Válassza az Oldal lehetőséget

Vakáció Gyűrűfű ökofaluban, a Lovastanya vendégházban
Vakáció Gyűrűfű ökofaluban, a Lovastanya vendégházban

Szerző:
Balassa Margó

2021.04.02.

Olvasási idő:

Egyik legkedvesebb időtöltésem a túrázás, odavagyok az erdőkért. Szeretem nézni ilyenkor tavasszal ahogy a leveleken átsüt a nap, és csodás ezerféle zöldben pompáznak a fák. Szeretem hallgatni a madarak csivitelését, beszívni a virágillattól dús levegőt, szinte érzem ahogy percről percre kisimul az idegrendszerem. 

Tavasszal csodálatos hetet töltöttem kedvenc helyemen: a Gyűrűfű ökofaluban található Lovastanya vendégházban, a Zselic egyik erdővel övezett dimbes-dombos falucskájának közepén.

Áprilisban a szemünk láttára egy hét alatt zúdul ránk a tavasz, minden illatával, csivitelő zajával, örömével. Kipattantak a rügyek, virágoznak a vadon élő szilvafák, napsütésben ragyog az egész környék. Itt lehet megérteni igazán az indián mondást:

“Könnyű léptekkel járj tavasszal, a Földanya áldott állapotban van”. 

Gyűrűfű, hazánk első ökofaluja, a Zselic szelíd lankái között bújik meg, szinte észrevétlenül. Épület a lombos fák között alig látszik, jótékonyan takarja a sok zöld a házakat. Pedig nincs mit szégyenkezniük, mert nagyon szépek: természetbe simulók, őrizik a hagyományos népi építészetet és főleg egészséges életteret biztosítanak a benne élőknek. Valamennyi lakóház természetes anyagból épült, szinte az összes ökonak nevezett technológia megtalálható a faluban: vert vályog, vályogtégla, csömpölyeg, favázas könnyűvályog és szalmaház.  

A Lovastanya egy vert falú vályogház, hatvan centis, vastag fallal, hatalmas barátságos kályhával a közepén. Aki még nem melegedett fatüzeléses kályha mellett, annak fogalma nincs mennyire fantasztikus érzés, nem csak az ember testét, de szinte a lelkét is átmelegíti.  

A vendégház körülbelül egy hektáros területen áll, csodálatos környezetben, csend és nyugalom veszi körül az ide látogatókat. Tartozik hozzá játszótér pingpongasztallal, hintákkal és homokozóval; egy kellemes kis sütőhely, ahol barátainkkal egy remek délutánt töltöttünk borozgatva, szalonnát sütögetve. A nagy fedett kerti pavilon csoportoknak is lehetőséget nyújt akár kikapcsolódásra, akár közösségfejlesztő programok szervezésére. 

A lovaglás szerelmeseinek ez a hely egy paradicsom, nagyon kedves és szelíd lovak állnak rendelkezésre ehhez a sporthoz. Aki csak most szeretne megtanulni, az se essen kétségbe, a házigazda Éva és Freddy szakképzett lovasoktató, és az elmondások szerint nagyon remekül tanítanak. Én ugyan nem próbáltam, mert úgy érzem már így is túl sok hobbim van, de sokan mesélték a pozitív tapasztalatokat. 

A túrázást kedvelőknek még ennél is nagyobb lehet az öröme, hiszen csak kilépünk a ház ajtaján, és máris az erdőben találjuk magunkat, bármerre indulunk kiránduló helyet találunk. Van egy kis erdei tanösvény, ahol még tájékoztató táblákra is lelhetünk, amelyeken olvasgatni lehet az ökológia iránt érdeklődőknek. 

Akik szívesen kipróbálnák hogyan éltek eleink, és bírják a tábori körülményeket, két jurtában is van lehetőség pihenni. A gyermekeim egyik évben kipróbálták, és nagyon élvezték. 

Gyógynövény gyűjtésre remekül alkalmas a környék, hiszen forgalmas autóutak nem mennek át a falun, és a lakók sem szennyezik permetezéssel a földeket. Kora tavasszal az első gyógynövények közé tartozik a medvehagyma, amit itt csaknem kaszálni lehetne, annyi van belőle. Egy hétig ebből készítettem az ételeimet: medvehagyma krémleves, medvehagymás rántotta, medvehagymás bulgur, medvehagymás szendvicskrém és még a többi ételbe is szórtam, fűszer gyanánt.  

Később is található rengeteg gyűjteni való növény: gyógynövények, erdei gyümölcsök és hát a különleges erdei gombák.   

Sok-sok programlehetőséget biztosítanak még a házigazdák az eddig elmesélteken kívül, csak felsorolásképpen egy-kettőt megemlítek: szelíd energia ösvény, napkollektor építés, falutúra, vályogépítészet, kemencében sütés, íjászat. Két hetet is el lehetne úgy tölteni, hogy nem unatkoznánk, ki sem kell mozdulni a faluból. Már több mint tíz éve járok Gyűrűfűre nyaralni, pihenni, mindig megemlítjük, hogy elmehetnénk ide is, oda is, aztán nem mozdulunk egy tapodtat sem, mégis mindig jól érezzük magunkat. 

Ha vége lesz a pandémiának, végre lehet majd újra utazni, vakációzni. Aki csendre, nyugalomra vágyik és nem a városi forgatagra, a tömegre, azt javaslom ne menjen sehova máshova, csak Gyűrűfűre ♥ 

Facebook

Weboldal