Az ásványvíz különböző ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek mennyisége és aránya a forrás földtani adottságaitól függ.

Az alábbiakban a leggyakoribb ásványi anyagokat és azok jótékony hatásait ismertetjük:

 1. Kalcium (Ca): A kalcium elengedhetetlen az egészséges csontok és fogak kialakulásához és fenntartásához. Szerepet játszik az izomműködésben és az idegrendszer működésében is.
 2. Magnézium (Mg): A magnézium fontos az izom- és idegrendszer megfelelő működéséhez, és segít a fáradtság és kimerültség csökkentésében.
 3. Nátrium (Na): A nátrium hozzájárul az elektrolit-egyensúly fenntartásához és az idegimpulzusok továbbításához. Azonban a túlzott nátriumbevitel magas vérnyomáshoz vezethet.
 4. Kálium (K): A kálium fontos szerepet játszik az izomműködésben és a sejtek normális működésében.
 5. Hidrogén-karbonát (HCO3): A hidrogén-karbonát segít semlegesíteni a savakat a gyomorban, és hozzájárulhat az emésztés javításához.
 6. Szulfitok és szulfátok (SO4): Ezek az anyagok támogatják az emésztési folyamatokat és segíthetnek a méregtelenítésben.

Az ásványvíz összetételének megőrzése

Az ásványvíz természetes összetételének megőrzése érdekében a gyártóknak számos tényezőt kell figyelembe venniük a kitermelés, szállítás és palackozás során.

 1. Kitermelés és forrásvédelem: Az ásványvizet közvetlenül a forrásból nyerik ki, amelyet szigorúan ellenőriznek és védenek a szennyeződésektől. A forrás környezetének védelme és a fenntartható vízkészlet-gazdálkodás kulcsfontosságú a víz tisztaságának és természetes összetételének megőrzésében.
 2. Zárt rendszerek: A kitermelt vizet zárt rendszereken keresztül szállítják a palackozó üzembe, hogy elkerüljék a külső szennyeződések bejutását. Ezek a rendszerek biztosítják, hogy a víz érintetlen maradjon a kitermeléstől a palackozásig.
 3. Steril palackozás: A palackozás során a víz sterilen kerül a palackokba, amelyek előzetesen tisztítva és fertőtlenítve vannak. Ez megakadályozza, hogy bármilyen szennyeződés bejusson a palackba, és biztosítja a víz tisztaságát.
 4. Minőségellenőrzés: Az ásványvíz gyártása során folyamatosan ellenőrzik a víz minőségét és összetételét. Laboratóriumi tesztekkel biztosítják, hogy a víz megfeleljen a szigorú minőségi előírásoknak, és megőrzi természetes ásványianyag-tartalmát.
 5. Környezetbarát csomagolás: Az ásványvíz gyártók egyre inkább törekednek környezetbarát csomagolási megoldások alkalmazására. Az újrahasznosított és újrahasznosítható palackok használata csökkenti a környezeti terhelést és hozzájárul a fenntarthatósághoz.

A fogyasztók szerepe

A fogyasztóknak is fontos szerepe van az ásványvíz minőségének megőrzésében. A megfelelő tárolás és kezelés segít megőrizni az ásványvíz természetes összetételét és frissességét.

 1. Tárolás: Az ásványvizet hűvös, sötét helyen tároljuk, távol a közvetlen napfénytől és hőforrásoktól. A hő és a fény károsíthatja a palackot és befolyásolhatja a víz minőségét.
 2. Felhasználás: Az ásványvizet mindig zárva tartsuk, amikor nem használjuk, hogy elkerüljük a szennyeződést és a szénsavas ásványvizek esetében a szén-dioxid elillanását.

Az ásványvíz természetes összetétele és annak megőrzése

A természetes ásványianyag-tartalom biztosítja az egészségügyi előnyöket, amelyeket a tiszta és érintetlen ásványvíz nyújt. A gyártási folyamat minden lépése, a forrás védelmétől a steril palackozásig, hozzájárul a víz minőségének megőrzéséhez. A fogyasztók megfelelő tárolási és felhasználási módszerekkel biztosíthatják, hogy a víz friss és tiszta maradjon. Az ásványvíz nemcsak hidratál, hanem értékes ásványi anyagokkal is ellátja a szervezetet, hozzájárulva az egészség és jóllét fenntartásához.