belső egyensúly

Az elmúlt években a meditáció egyre inkább elterjedt a nyugati kultúrában és egyre többen kezdték használni, hogy megtalálják a belső egyensúlyukat és ráhangolódjanak az életüket körülvevő stresszre és káoszra.

A meditáció lényege, hogy megnyugtassa az elmét, és segítse a testet a relaxációban. Ezáltal az ember a saját belső énjével is kapcsolatba léphet, és a stressz, szorongás vagy depresszió hatására fellépő negatív érzéseket csökkentheti. Érdemes tehát, kipróbálni ezt a gyakorlatot.

Meditálni gyakorlatilag bárhol lehet, de az első lépés a helyes légzés megtanulása.

Kapcsoljunk ki minden zavaró tényezőt, és helyezzük magunkat kényelmes, laza testhelyzetbe. Tartsuk a kezünket a térdünkön, és egyenes háttal üljünk. Aztán kezdjük el a légzésünk figyelmének irányítását, és figyeljük, hogy belégzéskor a levegő áramlik be a tüdőnkbe, és kilégzéskor áramlik ki belőlünk.

Az alap lényege a meditációnak az ellazulás.

Nézzünk szét, fedezzük fel a testünket, és az izmok feszültségét követve engedjük el. Érdemes időt hagyni a meditáció elején a testünkkel való kapcsolódásra, és az izmok feszültségétől kezdve fokozatosan meggyógyítani a test részeit.

Az elménk azonban folyamatosan „pihenésre” utazik, és nehéz állandóan a légzésre és a testünkre koncentrálni.

Ez természetes, de próbáljunk odafigyelni a figyelmedre és jelen lenni. Ha az elméd elkalandozik, ismét irányítsd a figyelmet a légzésre. Ha sikerült tartósan figyelni, egy fokkal elmélyültebb állapotban leszünk.

A meditáció az életünk valódi pillanata, amelyben tudatában vagyunk a pillanatnak, és egyensúlyba hozzuk magunkat.

A legnagyobb nehézség talán a mindennapokba való beillesztés lehet, de megéri a próbát tenni, hiszen ezzel segíthetünk magunknak a belső egyensúlyunk és az lelki harmónia megtalálásában.

Végül pedig, az egyetlen dolog, amit el kell kezdeni, az a meditáció, egy kényelmes helyen, egyenes háttal, símogassuk a testünket és figyeljük a légzésünket. Se teljesítményt, se célkitűzést nem kell kitűzni magunk elé az első lépésekben, csak figyelem és középpontunkra koncentrálva érezhetjük magunkat valóban nyugodt, azonnali megtakarítással és az életről való jobb nézőponttal.