Válassza az Oldal lehetőséget

Trollkodás vagy vélemény?
Trollkodás vagy vélemény?

Szerző:
Balassa Margó

2021.04.15.

Olvasási idő:

Szűkebb hazámban, kis lakóhelyemen, van egy facebook csoport, ahol igen aktív kommunikáció folyik. Ahogy az lenni szokott, természetesen sokszor viták is kialakulnak, és sajnos van, hogy nagyon eldurvulnak, személyeskedésbe és mások bántásában merülnek ki.  

Arra gondoltam, hogy érdemes lenne utána járni pszichológiai szempontból, hogy mi a mozgatórugója az olyan embernek, aki folyton kötözködik, piszkál másokat. Milyen sérülések lehetnek benne, amit így ventilál ki? 

Tóth Dánielt, a Pszichológus Pasit kérdezem: 

Az internet egészét jellemzi a megnövekedett agresszió, a pszichológia ma már sokat foglalkozik vele. Mi váltja ki az emberekből a feszültséget, mitől érzik úgy, hogy megtehetik azt, hogy így kommunikálhatnak? 

Igazából elmondtad az egyik kulcsmomentumot, hogy az egyik fő ok amiért így viselkednek az emberek, az az, hogy megtehetik. Az arc és névnélküliség is közrejátszik, és az is, hogy nincs következménye a cselekedetüknek. Amikor még csak csetszobák voltak, még nem voltak ilyen összetett fórumok és weboldalak, már ott is észrevették, hogy a hétköznapi normális működéshez képest kétféle kommunikációs stílus figyelhető meg, a normálishoz képest tízszeres intenzitással. Az egyik a szexualitás, a másik az agresszió. A jólnevelt, elfojtott társadalmi normákhoz képest az arc és névnélküli környezetben az jött elő az emberekből, ami nem jöhet elő a való életben. 

Azért, mert nem szembesülnek a szavaik következményével? 

Egyrészt ott van az ösztönkésztetés maga, az impulzus, az energia. Másrészt persze empatikus emberként, meg a társadalom megítélése miatt, visszafogjuk magunkat a való életben. Persze az arcnélküliség is táptalaja annak, hogy ezek a dolgok elszaladjanak. Úgy érezhetjük, hogy a tettünknek ezen a platformon nem lesz következménye. Jogi értelemben persze nincs is, de ez nem azt jelenti, hogy nincs káros hatása, csak nem ránk nézve, hanem arra aki a képernyő túloldalán ül. 

Konkrétan az érdekelne, hogy mit lehet tenni azért, hogy ne nőjön tovább az agresszió? Hogy mondjuk ki azt: állj, és ne tovább! Mert tönkre teszünk ezzel másokat, és persze ez visszahat ránk is, mert ne legyenek kételyeink, hamar jön a viszontválasz. Szerinted mit tehetünk? 

Nagyon benne van ebben a dologban a betört ablak effektus. A pszichológusok figyelték meg, hogy ha egy elhagyatott környéken betörik egy ablak, és nem cserélik ki, akkor nagyon hamar megtalálják a vandál emberek, és bevonzza a következő követ. Tehát látom, hogy van egy ház, aminek be van törve az ablaka, akkor betörhetek még egyet és így tovább. 

Igen, talán szemetelés is így működik. 

Így van, így van. Ha látom, hogy ezt lehet, akkor ez egy negatív spirált indít el

Közrejátszik az is, hogy mivel nem egy élő emberrel kommunikálok, erősen bekapcsolnak a projekciók. Nagyon könnyű elcsúszni olyan értelemben, hogy elszaladok a fejemben lévő fantáziák mentén. Tehát nem visszakérdezek: Te akkor most itt arra gondolsz, hogy…?  Vagy: Jól értem, hogy…? Hanem már ugrok az én saját következtetésemre. 

Tehát akkor azt mondod, hogy kérdezzünk vissza? 

A tisztázó kérdések nagyon jók tudnak lenni, és a megértő szándék überelhetetlen ebből a szempontból.

Ha mi megpróbálunk empatikusan odafordulni a trollkodó emberhez, az könnyen véget vethet a trollkodásnak. Akár még az is kiderülhet, hogy ő is ember, így barátságosabban fog válaszolni, hiszen a legtöbb esetben nem valami eredendő rosszindulat, hanem éppen a feszültség, a boldogtalanság szüli a viselkedését. 

Face to face kommunikációban nem vágyunk rá, hogy fájdalmat okozzunk a másik embernek, mert az nekünk is rosszul esik. A szavainkat részben megválogatjuk, és ha ki is osztjuk a másikat, ha azt látjuk, hogy neki rosszul esik, netán elsírja magát, akkor leállítjuk magunkat. Az online kommunikációban az hiányzik, hogy nem látjuk a másik embert, és könnyen megfeledkezünk arról, hogy egy hús-vér személlyel kommunikálunk. Megdöbbentő látni olykor, hogy egy-egy online kommentháborúban milyen gyűlölködő párbeszéd zajlik olyan emberek között, akik könnyen lehet, hogy a való életben nagyon jól kijönnének egymással. Az életben a legtöbb trollkodó személyről kiderül, hogy valójában ők is csak halandó, szerethető emberek. 

Velem is megtörtént, hogy egy-egy negatív komment annyira érzékenyen érintett, hogy utána órákig azon morfondíroztam miért bántott, hiszen egyébként jóban vagyunk? Szinte az egész napomra rányomta a bélyegét. Szerinted az, hogy ennyire érzékenyen érint bennünket egy-egy negatív komment, az önértékelésünkkel van összefüggésben? 

Igen, abszolút. Ha bárki belefut abba, hogy ez gondot okoz neki, vagy a gyermekének, annak érdemes ebben a dologban művelődni, szükség esetén segítséget kérni. Ha ebben és segíthetek, akkor Pszichológus Pasiként itt megtalál. 

Weboldal

Facebook

Youtube

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...