Válassza az Oldal lehetőséget

“Vissza szeretném adni a jóságot” – Galamb Alex és a Sütni jó kampány
“Vissza szeretném adni a jóságot” – Galamb Alex és a Sütni jó kampány

Szerző:
Balassa Margó

2021.03.10.

Olvasási idő:

Galamb Alex sokszoros hátránnyal indult az életben, de úgy döntött fityiszt mutat a sorsnak, nem hagyja magát legyűrni. Roma származású, aki ráadásul állami gondozásban nőtt fel, és sokáig nem találta az útját, csak sodródott az árral.

Aztán egyszer csak rátalált a hivatására: úgy döntött, hogy pék lesz, méghozzá nem is akármilyen pék: a legjobb az országban. És azt mondom ahogy az elszántságát nézem, meg is van rá minden esélye.  

A tavaly tavasszal történt bezárások miatt, ő is szabadságra kényszerült, és ekkor pattant ki a fejéből az ötlet, hogy Hernádnémeti házában péktanodát rendez be a cigánysoron élő gyermekek számára. Mindent megtett, hogy a saját szakmájában kiváló legyen, de nem elégedett meg vele: most igazi példaképpé vált. Meg akarja mutatni a környezetében élő roma gyermekeknek, hogyan lehet a hátrányos helyzetből, a szegénységből kilábalni. 

Facebook oldalán öröm nézni a videóban azt, hogy a gyerekekkel milyen szeretettel bánik, milyen különleges érzékkel, odafigyeléssel oktatja őket.  

“Vissza szeretném adni a jóságot. Amit a gyermekvédelemben, az életben, vagy amit itt kapok az emberektől. Hogy a gyerekek ismerjék meg: ha igazán motiválva vannak, akkor ki lehet törni a szegénységből!” 

Volt olyan nap, hogy 15 helybéli gyermekkel foglalkozott, és akkor pattant ki az ötlet a fejéből, hogy miért ne lehetne ez egy országos projekt? Nem töprengett sokat, létrehozta a “Sütni jó” kampányt. Több támogató is segítette a munkáját, így megépülhetett az új péküzem, és a felszerelések nagy része is összejött.  Már csak csempézni és burkolni kellene a műhelyt, hogy szép legyen a környezet, és még az ipari áramot is szeretné Alex bevezetni, ehhez várja a segítséget azoktól, akik szívesen áldoznak egy-egy jó ügyre.

“Szeretnék mindenkinek segíteni. A Galamb pékségben a gyereket arra motiválni, hogy dolgozzanak. Ha munka van, minden van. A magyar és a cigányság közötti társadalmi problémát, feszültséget így lehetne ellensúlyozni. Akkor azt mondják majd: nem egy hülye cigány vagy, hanem: gratulálok végig vitted. Ez az én nagy álmom”  

Mit is kívánhatnánk egyebet: Kedves Alex! Minden álmod váljon valóra! 

Ha szeretnéd támogatni Alex “Sütni jó” kampányát, a következő számlaszámon megteheted:

11773346-02406079 Galamb Alex