – a szeretet misszionáriusa

Szerző:
Czillei Tünde

2021.08.27.

Olvasási idő:

Nem kerek évforduló a 111. év (Teréz anya születésnapja) de meg kell emlékezni róla. Amikor annyi emlékezésre nem méltó embert “ünnepelünk”, az igazi emberség ne sikkadjon el.

Pedig Teréz anya egy fogalom. Sokak szerint szent. Én ez ellen tiltakozom! Amikor holt tárgyak, uralmi jelképek, véreskezű, családjukat is kiirtó uralkodók szentnek nyilváníttatnak, akkor ez a tiszta szívű, minden szenvedőn segíteni próbáló kicsi, törékeny asszony ne kapja ezt a jelzőt!

Könnyű jótékonykodni a megunt feleslegből, melldöngetve kiposztolni, hogy milyen jók vagyunk, lám segítjük a szegényeket. Nemcsak bútor kell a hajléktalannak, ruha az éhezőnek, büntetés az alamizsnát kérőnek… Hanem emberszámba venni a hasznot már (vagy még) nem hozó, emberi erőforrásnak nem számítható számkivetetteket!

Teréz anya maga is szegény volt, de hitt benne, hogy az emberek nem mind süketek és vakok. Ha felnyitják a szemüket (vagy ha van aki felnyitja), akkor meglátják az embertelenséget az emberek között.

Ő vállalta ezt a szerepet: megláttatni az emberekkel sokak nyomorát, kiszolgáltatottságát és tenni akart ez ellen. Minden követ megmozgatott, a pápától kezdve az egyszerű, jólelkű emberekig, hogy segítsenek, hogy segíthessen. Sokan álltak mellé és sokan folytatják azóta is az Ő munkáját. Érző szívű emberek próbálnak könnyíteni az elesettek, megnyomorítottak – legyen az ember, vagy állat – sorsán.

Persze, ahol az összekuporgatott adományokat, segítséget megadóztatja, megsarcolja az állam, ott nehéz jó lélekkel gyűjteni. De muszáj, mert sok a rászoruló!

Teréz anya csodálatos példát adott emberségből!

Higgyünk benne, hogy egyszer majd nem a gyűlölködés, hanem az Ő szellemisége fogja irányítani a világot!

Részletek Teréz anya beszédéből a Nobel-békedíj átvételekor 

Fotó: nlc.hu

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...