Válassza az Oldal lehetőséget

Tetoválása már Ötzinek is volt! – interjú Szabó Zsanett tetováló művésszel
Tetoválása már Ötzinek is volt! – interjú Szabó Zsanett tetováló művésszel

Szerző:
Rózsa Ella

2022.05.13.

Olvasási idő:

Olyannyira vagyok a tetoválás szerelmese, hogy nekem is tíz felett van már a száma. Habár imádom az összes testmódosítással kapcsolatos dolgot, mégis ez marad az örök szerelem. A férjemmel még azt terveztük az esküvőnk előtt, hogy nem gyűrűt húzunk az ujjunkra, hanem ott készül majd egy tetovált gyűrű. A gép meghalt (pedig még az anyakönyvvezető is örömködött, hogy ez lesz az első ilyen esküvője) a tetoválásunk viszont ennek ellenére elkészült. 

Azt mondják, miközben egy tetoválást készítenek neked, máris a következőn agyalsz. Ez tényleg így van, saját tapasztalatból tudom. Szóval aki erre adná a fejét biztos lehet benne, hogy nem fog egy darabnál megállni. 

Hál’istennek már egyre kevesebb diszkriminációval kell megküzdeniük a tetovált embereknek, viszont még így is vannak, akik azt gondolják varratni bűn. A “tattoo” szó a tahiti “tatu” szóból származik, aminek a jelentése: nyomot hagyni valamin. A legelső ismert emberi tetoválást Ötzi viselte, akinek korát kb. 5000 évesre becsülik. Szóval nem ördögtől való dolog. Többek között ezekről beszélgettünk Weiszné Szabó Zsanettel, a Zsanette tetoválószalon tulajdonosával. 

Mikor és miért kezdtél el a tetoválással, mint szakmával foglalkozni?  

Hét éve álltam neki tetoválni, viszont már hetedik osztályos koromban eldöntöttem, hogy tetováló szeretnék majd lenni, ha nagy leszek. Egész óvodás korom óta a művészet, a rajzolás és a kreativitás az életem része volt és nem szerettem volna, ha ez eltűnne, feledésbe merülne. A mai napig úgy érzem, hogy ez az, ami igazán érdekel az életben, a tetoválás az, amit úgy tudok csinálni, hogy nem tudom megunni. Az biztos, hogy nem olyan, mintha mondjuk egy gyárba kellene mennem minden nap dolgozni. 

Neked hány mintád van?  

Hát fogalmam nincsen… 10 darab mintáig számoltam, azóta meg úgy vagyok vele, hogy amikor egyszer végre körbe érek a testemen úgy, ahogy szeretnék, akkor úgyis egy egész lesz az összes. 

Szerinted mi a jellemző: ma már jobban átgondolják az emberek, hogy hova és milyen mintát varratnak, vagy még mindig van, aki csak egy divathóbortot él ki ilyen formában?  

Nagyon változatos az, hogy az emberek miért is tetováltatnak. Vannak, akik éveket gondolkodnak rajta és vannak, akik hirtelen kitalálnak valamit és azt akkor most azonnal fel kell varratni.  

A divathóbort az folyamatosan jellemzi az embereket. Ennek a legjobb példája a maori tetoválások vagy a nonfiguratív minták. Sok esetben rám is sokszor úgy kerülnek a minták, hogy szebbnek látom a testemet, ha van rajtam pl. egy szép rózsa. Ezáltal jobban érzem magam a bőrömben. Ezért most már azt mondom nem feltétel például a jelentéstartalma, hanem akár egy konkrét jelentés nélküli tetoválás is sugározhatja kifelé az énemet, hiszen nekem az valamiért megtetszett. 

Érdekes, én pont fordítva vagyok bekötve. Minden tetoválásomnak van értelme eddig, szerintem nem volt még olyan, ami csak megtetszett és azért került volna rám.

Javarészt kik járnak hozzád? Még mindig él a sztereotípia, hogy csak a férfiaknak való? 

Nagyon vegyes: férfiak és nők, 18 évestől 65 évesig minden korosztály megfordult már nálam. De nyilván a legtöbb a fiatal, akik most kezdik felfedezni a tetoválások szépségét. Szeretem azokat a pillanatokat is, amikor idősebbek jönnek és végre a mai korban kifejezhetik ők is szabadon önmagukat a tetoválásokkal. 

Én pont ilyennek képzelem el magamat, hogy 80 évesen jöhetnek a dédunokákról szóló képek is. Volt olyan, amikor azt mondtad nem vállalsz el egy munkát? Nekem például mániám, hogy legalább egy apró részlet más legyen, mint ami esetleg szembe jöhet velem az utcán. 

Eddig még nem volt erre példa. Szerencsére nagyon jó vendégeim vannak, főleg akik régóta járnak hozzám. Ha betegek, akkor szólnak előre és választunk új időpontot. Szerencsére ittasan se jött hozzám még senki, de ha jött volna akkor tuti nem vállaltam volna el. Ha pedig borzasztó mintát küldenek, akkor meg mindig kitalálok valami jobbat. Ha már csinálunk valamit, akkor az szép és esztétikus legyen, ne pedig ízléstelen. Az extrém helyektől pedig nem ódzkodok.  

Ki nem tetováltathat? (Kor, betegség, ittasan, terhesség stb.)  

Amit tapasztaltam eddig, hogy akinek nagyon-nagyon erős fém allergiája van, ők mielőtt tetováltatnának kérjenek a tetoválójuktól egy allergia tesztet, hogy bírni fogják-e az adott festéket. Erre ugyan nagyon minimális esély van, de sosem alszik az ördög. 

Az ittas állapot nálam kizáró ok. Ilyenkor vérbőséget okozhat az alkohol és tetoválás közben jobban vérezhet az ember, ami miatt a tinta sem marad bent a bőrben úgy, ahogyan kellene.  

Ugyanez a helyzet, ha valaki vérhígítót szed. Sokkal hígabb lesz a vére és nehezebb így tetoválni is. 

Terhesség alatt sem igazán ajánlott tetoválni, mert ki tudja milyen hatással lenne az a magzatra. Én is anyuka vagyok és meg se fordult a fejemben, hogy varrassak amíg terhes voltam. 

Mi lenne a tanácsod tetoválás előtt? Emlékszem az elsőre mennyire ráparáztam, mivel rettegek a tűktől. Egy vérvétellel már ki lehet kergetni a világból. 

Először egy olyan minta választása, amit tuti nem fog megbánni az ember. A második tanácsom pedig annak szól, aki az első tetoválására készül: nyugalom sokkal rosszabbra számítasz, mint amekkora fájdalommal jár az egész. Ja és evés ivás előtte mindenképpen. 

Utána?  

Utána pedig a legjobb kezelő a tetoválásra a Bepanthen. Én is ezt használom lassan már 10 éve a sajátjaimra.  

Kerüljék az erős napsütést és a szolit. Egy ideig a strandolás vagy a vízben áztatás sem tesz jót a friss tetoválásnak. A legfontosabb ne vakarja senki se a tetoválását, ha gyógyulás közben viszket.  

Bármi van mindig kérdezzék meg a tetoválót, ha nem biztosak abban, hogy megfelelően gyógyul a tetoválásuk. 

Van esetleg emlékezetes történeted, ami a munkád során történt veled?  

Nagyon sok jó sztorit hallok a munkám során. Én inkább úgy kötöm össze, hogy azért lesz valami a kedvenc alkotásaim között, mert az elkészült embernek sokat jelent. Például az egyik ilyen legkedvesebb mintám az, amikor a párom beteg volt és a motoros klubtársai egy egyforma tetoválást készíttettek magukra, hogy kitartanak mellette és támogatják őt. 

Ez nagyon kedves volt tőlük. Melyik volt a legkisebb és legnagyobb minta, amit készítettél?  

A legkisebb egy pont volt eddig életemben. De rengeteg kis mintát elkészítettem már a szívecskétől a betűkig mindent. Eddig a legnagyobb az egész karos és egész hátas tetoválás volt. 

Ha nem tetováló-művész lennél mivel foglalkoznál? 

Ha tényleg választhatnék, akkor állatokkal foglalkoznék legszívesebben, kutyákkal/lovakkal. Esetleg állatorvos lennék. 

Zsanett munkái megtekinthetőek és a szalonja elérhető a következő linkeken: 

Facebook

Instagram