Válassza az Oldal lehetőséget

Tóth Réka: “Mindig ott volt a kezemben a fényképezőgép”
Tóth Réka: “Mindig ott volt a kezemben a fényképezőgép”

Szerző:
Kőtörő-Sleisz Anna

2020.12.24.

Olvasási idő:

Interjú Tóth Rékával, a WoW Photography tulajdonosával

Tóth Réka, WoW Photography

Réka képeit nézve azonnal két szó jut eszembe. Az egyik természetesen a WoW! A másik pedig, a fantasztikus. Weboldalán megannyi csodálatos fotóban gyönyörködhettem, kedvem lett volna azonnal időpontot foglalni hozzá. Ezen vágyamat csak az húzta keresztbe, hogy december végéhez érve már esélytelen egy ilyen óhaj megvalósítása. Azonban, hogy ti is megismerhessétek, kifaggattam a WoW Photography születéséről, kedvenc fotótémáiról, és arról, mit vár a 2021-es évtől.

Mesélj kicsit a WoW Photography születéséről. Mióta fotózol, s mikor határoztad el, hogy nem csak hobbiból szeretnél ezzel foglalkozni?

Réka: Gyerekkorom óta kedvenc hobbim a fotózás, mindig volt a kezemben egy kisebb fényképezőgép, egy mobil vagy idővel már picit komolyabb fényképező, és mindig megörökítettem mindent, ami tetszett. Ezek akkoriban leginkább tájképek és a családtagjaimról készült képek voltak. Azoktól, akik látták a képeimet, mindig azt kaptam véleményként, hogy jók a meglátásaim és jók a koncepcióim. Pár éve már érkeznek megkereséseim fotózásokra, először leginkább ismerősök és az ő ismerőseik voltak, de végül 2020 év elején döntöttem úgy, hogy a hobbi hivatássá emelkedik, hisz miért is ne foglalkozzam hivatalosan azzal, amit imádok? Időközben megszereztem a hivatalos szakképzettséget is, vettem egy profi gépet, és folytattam a munkám.

Azt hiszem sokan örülnek ennek a döntésednek. A fotókat nézve kétségkívül megcsapja az embert a WoW! érzés. Innen a név, vagy más jelentése van?

Réka: Először is: köszönöm szépen! A válasz pedig: igen, innen.
2020 év elején gondolkodtam el rajta, ha már nem csak hobbiból fotózok, kellene egy név is, és mi legyen az – hát, nem volt egyszerű a döntés. Összeírtam, majd ki is húztam sok lehetőséget, mert vagy már foglalt volt vagy pár ’mondogatás’ után nem tetszett annyira. Megkérdeztem több embert, akiknek fotóztam már, milyen érzést váltott ki belőlük, mikor meglátták a kész képeket, és innen jött az ötlet, ami végül végleges lett.

Nagyon kreatív és egyedi, emellett teljesen érthető, mi is osztozunk a WoW élményben. Milyen témákban fotózol, s van-e kedvenced ezek közül?

Réka: Leginkább embereket szeretek fotózni, ennek pedig több oka van. Szeretem azt, hogy ’ünnep’-ként tekintenek rám, tehát készülnek, várják a megbeszélt időpontot, a hölgyek megcsinálják a sminkjüket, a hajukat, szépen felöltöznek (utóbbiak a férfiakra is érvényesek) és boldogan jönnek. A fotózáson megismerek új embereket, szeretek velük beszélgetni, jó hangulatot teremtünk. A párok arcán és testbeszédén látszik, mennyire szeretik egymást – boldoggá tesz, hogy ezeket a pillanatokat megörökíthetem számukra.

Az emberek fotózásán belül szívesen készítek képeket megismételhetetlen pillanatokról – esküvő -, ill. jegyes- és kreatív fotózás, családi események momentumairól. Megkerestek már ’business look’ jellegű fotózással kapcsolatban is, amikor pl. a honlapjukra kértek pár hivatalos képet magukról az ügyfeleim, ezeknek is szívesen teszek eleget akár egy megfelelő szabadtéri helyszínen, akár a munkavégzési helyükön. Készítettem webshopba tárgyfotókat, izgalmas feladat volt – ill. a saját webshopomba is természetesen én készítem a képeket.

Fotózás a stúdióban vagy fotózás a szabadban?

Réka: Mindkettőt szívesen vállalom, mert mindkettőnek megvan a maga szépsége. Sok szép helyszín van a szabadban és a berendezett stúdiók között is – csak az a kérdés, milyen képeket szeretne magáról, aki felkeres. Egy páros fotózást meg lehet ejteni kül- és beltéren is, ahogy egy ’business look’ stílusú fotózást is, de pl. egy szexi női boudoir fotózáshoz nem ajánlanám a szabadtéri fotózást.

Ehhez mondjuk elég bevállalósnak kellene lenni, megértjük. (nevetés) Láthatóan a munkád a szenvedélyed, ez jól látszik az általad készített képeken, és az oldalad is ezt sugallja. Van-e kedvenc élményed a munkád kapcsán?

Réka: Boldoggá tesz, hogy ez látszik, hisz tényleg így van!
Sok jó hangulatú fotózáson vagyok túl, így nem könnyű kedvencet választani.

Volt már olyan fotózásom, ahol anyukát kicsit kiborították az örökmozgó gyerekei, és félt, nem lesznek jó képek emiatt –  sikerült boldoggá tennem. Volt olyan fotózásom is, ahol a pár férfi tagja kissé kekec hangulatában volt, szerinte épp ott nem voltak jók a fények, ahol fotóztam őket, erre megmutattam neki az ott készült képeket és egyből belátta, hogy igazam van. Voltam már ajándék, mint fotós, a párnak.

A hétköznapi emberek mellett szívesen dolgoznak veled ismert személyek is. Például legutóbb Kiss Balázs, tornász állt a kamerád elé. Mesélsz erről?

Réka: Balázs megkeresett, mert tetszett neki a képeim stílusa, és szeretett volna pár friss képet magáról. Nagyon lelkes lett, mikor szóba hoztam az autójával közös képek lehetőségét, hisz minden férfi egyik szerelme az autója.

Elképesztő számomra, amit Balázs tornászként képvisel, így megtisztelő volt, hogy engem választott fotósának.

Tóth Réka

Készített a fotózás közben egy videót is az oldalára, amiben beharangozta a követőinek a készülő képeit és bemutatott benne.

Ha már a férfiaknál tartunk! Még mindig sokan gondolják úgy, hogy a fotózás nőknek való, kevés férfi készíttet magáról képeket. Te, aki a lencse másik oldalán állsz, mit gondolsz erről?

Réka: A férfiak, azt gondolom, legyenek bármilyen erősek és határozottak az (üzleti) életben, mégis bátortalanok, ha fotózásról van szó. Bízom benne, hogy a képeim által is kedvet kapnak.

Egyre divatosabb a kisállat fotózás, egyre többen szeretnék megörökíteni a kedvencükkel közös pillanataikat. Kisállat fotózás igen vagy nem?

Réka: Én nagyon szeretem az állatokat, így mindenképpen ’igen’ a válaszom! Igazán szép pillanatokat lehet megörökíteni gazdi és kutyusa / cicája /, más állatkája között is.

Mik a terveid a 2021-es évre? Előre tervezel vagy hagyod alakulni a dolgokat, jöjjön, aminek jönnie kell?

Réka: Vannak már megbízásaim esküvőkre a 2021-es évre, ezeken kívül továbbra is szívesen fotózom az említett többi témában is, ill. újdonságokra is nyitott vagyok. Tervezek akciókat az ünnepekre, a karácsonyi fotózások után legközelebb a Valentin-nappal kapcsolatban és nyereményjátékkal is fogok majd újra kedveskedni, így érdemes lesz követni a Facebook ill. az Instagram oldalaimat.

Köszönöm, hogy beszélgettél velem a munkádról, és megosztottad velünk fotós élményeidet. További sikereket kívánunk a 2021-es évre, s még nagyon sok WoW fotót.

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...