Válassza az Oldal lehetőséget

Térkép önmagunkhoz – művészetterápiáról és az anyaságról beszélgetünk Feketéné Kovács Jucival
Térkép önmagunkhoz – művészetterápiáról és az anyaságról beszélgetünk Feketéné Kovács Jucival

Szerző:
Balassa Margó

2021.02.06.

Olvasási idő:

Nagy örömmel követem figyelemmel, hogy Magyarországon is egyre jobban terjednek ezek a remek önismereti és lélekgyógyító tevékenységek, mint a biblioterápia, erdőterápia és művészetterápia.

A mostani riportom alanya egy olyan vállakozó anyuka, aki a pici gyermekei mellett jutott arra a felismerésre, hogy anyává válni nem olyan egyszerű, mint ahogy azt elképzelte, vagy ahogy azt maga körül látta, és a művészetterápia eszközeivel szeretne segíteni saját magának, és a többi anyukának is.

Meglepődtem először a névválasztáson: anyatérkép. Aztán azt gondoltam ki belőle, hogy milyen jó név: térkép önmagunkhoz. Ez volt vele a célod, vagy valami más vitt rá, hogy ezt a nevet válaszd?

Nagyon jól gondolod. A térkép szimbóluma volt számomra nagyon beszédes, hiszen pont arra az útkeresésre utal, amelyet az Anyává válás alatt sokszor megtapasztalunk. Mindemellett a térkép a művészetterápiás feladataim között is gyakran felbukkanó motívum, szuper eszköze annak, hogy rátekintsünk az útra, amely mögöttünk, alattunk, előttünk van.

A saját tapasztalataim alapján felismertem, hogy nagy tabuk ölelik az Anyaságot és szerettem volna abban segíteni, hogy másokat ne zárjon négy fal közé ez a sok nehéz érzés, hogy lehessen beszélni arról, hogy az Anyaság nehéz.

Valóban, senki nem készít fel bennünket, amikor nagy örömmel és boldogsággal várjuk a gyermekünket, hogy mekkora változás vár ránk. A sok teendő mellett a szervezet is hatalmas átalakuláson megy át, és a kettő együtt nagy terhet ró az anyukákra. Miben segítenek a foglalkozásaid? Hogyan működik a lélek szintjén ez a segítés, a támogatás?

A foglalkozásaim lehetőséget nyújtanak az Édesanyáknak arra, hogy újra önmagukra figyeljenek. Ahogyan Te is mondtad, hatalmas változás történik bennük és egy csecsemő mellett, vagy akár egy totyogós mellett is nagyon nehéz dedikáltan a lelki folyamatainkkal foglalkozni, pedig ez nagyon fontos.

A művészetterápiás alkotás kikapcsol, kiemel a hétköznapokból. Az alkotások által, pedig láthatóvá válnak olyan belső tartalmaink, amelyeket eddig nem feltétlenül láttunk, vagy láttattunk. Ez pedig abban segít, hogy ezután már tudatosan megdolgozhatóvá váljanak az eddigi belső konfliktusaink, dilemmáink.

A foglalkozások másik felbecsülhetetlen értéke az a sorsközösség, amelyet egy ilyen kis Anyai közösség jelent. Ez lesz az a biztonságos közeg, ahol meg lehet élni, hogy nem vagyunk egyedül a nehézségeinkkel, és ez lesz az a közeg, ahol nem kell a „tökéletes Anya” szerep mögé bújnunk. Filterek nélkül vállalhatjuk fel magunkat, amely az elfogadás egyik fontos lépcsője.

Négyféle terápiás módszert alkalmazol, melyek ezek, és hogyan képzeljük el a gyakorlatban?

Pszichoanalitikusan orientált elméletre, és művészetterápiás módszerre épülő képzést végeztem, amelyben négy művészetterápiás technika használatában szereztem jártasságot. Ez a képzőművészet, mozgás, zene és a biblioterápia. Azt, hogy az aktuális csoporton, foglalkozáson, vagy egyéni konzultáción milyen módszert használunk, azt minden esetben a téma, és a csoport sajátosságai határozzák meg.

Ami viszont nagyon fontos, hogy bármire is kerül sor, soha nincs szükség művészeti ismeretekre, tapasztalatra, hiszen az általam használt módszerben nem az esztétika, hanem maga az alkotási folyamat, és az alkotásra való rátekintés kerül fókuszba.

És van még valami: Anyaság fókuszban dolgozom, az élő csoportjaim sajátossága, és úgy hiszem egyik értéke is, hogy a találkozóinkon az Édesanyák a gyermekeikkel együtt vehetnek részt. Legtöbb esetben 8 Édesanya és 9-10 picibaba/totyogó társaságában folyik az önismereti munka. Ennek megfelelően mindig olyan feladatokat dolgozok ki, amely ilyen kedves társaságban is megvalósítható.

A honlapodon láttam egy különleges, Alkotóbox elnevezésű projektedet. Mesélj erről egy kicsit, mit tartalmaz ez a program.

Ez egy szív projektem. Az Önismereti Alkotóbox keretén belül az alkotás és az Énidő házhoz megy. Minden hónapban egy mesés dobozban érkeznek az Édesanyákhoz a művészeti eszközök, amelyekkel elkészíthetik alkotásaikat. Az Anyaság fókuszú témáinkkal pedig egy zárt csoportban dolgozunk, ahol különböző feladatok, kérdések által segítem az önismereti munkát. Itt kerül sor az online, de élő csoportfoglalkozásokra is, amelyeken az elkészült alkotásokat beszéljük át.

Januártól az Alkotóbox már egyéni művészetterápiás konzultációk keretében is elérhető. Ebben az esetben, egy ingyenes első konzultációt követően, egyéni feladatokat dolgozok ki a hozzám forduló számára, és teljesen személyre szabott Alkotóboxot állítok össze. Arról, hogy miket tartalmaz még, mindent megtalálhattok a facebook oldalamon: Anyatérkép.

A pandémia miatt sok vállalkozás ment tönkre, egyrészt, mert nem lehet közösségbe menni, másrészt jobban meggondolja mindenki mennyit, és mire költsön. Az Anyatérkép megérezte-e ezeket a változásokat? Mit tettél, hogy átvészeld ezt az időszakot?

Természetesen megéreztem a változásokat, de elsősorban a lelkemben, hiszen a személyes találkozások most jó ideje elmaradtak, és hiányoznak nagyon az „Anyukáim”, már nagyon vágyom, hogy újra élőben, személyesen tudjunk csoportozni, beszélgetni.

Más tekintetben, egy „véletlen” egybeesés okán, készültem is erre a helyzetre, hiszen 2020. júniusában született a 3. gyermekünk, így előzetesen erre készülve dolgoztam ki az AnyaTérkép Önismereti Alkotóboxot, hogy amíg jómagam is picibabázok, legyen lehetőségem otthonról támogatni az Anyukákat. Azóta már a 2. Alkotóboxos csoport indult el, úgy tűnik, hogy a pandémia miatt most nagy szükség is van az ilyen formájú kapcsolódásra.

A te életedben milyen változást hozott a művészetterápia? Ha most lennél döntés előtt, ismét ezt a szép hivatást választanád?

Az sosem volt kérdés, hogy segítő hivatást fogok választani, az pedig, hogy társamul a művészetterápia szegődött, egy nagyon hálás dolog. Nagyon értékesnek tartom azt, amit adni képes, ahogyan utat mutat, vagy éppen feszültséget old. Én magam is használom és használtam is világ életemben, csak akkor még nem tudtam, hogy ez egy „terápiás” hatása a művészetnek.

A mindennapokban sokszor alkotok közösen a csoportokkal, vagy készítem el magam is az önismereti elmélyülés feladatait, az ingyenes facebook csoportomban: Anyává válni – Művészetterápiás Önismeret Édesanyáknak

Az alkotás mindig tud valami újat mutatni, ha figyelünk. Én most tervezem, hogy ismét kórusban fogok énekelni. Számomra a zene, az éneklés hozza meg azt a felszabadulást, amelyre szükségem van. Anyaként ezt az altatók éneklésében élhettem meg, remélem a gyermekeim számára is értéket nyújtva.

Kinek, vagy minek köszönheted, hogy kapcsolatba kerültél a művészetterápiával? Hol végezted el ezt a képzést, és ajánlod-e másnak is ezt az iskolát?

A művészetterápiával elsőként az ELTE szociális munka szakán találkoztam, ahol némi ízelítőt követően, végül ebből is írtam a diplomamunkám. Ezt követően, a Magyar Művészet- és Szocioterápiás Közösségépítő Egyesület 3 éves képzésén sajátítottam el az igazi szakmai alapokat, Nagy-György Attila kezei alatt, akinek életem végéig hálás leszek azért a mintáért, amelyet mutatott szakemberként. Támogatását szupervízió keretében azóta is élvezhetem.

Az MMSZKE képzését szívből ajánlom azok számára, akik hívást éreznek. Szemléletet, mintát és természetesen szakmai alapokat kaphatnak egy olyan emberközeli közegben, amely nagyon különlegesnek számít a felnőttképzések tárházában.

Feltétlen megemlíteném még Orosz Katalint, akitől a segítői jelenlét, az egyéni segítés alapjait sajátíthattam el. Kati nem csupán tanító számomra, hanem egy példakép is.

Nagyon hálás vagyok az életnek, hogy a segítő pályára léptem. Mindaz, ami itt fogadott, a lelkemnek szólt és békét hozott. Békét abban, amit talán mindig is éreztem, de elhinni soha nem mertem. Úgy, ahogyan a művészet sem egy mérhető valami, úgy a jó segítő sem egy papírok által behatárolható személy, ahogyan a segítő folyamatban, úgy a segítő személyében is az ember a fontos. Mindvégig ezt kutattam és most végre meg is érthettem és magamévá is tehettem azt a tudást, amilyen módon Én Feketéné Kovács Judit művészetterapeutaként, mentálhigiénés segítőként kapcsolódni tudok a hozzám forduló emberekhez.

Köszönöm az interjút, sok sikert, sok-sok „ügyfelet” kívánok neked, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy testileg és lelkileg is minél egészségesebb legyen a társadalmunk, mert meggyőződésem, hogy abból valamennyien profitálhatunk.

Tel: +36 70 381 6268

Email: info@anyaterkep.hu

AnyaTérkép

Facebook