Válassza az Oldal lehetőséget

Ülök a kertemben, a hintaágyban és ringatózom – Tavasz van!
Ülök a kertemben, a hintaágyban és ringatózom – Tavasz van!

Szerző:
Czillei Tünde

2022.04.20.

Olvasási idő:

Tavaszodik. Tegnap még kövér rügyek feszegették burkukat a cseresznyefán, mára kipattantak, csodás fehér virágok fonják körül az ágakat. 

A konyhakertem alakul. Az ágyásokban a magok már mocorognak, kelni kell, hívogató a napsugár. A hagymák már zöld kis szárral sorakoznak, a saláták és a retkek is bújnak. Vakondok túrnak kis kupacokat, a cserfes verebek pedig apró “fürdőmedencéket” kotornak maguknak. Nem mérgelődöm, az övék is a kert, itt az otthonuk. 

A baromfiudvarban nagy az élet. Kotyogva kapirgálnak a tyúkok, és ha egyikük egy gilisztára lel. Ahelyett, hogy bekapná, szaladgálni kezd vele, a többi még utána. Végül a nagy kavarodásban a jobb sorsra érdemes giliszta eltűnik. 

A kertekben ülök, a hintaágyban ringatózom. Tehetem, ásó, kapa, gereblye is pihennek, dolgoztunk délelőtt eleget. 

Nézem a kertet. A cseresznyefa virágzó ágai tárt szirmú virágözönnel hívják a méheket, zsongásukkal andalítanak. A sötétzöld tiszafám mellett fakózöld agavé terjeszkedik. Tavaly itt még halastónak becézett kis víz volt, arany halakkal, tűndérrózsával. Szerencsémre a dézsa szivárogni kezdett, a halak egy igazi kerti tóba kerültek, én pedig boldog voltam, mert útáltam a halszagú otthonukat tisztítani. Az agavé szép, igaz, hogy szúr, de nem halszagú. 

A kert sarkában aranyvessző nyújtózkodik a kék ég felé, előtte boglárkacserje hajbókol. A felső tulipánok közül gőgösen kiemelkedik a császárkorona (vannak magas uralkodók is). 

A fű még kicsit kusza, de már a kis százszorszépek, akiket Balatonról telepítettünk ide, kidugták fejecskéjüket, fehér foltokat varázsolva a zöldbe. Kutyám ugrásra készen egy mámoros dongót les, én meg a kutyát, nehogy bekapja. 

És akkor elkezd énekelni a rigó! Itt van a fészke, a párja már ül a tojásokon. A ház gerincén rigópapa teli torokból zengi, semmi máshoz nem fogható, csodás szerenádját, hogy elbűvöltje vele rigómamát… és engem. 

Ülök a kertemben a hintaágyban és ringatózom… 

Tavasz van!